Τελευταία Νέα
Διεθνή

Freedom Finance: Ο CEO Turlov κατηγορείται πως υπεξαίρεσε 3,8 δισ. ρούβλια - Δεν επηρεάζεται η εταιρεία, είπε ο δισεκατομμυριούχος

Freedom Finance: Ο CEO Turlov κατηγορείται πως υπεξαίρεσε 3,8 δισ. ρούβλια - Δεν επηρεάζεται η εταιρεία, είπε ο δισεκατομμυριούχος
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Orda.kz, ο επιχειρηματίας τόνισε ότι οι αξιώσεις εναντίον του στη Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα επηρεάσουν τις επιχειρήσεις του στο Καζακστάν
Τη δήμευση των κεφαλαίων του με απόφαση ρωσικού δικαστηρίου σχολίασε ο Καζάκος δισεκατομμυριούχος και ιδρυτής της Freedom Finance, Timur Turlov.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ιστότοπο Orda.kz, ο επιχειρηματίας τόνισε ότι οι αξιώσεις εναντίον του στη Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα επηρεάσουν τις επιχειρήσεις του στο Καζακστάν.
«Η διαφωνία μου με τη ρωσική αρχή Ασφάλισης Τραπεζικών Καταθέσεων δεν θα επηρεάσει το έργο της Freedom Finance» ανέφερε και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια παράλογη κατάσταση - και φυσικά θα την εξετάσουμε εντός του πλαισίου του νόμου.
Έμαθα για την υπόθεση την περασμένη εβδομάδα από τα ΜΜΕ. Έχω μείνει έκπληκτος.
Η ρωσική τράπεζα με την οποία υποτίθεται πως συνεργάζομαι δεν συνδέεται με τον όμιλό μας.
Και πάλι, επαναλαμβάνω, δεν θα επηρεάσει τις διεθνείς δραστηριότητες αλλά και τα έργα μας στο Καζακστάν, καθώς δεν διαθέτουμε κανένα ρωσικό στοιχείο προς εκμετάλλευσή εδώ και πολύ καιρό» εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Freedom Holding Corp.

Η υπόθεση

Στις 18 Μαρτίου έγινε γνωστό ότι το Διαιτητικό Δικαστήριο της Περιφέρειας Nizhny Novgorod της Ρωσικής Ομοσπονδίας δήμευσε περιουσιακά στοιχεία του Turlov, ύψους 18,95 εκατομμυρίων ευρώ και 2,05 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η δήμευση σχετίζεται με αιτίαση της ρωσικής αρχής Ασφάλισης Τραπεζικών Καταθέσεων (DIA), η οποία αξιώνει από τον δισεκατομμυριούχο αποζημίωση για φερόμενη συμμετοχή του σε υπεξαίρεση περιουσιακών στοιχείων από την JSC CB Association  (Assotsiatsiya Bank) - σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή κεφαλαίων.
Στα τέλη Ιουλίου 2019, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αφαίρεσε την άδεια της JSC CB Association λόγω παραβιάσεων των λογιστικών αρχών.
Μετά από έρευνα, στη συνέχεια, οι αρχές ανακάλυψαν ότι λείπουν σημαντικά κεφάλαια από τους λογαριασμούς τηςJSC CB Association, τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ξένες τράπεζες.
Το ποσό ήταν διπλάσιο από το κεφάλαιο της τράπεζας.
Σύμφωνα με την DIA, το ποσό που λείπει ξεπερνά τα 3,8 δισεκατομμύρια ρούβλια.
Εκείνη την εποχή, η JSC CB Association ανέφερε ότι, σε συνεργασία με τη ρωσική κεντρική τράπεζα, ανακάλυψε απάτη από υπάλληλο της τράπεζας.
Σύμφωνα με τον ιστότοπό της, άτομο σκόπιμα «παραποίησε τραπεζικές εργασίες στο σύστημα SWIFT.
Οι αρχές σταμάτησαν την εγκληματική δραστηριότητα».
Η τράπεζα ήταν μέρος του συστήματος ασφάλισης καταθέσεων που εξασφαλίζει το 100% των καταθέσεων που δεν υπερβαίνουν το 1,4 εκατομμύρια ρούβλια.
Στο μεταξύ, τον περασμένο Φεβρουάριο, η Freedom Holding Corp. που ελέγχεται από τον Turlov έκλεισε συμφωνία πώλησης των ρωσικών δραστηριοτήτων της και διακοπής όλων των εργασιών στη Ρωσία.
Τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία της πωλήθηκαν στον Maxim Povalishin, πρώην αναπληρωτή επικεφαλής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Freedom Finance Russia.
Αργότερα, εταιρείες που εξαγοράστηκαν από την Povalishin πραγματοποίησαν rebranding και μετονομάστηκαν σε Cifra (Cifra Broker και Cifra Bank).
Τον Ιούνιο του 2022, ο Turlov απέκτησε υπηκοότητα Καζακστάν, εγκαταλείποντας την υπηκοότητα της Ρωσίας.
Πάντως, τον Turlov δεν ερευνούν μόνο οι ρωσικές αρχές.
Τον Οκτώβριο του 2023, έγινε γνωστό ότι η επιχείρησή του στο Καζακστάν συμπεριλήφθηκε σε έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.
Ο ίδιος ο δισεκατομμυριούχος είπε ότι πρόκειται για στοιχείο πληροφοριακού πολέμου και τόνισε ότι η έρευνα δεν έχει ακόμη οδηγήσει σε κυρώσεις.

Το πριμ για νίκη επί της Ελλάδος

Πάντως, οι δικαστικές περιπέτειες του Turlov δεν τον εμπόδισαν να υποσχεθεί πριμ μαμούθ 100 εκατ. ευρώ στα μέλη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Καζακστάν αν νικήσουν την ομάδα της Εθνικής Ελλάδος στον κρίσιμο μεταξύ τους αγώνα.
Ο νικητής του αγώνα θα προκριθεί στους τελικούς των πλέι οφ, στα οποία θα παίξει με την καλύτερη ομάδα με βάση τα αποτελέσματα του αγώνα μεταξύ Γεωργίας και Λουξεμβούργου.
Ο επιχειρηματίας τόνισε επίσης ότι αυτό το βραβείο είναι ένας φόρος τιμής στα ταλέντα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Καζακστάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης