Τελευταία Νέα
Διεθνή

Για πρώτη φορά μετά από 7 αιώνες, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αρχίσει να συρρικνώνεται

Για πρώτη φορά μετά από 7 αιώνες, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αρχίσει να συρρικνώνεται
Ο κύριος λόγος είναι τα μειωμένα ποσοστό γονιμότητας
Σχετικά Άρθρα
Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να κινηθεί πτωτικά μέσα στις επόμενες δεκαετίες και ενδέχεται να μην ανακάμψει ποτέ, όπως προκύπτει από τη σημαντική μελέτη ("Global fertility in 204 countries and territories, 1950–2021, with forecasts to 2100: a comprehensive demographic analysis for the Global Burden of Disease Study 2021") που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet».
Ο κύριος λόγος είναι τα μειωμένα ποσοστά γονιμότητας.
Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, διαπίστωσε ότι μέχρι το έτος 2050, 155 από τις 204 χώρες θα έχουν τα ποσοστά γεννήσεων χαμηλότερα από αυτά που απαιτούνται για τη διατήρηση του επιπέδου του πληθυσμού.
Σημειώνει ότι από το 2021, το «συνολικό ποσοστό γονιμότητας» παγκοσμίως ήταν 2,23, κυμαινόμενο μόνο λίγο πάνω από τα 2,1 παιδιά ανά γυναίκα που απαιτούνται για τη διατήρηση της αύξησης του πληθυσμού.
Αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί από 4,84 το 1950, με τους ερευνητές να προβλέπουν ότι θα μειωθεί στο 1,83 το 2050 και θα φτάσει στο 1,59 έως το 2100.
Η μελέτη σημειώνει ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή, μόνο 26 χώρες θα έχουν ποσοστά γεννήσεων που ξεπερνούν τον αριθμό των ανθρώπων που πεθαίνουν, με «το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου να μεταβαίνει σε φυσική μείωση του πληθυσμού», για πρώτη φορά μετά από 7 αιώνες.
Η τελευταία φορά που συνέβη ήταν μετά την πανδημία της βουβωνικής πανώλης, του «Μαύρου Θανάτου» που σκότωσε έως και 50 εκατομμύρια ανθρώπους στα μέσα του 1300 μ.Χ., μειώνοντας τον παγκόσμιο πληθυσμό από 400 εκατομμύρια σε 350 εκατομμύρια.
Σχολιάζοντας τη μελέτη, η συν-συγγραφέας της Dr Natalia Bhattacharjee ανέφερε ότι η μείωση των ποσοστών γονιμότητας «θα αναδιαμορφώσει πλήρως την παγκόσμια οικονομία και τη διεθνή ισορροπία δυνάμεων και θα απαιτήσει αναδιοργάνωση των κοινωνιών».
Η κ. Bhattacharjee, επικεφαλής ερευνητής στο Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, σημείωσε επίσης ότι μια σημαντική συνέπεια θα είναι η αυξημένη μετανάστευση από χώρες όπου υπάρχει ακόμη «baby boom», όπως η υποσαχάρια Αφρική , προκειμένου να καλυφθούν οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε έθνη με γήρανση του πληθυσμού.
Ο καθηγητής Stein Emil Volset, ανώτερος ερευνητής στο IHME, σημείωσε επίσης ότι ο κόσμος «αντιμετωπίζει εκπληκτικές κοινωνικές αλλαγές κατά τον 21ο αιώνα» λόγω της μείωσης του πληθυσμού.
Τα ευρήματα είναι ακριβώς αυτά για τα οποία προειδοποιούσαν εδώ και χρόνια ουκ ολίγοι, περιγράφοντας τη μείωση του πληθυσμού ως «πολιτιστική απειλή» και προειδοποιώντας ότι η ανθρωπότητα κυριολεκτικά θα εξαφανιστεί εάν δεν γίνει κάτι για να αντιστραφεί η τάση.
Η σκοτεινή πραγματικότητα είναι ότι τα ποσοστά γεννήσεων παγκοσμίως καταρρέουν και σχεδόν κάθε χώρα θα έχει συρρικνούμενο πληθυσμό μέχρι το τέλος του αιώνα.
Σε χώρες όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, υπάρχουν διπλάσιοι άνθρωποι που πεθαίνουν από όσους γεννιούνται. Δεν χρειάζεται να είσαι μαθηματική ιδιοφυΐα για να κάνεις τους υπολογισμούς για το τι πρόκειται να συμβεί πολύ σύντομα.
Παρά αυτή την τρομακτική αυτή πραγματικότητα, είναι πλέον κοινός τόπος στη σύγχρονη κουλτούρα για τους νέους να πιστεύουν ότι -μεταξύ άλλων- πρέπει να εγκαταλείψουν τα ανθρώπινα ένστικτά τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης