Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι συμβαίνει με την Τelecom Italia; - Παραδομένη στο έλεος των σορτάκηδων, στο 1 δισ. δολ. οι θέσεις πώλησης

Τι συμβαίνει με την Τelecom Italia; - Παραδομένη στο έλεος των σορτάκηδων, στο 1 δισ. δολ. οι θέσεις πώλησης
Μεταξύ των short είναι το Canada Pension Plan Investment Board και την έδρα του Λονδίνου hedge fund Qube Research & Technologies
Short θέσεις ύψους 1 δισ. δολ. έχουν ανοίξει hedge funds και επενδυτικές εταιρείες κατά της μετοχής της Telecom Italia.
Ειδικότερα, οι short έχουν ανοίξει θέσεις σχεδόν 1 δισ. ευρώ κατά των μετοχών της Telecom Italia, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Pietro Labriola αναζητά την υποστήριξη των επενδυτών για μια πώληση περιουσιακών στοιχείων ώστε να μπορέσει να μειώσει το χρέος της εταιρείας.
Στοιχεία από την S&P Global έδειξαν ότι περίπου το ένα πέμπτο της εταιρείας, συνολικού ύψους 930 εκατ. ευρώ, είναι στο στόχαστρο των short sellers, οι οποίοι συνήθως δανείζονται μετοχές για να τις πουλήσουν, αγοράζοντας τες αργότερα για να επωφεληθούν από την πτώση.
(Το 19,33% των μετοχών της Telecom Italia με δανεισμό την Τετάρτη είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 2005.)
Μεταξύ των short είναι το Canada Pension Plan Investment Board και την έδρα του Λονδίνου hedge fund Qube Research & Technologies, τα οποία στοιχηματίζουν έναντι του 0,5% και 0,72% των μετοχών της Telecom Italia αντίστοιχα.
Σημειώνεται πως τα στοιχήματα έναντι της μετοχής έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από τότε που οι επενδυτές απέρριψαν το τριετές σχέδιο ανάκαμψης του Labriola, το οποίο παρουσιάστηκε τον Μάρτιο.
Line chart of Percentage of outstanding shares on loan  showing Short sellers ramp up bets against Telecom Italia
Οι προτάσεις Labriola

Ο Labriola έχει προτείνει την πώληση του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας του ομίλου στον όμιλο KKR και μείωση του καθαρού χρέους από 20 δισ. ευρώ σε περίπου 7 δισ. ευρώ έως το 2026.
Ωστόσο, οι αναλυτές περίμεναν ότι το χρέος θα μειωνόταν ταχύτερα.
Η ανακοίνωση του σχεδίου στις 7 Μαρτίου προκάλεσε πτώση 25% στις μετοχές.
Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Telecom Italia, ο γαλλικός όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων Vivendi, αντιτίθεται στην πώληση του δικτύου.
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Giancarlo Giorgetti υποστήριξε την Τετάρτη ότι παρόλο που η κυβέρνηση υποστηρίζει την πώληση σταθερής τηλεφωνίας στην KKR, εναπόκειται στην αγορά να αποφασίσει το μέλλον της Telecom Italia.
«Έχουμε κάνει αυτό που έπρεπε ως κράτος, τώρα οι επενδυτές θα κάνουν την αξιολόγησή τους» είπε.
Η ιταλική κυβέρνηση, η οποία μπορεί να ασκήσει βέτο σε συμφωνίες που αφορούν υποδομές, σχεδιάζει να λάβει μερίδιο 20% στην εταιρεία του δικτύου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης