Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουκρανία έριξε μία πραγματική βόμβα: Οι ΗΠΑ δεν μας θέλουν στο ΝΑΤΟ, δεν θα γίνουμε ποτέ δεκτοί – Αποτρέπουν κάθε διάλογο

Η Ουκρανία έριξε μία πραγματική βόμβα: Οι ΗΠΑ δεν μας θέλουν στο ΝΑΤΟ, δεν θα γίνουμε ποτέ δεκτοί – Αποτρέπουν κάθε διάλογο
Η αντιπρόεδρος της Ουκρανίας αποκάλυψε πως οι ΗΠΑ θέτουν εμπόδια στον διάλογο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα
Μία πραγματική βόμβα έριξε η ουκρανική κυβέρνηση, που επιβεβαιώνει τη βούληση των ΗΠΑ να απεμπλακούν από την ουκρανική κρίση που αποδεικνύεται πως έχει βαρύ κόστος για την Ουάσινγκτον.
Η αντιπρόεδρος της Ουκρανίας αρμόδια για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ολοκλήρωση, Olga Stefanishina μιλώντας στο λεγόμενο forum Ασφαλείας του Κιέβου, αποκάλυψε πως οι ΗΠΑ αποτρέπουν ενεργά κάθε σοβαρό διάλογο σχετικά με την πρόσκληση του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Έτσι οι συνομιλίες των Ουκρανών αξιωματούχων με τους συμμάχους του και το ΝΑΤΟ καταλήγουν στο να τους λένε «να συμπεριφέρεστε ήπια» συνέχισε η Stefanishina.
«Δεν έχουμε βρει ακόμη κανέναν μεταξύ των συμμάχων μας ή στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ με τον οποίο μπορούμε πραγματικά να μιλήσουμε για την ένταξή μας.
Στην πραγματικότητα, ολόκληρος ο διάλογος με τους συμμάχους από το ΝΑΤΟ είναι τώρα ακριβώς ως εξής: ''Παρακαλώ συμπεριφερθείτε ήρεμα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, καθώς δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το tweet του Donald Trump μετά τις εργασίες’'» σημείωσε η Stefanishina, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.
Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, οι σύνοδοι της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είναι συμβατικές και η Ουκρανία καλείται «να μην χαλάσει την ατμόσφαιρα».

Κανένας διάλογος με ΗΠΑ

Η Stefanishina επεσήμανε ότι η Ουκρανία δεν μιλάει επί του παρόντος για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά για μια νομικά δεσμευτική πρόσκληση που θα εγγυάται την είσοδό της.
Ωστόσο, σύμφωνα με την αξιωματούχο, το Κίεβο «δεν έχει καν δει κάποιο εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ δια ζώσης προκειμένου να διεξαγάγει αυτόν τον διάλογο».
Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης κατονόμασε πρωτίστως τις ΗΠΑ και στη συνέχεια τη Γερμανία ως τους κύριους αντιπάλους στην πρόσκληση της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Ειδικότερα, όταν ρωτήθηκε για το πώς εξελίσσεται ο διάλογος με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Stefanishina είπε: «Δεν υπάρχει καθόλου διάλογος.
Ετοιμάζονται επίσης για τη σύνοδο κορυφής της Ουάσιγκτον, και ετοιμαζόμαστε κι εμείς, και παρόλα αυτά δεν συνεργαζόμαστε».

Παραδοχή Zelensky

Η επόμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο του 2024 στην Ουάσιγκτον.
Τον Ιανουάριο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Λιθουανίας Gitanas Nauseda στο Βίλνιους, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky παραδέχτηκε ότι στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ θα επιδίωκε «τουλάχιστον ένα συγκεκριμένο βήμα» στην πορεία του Κιέβου προς τη συμμαχία.
Στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο του 2023, ο Zelensky εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι οι χώρες – μέλη του δεν είναι πρόθυμες να καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα για την πρόσκληση της Ουκρανίας να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και άλλοι ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ εξοργίστηκαν από τα σκληρά σχόλια του Zelensky.
Μετά τη σύνοδο κορυφής, η Ουκρανία έλαβε τη διαβεβαίωση πως θα ενταχθεί στη συμμαχία όταν εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
Οι Βρυξέλλες δεν διευκρίνισαν τις προθεσμίες και το χρονοδιάγραμμα για την προσχώρηση.
Πάντως το ΝΑΤΟ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να ενταχθεί στη συμμαχία ενώ η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο.

Όταν οι ΗΠΑ έστελναν τελεσίγραφο στην Ουκρανία κατά των διαπραγματεύσεων

Η αποκάλυψη της Ουκρανίας για την απροθυμία των ΗΠΑ να εντάξουν τη χώρα στο ΝΑΤΟ συμπίπτει με την κατάρρευση των δυνάμεων του Κιέβου στο μέτωπο των επιχειρήσεων και με την επικείμενη πτώση
τους.
Όταν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήλπιζαν και ανέμεναν ουκρανικά κέρδη επί του πεδίου έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους να συνεχιστούν οι μάχες και να μην υπάρξουν κάποιου είδους διαπραγματεύσεις.
Οι ΗΠΑ είχαν επιδώσει τελεσίγραφο στον Ουκρανό πρόεδρο να μη δεχθεί διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.
Αυτό αποκαλύπτει ο Αμερικανός δημοσιογράφος Seymour Hersh στο blog του στο Substack.
«Πριν από αρκετούς μήνες, πριν από την επανεκλογή του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin και πριν επιδεινωθεί δραματικά η κατάσταση στο μέτωπο των επιχειρήσεων για την Ουκρανία, ήμασταν στα πρόθυρα διαπραγματεύσεων.
Οι Αμερικανοί ηγέτες έμαθαν για αυτό το ενδεχόμενο και έδωσαν στον Ζelensky τελεσίγραφο: Καμία διαπραγμάτευση ή διευθέτηση.
Στην κυβέρνησή σας χορηγούμε ετησίως 45 δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς να υπολογίζεται η στρατιωτική βοήθεια» σημειώνει ο Hersh.
Αυτή τη στιγμή οι Αμερικανοί κατανοούν ότι η Ουκρανία έχει ελάχιστες πιθανότητες να κερδίσει σε μια σύγκρουση με τη Ρωσία υπογραμμίζει ο δημοσιογράφος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης