Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοφανής παρέμβαση αξιωματούχου της ΕΚΤ – Ο Λετονός Kazaks ζητά από τους Ευρωπαίους να δημεύσουν χωρίς αιδώ τα ρωσικά assets

Πρωτοφανής παρέμβαση αξιωματούχου της ΕΚΤ – Ο Λετονός Kazaks ζητά από τους Ευρωπαίους να δημεύσουν χωρίς αιδώ τα ρωσικά assets
Επισήμως η ΕΚΤ έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις της καθώς μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να παραβιάζει τους διεθνείς νόμους που εγγυώνται την ασυλία των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας που διατηρούνται σε συναλλαγματικά διαθέσιμα
Οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουν να ανησυχούν για τις οικονομικές και νομικές συνέπειες της απορρόφησης εσόδων από «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η επιθετικότητα της Μόσχας αποτελεί πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Με αυτή την πρωτοφανή παρέμβαση, για αξιωματούχο Κεντρικής Τράπεζας, ο διοικητής της Τράπεζας της Λετονίας Mārtiņš Kazāks, ζήτησε επί της ουσίας από την Ευρώπη να δημεύσει τα ρωσικά assets για να ενισχύσει την Ουκρανία.
«Φυσικά τα κεφάλαια του επιτιθέμενου πρέπει να χρησιμοποιηθούν», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Λετονίας στο Politico.
«Με απλή γεωπολιτική έννοια, οι Ουκρανοί χρειάζονται χρήματα και εμείς πρέπει να παρέχουμε τα χρήματα – είναι προς το κοινό μας συμφέρον».
Το ερώτημα είναι εάν "επιβάλλετε φόρους στους πολίτες σας ή χρησιμοποιείτε τα περιουσιακά στοιχεία του επιτιθέμενου... εάν ο πόλεμος είναι μακρύς, αιματηρός και εξαιρετικά δαπανηρός, κάποια στιγμή θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τα περιουσιακά στοιχεία", είπε.

Οι προβληματισμοί της Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε συζητήσεις με τις πρωτεύουσες της ΕΕ σχετικά με μια πρόταση να χρησιμοποιηθούν τα κέρδη των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που έχουν παγώσει στο αποθετήριο ασφαλείας Euroclear με έδρα το Βέλγιο, σε μια προσπάθεια να χρηματοδοτήσει την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας, καθώς άλλες πηγές χρηματοδότησης στερεύουν.
Ενώ η Ουάσιγκτον προτρέπει την ΕΕ να δεσμεύσει τα κονδύλια, η Επιτροπή σκοπεύει να συμβιβαστεί με ένα σχέδιο που θα χρησιμοποιούσε μόνο τα έσοδα - μια ιδέα που θα συζητηθεί από τους ηγέτες στην επόμενη σύνοδο κορυφής.
Η ΕΚΤ, ωστόσο, έχει επανειλημμένα αντιταχθεί σε αυτήν την προσέγγιση, με ανώτερους αξιωματούχους να εκτιμούν ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να παραβιάζει τους διεθνείς νόμους που εγγυώνται την ασυλία των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας που διατηρούνται σε συναλλαγματικά διαθέσιμα.
Ανησυχεί ότι αυτό θα μπορούσε με τη σειρά του να απειλήσει την αξιοπιστία του ευρώ.
«Η εργαλειοποίηση ενός νομίσματος αναπόφευκτα μειώνει την ελκυστικότητά του και ενθαρρύνει την εμφάνιση εναλλακτικών λύσεων», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Fabio Panetta νωρίτερα φέτος, σημειώνοντας την επιτυχία της Κίνας στο μάρκετινγκ του δικού της νομίσματος από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι αιτιάσεις της Λετονίας

Σε αυτά τα επιχειρήματα διαφωνεί ο Λετονός κεντρικός τραπεζίτης.
Επεσήμανε ότι η εξάντληση της χρηματοδότησης της ουκρανικής πολεμικής προσπάθειας, ενισχύοντας τη ρωσική επιθετικότητα (και επιτρέποντάς της τελικά να θριαμβεύσει), θα είχε ευρύτερο αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή αξιοπιστία που θα επηρέαζε επίσης το ευρώ και κατά συνέπεια την τιμή και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, που είναι πρωταρχικός στόχος της ΕΚΤ.
«Αν η αποτρεπτική μας δύναμη κατά της Ρωσίας είναι αδύναμη και υπάρχει μια επίθεση που ξεπερνά την Ουκρανία... αυτό κάνει την Ευρώπη λιγότερο αξιόπιστη», είπε ο Kazāks.
«Έτσι, όσον αφορά τον διεθνή ρόλο του ευρώ, η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων θα έχει τις επιπτώσεις της, αλλά η εναλλακτική είναι ακόμη χειρότερη».
Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε αρνητική επίδραση στον διεθνή ρόλο του ευρώ είχε πιθανώς ήδη γίνει μετά την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στη Ρωσία και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της το 2022.
«Είμαστε όλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η επίθεση σε έναν είναι επίθεση σε όλους», είπε.
«Οι χώρες που μοιράζονται τη ζώνη του ευρώ —δεν νομίζω ότι χρειάζεται να διατυπώσω το συμπέρασμα—αν συμβεί κάτι σε άλλες χώρες, θα επηρεάσει τον συνολικό ρόλο του ευρώ», πρόσθεσε.
Επιπλέον, η υποστήριξη της ουκρανικής πολεμικής προσπάθειας δεν έρχεται σε αντίθεση με τον στενό πρωταρχικό στόχο της ΕΚΤ για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, είπε ο Kazāks, υπογραμμίζοντας την υπερμεγέθη επίδραση των τιμών της ενέργειας στην πληθωριστική άνοδο των δύο τελευταίων ετών.
"Ο πόλεμος επηρεάζει την οικονομική ικανότητα, επηρεάζει την αξιοπιστία και στο τέλος της ημέρας φυσικά επηρεάζει τον πληθωρισμό, και ο στόχος μας είναι ο πληθωρισμός και η εντολή μας είναι ο πληθωρισμός.
Έτσι επηρεάζει την ικανότητά μας να φτάσουμε τον στόχο μας", είπε.
Σύμφωνα με τον Kazāks, ενώ η θέση της ΕΚΤ ήταν πολύ «συνετή» και ότι οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί πρέπει να είναι εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου, ως Λετονός που ζει στο κατώφλι της Ρωσίας, δυσκολευόταν να αμφισβητήσει οποιαδήποτε επιχειρήματα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη Ρωσία.
«Η Ρωσία δεν θα σταματήσει, αλλά μπορεί να σταματήσει, και πρέπει να σταματήσει», είπε.
«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι Ουκρανοί είναι πρόθυμοι να το κάνουν – αλλά δεν έχουν τους οικονομικούς πόρους για να το κάνουν, επομένως αυτό είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και των δυτικών αξιών».
Αυτό δεν πρέπει να είναι ανησυχητικό, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «φυσικά βλέπουμε ότι η Ρωσία δεν είναι σε θέση να το κάνει, βλέπουμε ότι οι μάχες στην Ουκρανία είναι πολύ σκληρές».
«Επομένως, δεν υπερεκτιμώ τον κίνδυνο ή την απειλή, αλλά δεν σημαίνει επίσης ότι πρέπει να είμαστε μυωπικοί», είπε.
Ο Kazāks προσπάθησε να ξεκαθαρίσει ότι μιλούσε ως «πολίτης» και όχι ως κεντρικός τραπεζίτης.
«Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητήσουν οι πολιτικοί και να λάβουν την απόφαση», είπε.
«Πιστεύω ότι ένα πολύ σημαντικό σημείο είναι ότι αυτή είναι μια γεωπολιτική μετατόπιση και ένα μήνυμα ότι δεν θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα – αυτό δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης