Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το δόγμα του σοκ – Η Ρωσία σάρωσε με υπερηχητικούς Kinzhal την Ουκρανία – 3 κύματα εκρήξεων, κρατήρες 7 μέτρων στο Κίεβο

Το δόγμα του σοκ – Η Ρωσία σάρωσε με υπερηχητικούς Kinzhal την Ουκρανία –  3 κύματα εκρήξεων, κρατήρες 7 μέτρων στο Κίεβο
Χειρουργικά χτυπήματα από τις ρωσικές δυνάμεις σε όλη την ουκρανική επικράτεια - Σαρώθηκε το Κίεβο, επλήγησαν σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων
Σχετικά Άρθρα
Χειρουργικά πλήγματα κατάφερε στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ο ρωσικός στρατός με τα σημαντικότερα εξ αυτών να αφορά σε κέντρα λήψης αποφάσεων.
Επίσης χτύπησε βάσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης και προσωρινές βάσεις ειδικών δυνάμεων αλλά και ξένους μισθοφόρους.
Όλοι οι στόχοι της επίθεσης χτυπήθηκαν, είπε ο Igor Konashenkov εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Η Μόσχα δεν διευκρίνισε πού ακριβώς βρίσκονται τα κέντρα λήψης αποφάσεων για λόγους τακτικής.
Καταστράφηκε επίσης μια αποθήκη με ουκρανικά drones, όπως και ένα εργαστήριο παραγωγής και επισκευής τους.
Τα σαρωτικά κύματα ρωσικών επιθέσεων είχαν ως στόχο στρατιωτικό προσωπικό – Ουκρανοί, μισθοφόροι – και στρατιωτικό εξοπλισμό σε 132 περιοχές της ζώνης της ειδικής επιχείρησης.

Τρία κύματα εκρήξεων και κρατήρες 7 μέτρων στο Κίεβο

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης 21 Μαρτίου 2024, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν συναγερμό αεροπορικών επιδρομών σε όλη τη χώρα.
Ο συναγερμός σήμανε σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας,
καθώς και σε περιοχές των λαϊκών δημοκρατιών του Donetsk και του Lugansk αλλά και των περιφερειών Zaporizhia και Kherson που ελέγχονται από το Κίεβο.
Ο στρατιωτικός ανταποκριτής Yuri Kotenok ανέφερε αργότερα ότι κρατήρες επτά μέτρων εμφανίστηκαν στο Κίεβο μετά την επίθεση με πυραύλους της 21ης Μαρτίου.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κιέβου Vitaliy Klitschko, δύο σημαντικές υποδομές και ένας ηλεκτρικός υποσταθμός στην περιοχή Podolsk υπέστησαν ζημιές στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.
Επιπλέον, ένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία καθώς και πολλά αυτοκίνητα σε χώρο στάθμευσης πήραν φωτιά.
Τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν, είπε ο Klitschko.
Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τη χρήση πυραύλων Kinzhal και Kh-101, καθώς και τρία κύματα εκρήξεων στην πόλη.
Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι ο ρωσικός στρατός εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους, έναν επίγειο Iskander-M και έναν Kinzhal από μαχητικό αεροσκάφος MiG-31K, καθώς και 29 πυραύλους cruise από 11 βομβαρδιστικά Tu-95MC. Παρανάλωμα του πυρός το εργοστάσιο των Leopard

Στις 17 Μαρτίου, οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν ένα εργοστάσιο τεθωρακισμένων στο Nikolaev όπου επισκευάζουν στρατιωτικό εξοπλισμό και άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων, δυτικών μοντέλων, όπως τα Leopard.
Έγινε μια σειρά από χτυπήματα σε στρατιωτικούς στόχους στην πόλη Nikolayev.
Ένα από τα χτυπήματα έπληξε το εργοστάσιο αρμάτων μάχης Nikolayev, όπου επισκευάζεται στρατιωτικός εξοπλισμός, συμπεριλαμβανομένων δυτικών μοντέλων.
Μόλις πρόσφατα, εισήχθησαν για επισκευή Leopard-2 και βρετανικά άρματα μάχης Challenger.
Aπό το φθινόπωρο του 2023, το εργοστάσιο, το οποίο ανήκει στην ουκρανική στρατιωτική-βιομηχανική εταιρεία «Ukroboronprom», λειτουργoύσε με τρεις βάρδιες.
Το εργοστάσιο αρμάτων μάχης στο Nikolayev δεν είναι το μόνο στην πόλη που ασχολείται με την επισκευή στρατιωτικού εξοπλισμού, αλλά είναι το πιο προετοιμασμένο και με τους πιο καταρτισμένους ειδικούς.
nikolayev.JPG
Καταιγιστικό χτύπημα στο Kharkiv – Εξοντώθηκαν οι σχεδιαστές των επιθέσεων στο Belgorod

Εξάλλου το στρατιωτικό προσωπικό της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών (GUR) της Ουκρανίας που συμμετείχε στις επιθέσεις στην περιοχή Belgorod, καθώς και ξένοι ειδικοί στο στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα, σκοτώθηκαν την Τετάρτη (20/3/2024) ως αποτέλεσμα ρωσικής επίθεσης σε στρατιωτικό εργοστάσιο στο Kharkiv, όπου παράγονται βαριά επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
«Σήμερα το απόγευμα, χτυπήθηκε η παραγωγή drones στο Kharkiv.
Υπάρχουν πολλοί νεκροί, ανάμεσά τους και στρατιωτικοί της GUR που σχεδίασαν την επίθεση στο Belgorod.
Ως αποτέλεσμα της επίθεσης στο εργοστάσιο, σκοτώθηκαν και εργάτες από τη Δυτική Ουκρανία, οι οποίοι συναρμολογούσαν.
Επίσης νεκροί είναι και ξένοι ειδικοί που ξέρουν πώς να εξοπλίζουν αυτά τα drones μετέδωσε το Ria Novosti επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.
Αυτό το εργαστήριο παρήγαγε εξακόπτερα Vampire, που ονομάζονται επίσης Baba Yaga, και πυρομαχικά για αυτά.
kharkiv_3.jpg
Ο Putin είχε προαναγγείλει τα χτυπήματα μερικές ώρες πριν

Τα χειρουργικά αυτά πλήγματα, που αναμένεται να ενταθούν το προσεχές διάστημα σε μία προσπάθεια της Ρωσίας να επισπεύσει τις εξελίξεις ενόψει της επικείμενης μεγάλης αντεπίθεσης, είχε προαναγγείλει ο Ρώσος ηγέτης Vladimir Putin.
Μάλιστα ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Ρωσίας έφερε σε αντιδιαστολή τα αποκλειστικά στρατιωτικά πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων με τις ουκρανικές επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές στα σύνορα.
Ο Putin δεσμεύτηκε για την ασφάλεια των κατοίκων των ρωσικών περιοχών που συνορεύουν με την Ουκρανία.
Τόνισε δε ότι η Μόσχα δεν θα χτυπήσει πολίτες και υποδομές όπως το Κίεβο.
«Ο πρωταρχικός στόχος είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια.
Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι εδώ, δεν είναι εύκολοι, αλλά θα το κάνουμε», είπε ο Putin σε συνάντηση με συνεργάτες του.
Ο Ρώσος πρόεδρος παραδέχτηκε ότι θαυμάζει το θάρρος των κατοίκων της περιοχής του Belgorod καθώς και άλλων περιοχών που συνορεύουν με την Ουκρανία.
«Θέλω να εκφράσω τον θαυμασμό μου για τους κατοίκους του Belgorod και άλλων παραμεθόριων περιοχών.
Θέλω να σας ευχαριστήσω για το κουράγιο σας», είπε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους.
Ο Putin τόνισε ότι η Ρωσία έχει τα δικά της σχέδια και απόψεις, ενώ θα μπορούσε να είχε απαντήσει στις επιθέσεις του εχθρού χρησιμοποιώντας τα ίδια μέτρα.
«Έχω ήδη εξηγήσει νωρίτερα γιατί ο εχθρός το κάνει αυτό επιτίθεται σε αμάχους και μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Εμείς, φυσικά, θα μπορούσαμε να τους απαντήσουμε το ίδιο, χτυπώντας τις αστικές υποδομές τους και άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις», πρόσθεσε.
«Όμως έχουμε άλλες απόψεις για αυτό το θέμα, άλλα σχέδια και αυτά θα ακολουθήσουμε», υπογράμμισε.

Η Ρωσία γνώριζε ότι η Ουκρανία μένει χωρίς αεράμυνα

Τα ρωσικά χτυπήματα το τελευταίο διάστημα είναι πιο καταστροφικά εξαιτίας του γεγονότος, πως η Ουκρανία έχει εξαντλήσει τους πυραύλους αεράμυνας.
Μάλιστα όπως έχει αποκαλύψει η βρετανική εφημερίδα Telegraph το απόθεμα της Ουκρανίας σε πυραύλους διαρκεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2024.
Αυτό σημαίνει ότι η ουκρανική αεράμυνα δεν θα είναι σε θέση να αναχαιτίσει κανέναν ρωσικό πύραυλο.
Αυτή η εξέλιξη θα έχει «σημαντική επίδραση στα αστικά κέντρα της Ουκρανίας», σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα
Το δημοσίευμα συμπίπτει χρονικά με την εντεινόμενες ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Ρώσοι αξιωματούχοι γνώριζαν ότι η Ουκρανία μένει χωρίς πυρομαχικά και για τον λόγο αυτό αποφάσισαν ότι είναι η κατάλληλη ώρα για να χτυπήσουν με μεγαλύτερη ένταση.
Κατά μήκος της πρώτης γραμμής στο Donbass, οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να απωθούν και τελικά διέσπασαν τις γραμμές των Ουκρανών που δεν έχουν οβίδες.
Σύμφωνα με στρατιωτικούς blogger στην Ουκρανία έχουν απομείνει μόνο drones για την προβολή αντίστασης στις υπέρτερες ρωσικές δυνάμεις.
Βάσει των ίδιων πηγών, οι ουκρανικές δυνάμεις σκάβουν βιαστικά νέα χαρακώματα και στήνουν αντιαρματικές παγίδες προκειμένου να επιβραδύνουν τη ρωσική προέλαση και να αντιμετωπίσουν την κριτική ότι δεν είχαν σχεδιάσει σωστά την άμυνά τους κατά την αποτυχημένη αντεπίθεση του 2023.
air_defence_2.jpg
Καταστροφική κατάρρευση


Εκπρόσωποι της ουκρανικής κυβέρνησης έχουν προειδοποιήσει πως η εξάντληση των πυρομαχικών για τα συστήματα αεράμυνας της χώρας πρόκειται να επηρεάσει σοβαρά την ικανότητα της Ουκρανίας να υπερασπιστεί βασικούς στόχους τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την Washington Post.
Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλούν στην εφημερίδα προειδοποιώντας για «καταστροφική κατάρρευση των ουκρανικών γραμμών στην πιο ζοφερή περίπτωση και την πιθανότητα τεράστιων απωλειών στην καλύτερη περίπτωση» λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε πυρομαχικά.
Οι αναφορές, που έρχονται από τους Ουκρανούς στρατιωτικούς, κάνουν λόγο για ολοένα και πιο σοβαρές και αυξανόμενες ελλείψεις πυρομαχικών, οι οποίες έχουν περιορίσει σημαντικά τις πολεμικές ικανότητες των μονάδων πρώτης γραμμής.
target.png
Οι κατευθυνόμενες βόμβες

Ειδικά όσον αφορά στα συστήματα αεράμυνας, οι αναφορές από τις πρώτες γραμμές έδειξαν σταθερά ότι η ρωσική αεροπορία μπόρεσε να διαδραματίσει αυξανόμενο ρόλο στην υποστήριξη των προόδων στο έδαφος, όχι μόνο χρησιμοποιώντας πυραύλους cruise, αλλά και κατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας τις οποίες πλέον τα αεροσκάφη τις ρίχνουν πολύ πιο κοντά στις εχθρικές θέσεις.
Η αυξανόμενη χρήση βομβών στην πρώτη γραμμή δείχνει μια φθίνουσα απειλή για τη ρωσική αεροπορία από την ουκρανική αεροπορία, επισημαίνει σε ανάλυσή του το Military Watch Magazine.
Ήδη από τον Απρίλιο του 2023 τα έγγραφα του Πενταγώνου των ΗΠΑ που διέρρευσαν αποκάλυψαν αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση του δικτύου πυραύλων εδάφους-αέρος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο κινδυνεύει να «εξαφανιστεί πλήρως».
Πιο πρόσφατα, στις 8 Μαρτίου, οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν συστήματα πυραύλων επιφανείας-αέρος MIM-104 Patriot και S-300 κοντά στην πόλη Pokrovsk, 67 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της περιφερειακής πρωτεύουσας του Donetsk σε ένα χτύπημα ακριβείας από συστήματα βαλλιστικών πυραύλων Iskander-M.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης