Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Σομαλοί πειρατές επέστρεψαν και αυξάνουν τον φόβο για την παγκόσμια ναυτιλία

Οι Σομαλοί πειρατές επέστρεψαν και αυξάνουν τον φόβο για την παγκόσμια ναυτιλία
Η ποντοπόρος ναυτιλία ήταν «ήσυχη» για τουλάχιστον 10 χρόνια
Σχετικά Άρθρα
Ο τρόμος των Σομαλών πειρατών επέστρεψε στον Ινδικό Ωκεανό, σε μία περίοδο που η παγκόσμια ναυτιλία βρίσκεται υπό το έλεος των Houthis, πριν καταφέρει να ανακάμψει σημαντικά από τις συνέπειες της πανδημίας COVID.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters, από τον Νοέμβριο του 2023 μέχρι και σήμερα έχουν αναφερθεί στην περιοχή 20 απόπειρες πειρατείας πλοίων από Σομαλούς, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την αποσταθεροποίηση στην περιοχή και «πιάνουν» τα πλοία που κινούνται νοτιότερα «στον ύπνο».
«Οι διεθνείς ναυτικές δυνάμεις που επιχειρούν στα ανοιχτά της Σομαλίας έχουν μειώσει τη δραστηριότητά τους και αυτό μας αφήνει περισσότερα περιθώρια δράσης», είπε ένας πειρατής στο Reuters.
Οι αυξανόμενες επιδρομές από Σομαλούς, εντείνουν τις ανησυχίες των ναυτιλιακών επιχειρήσεων που ήδη έχουν να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις με drones και πυραύλους.
Ως εκ τούτου, στρέφονται σε περισσότερα μέτρα ασφάλειας. Εκπρόσωποι εταιρειών του κλάδου αναφέρουν ότι προσλαμβάνουν ένοπλους φρουρούς ενώ συνάπτουν και πιο ακριβά ασφαλιστικά συμβόλαια για να καλύψουν τον κίνδυνο πειρατείας.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, το ινδικό πολεμικό ναυτικό –που έχει αναπτύξει τουλάχιστον 12 σκάφη στα ανοιχτά της Ερυθράς Θάλασσας– αναχαίτισε μια πειρατική επίθεση σε πλοίο με σημαία Μάλτας, απελευθερώνοντας 17 ομήρους. Οι 35 πειρατές παραδόθηκαν στις αρχές.
Αν και η απειλή δεν είναι ακόμη τόσο σοβαρή όσο ήταν την περίοδο 2008-2014, εκφράζονται ανησυχίες ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να κλιμακωθεί γι’ αυτό και θεωρείται σημαντικό να υπάρξουν έγκαιρες παρεμβάσεις ώστε η αναζωπύρωση της πειρατείας να αντιμετωπιστεί στην αρχή της.
Το 2011 είχαν καταγραφεί 237 επιθέσεις από Σομαλούς πειρατές, με εκατοντάδες ομήρους. Η πειρατεία εκείνης της χρονιάς υπολογίζεται ότι κόστισε στην παγκόσμια οικονομία περίπου 7 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε λύτρα.
Ο τρέχων ρυθμός επιθέσεων είναι σημαντικά μικρότερος, με τους πειρατές να στοχεύουν κυρίως μικρότερα πλοία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης