Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμετάβλητο στο 5,25% το επιτόκιο από την Bank of England

Αμετάβλητο στο 5,25% το επιτόκιο από την Bank of England
Η BoE δήλωσε ότι είναι έτοιμη να προσαρμόσει τη νομισματική πολιτική ανάλογα με τα εισερχόμενα δεδομένα, προκειμένου να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% «βιώσιμα»
Αμετάβλητο, όπως αναμενόταν, διατήρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) το βασικό της επιτόκιο στο 5,25%.
Ένα από τα εννέα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε υπέρ της μείωσης του επιτοκίου κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες.
«Η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα», ανέφερε η BoE, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να είναι περιοριστική ακόμη και αν το επιτόκιο μειωθεί «δεδομένου ότι ήδη βρίσκεται σε περιοριστικό επίπεδο».
Η BoE δήλωσε ότι είναι έτοιμη να προσαρμόσει τη νομισματική πολιτική ανάλογα με τα εισερχόμενα δεδομένα, προκειμένου να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% «βιώσιμα».
Ανέφερε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί την οικονομία, «συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς μέτρων για την υποκείμενη στενότητα των συνθηκών της αγοράς εργασίας, την αύξηση των μισθών και τον πληθωρισμό των τιμών των υπηρεσιών».

Αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός

Πάντως, η Τράπεζα της Αγγλίας επιβεβαίωσε ότι οι περισσότεροι δείκτες των βραχυπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό συνέχισαν να υποχωρούν, με τον ΔΤΚ να υποχωρεί «σχετικά απότομα».
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι βασικοί δείκτες επιμονής του πληθωρισμού παραμένουν αυξημένοι.
Η τράπεζα ανέφερε ότι ο πληθωρισμός του ΔΤΚ προβλέπεται να μειωθεί «ελαφρώς κάτω» από τον στόχο του 2% το δεύτερο τρίμηνο του 2024, «οριακά πιο αδύναμος από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως λόγω του παγώματος των δασμών στα καύσιμα που ανακοινώθηκε στον προϋπολογισμό».
Τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής διαφώνησαν για το «βαθμό στον οποίο είχαν υποχωρήσει οι κίνδυνοι από τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις».
Αν και συμφώνησαν ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να δικαιολογηθεί μια αλλαγή στη θέση της νομισματικής πολιτικής, οι απόψεις τους διέφεραν ως προς το «εύρος των αποδεικτικών στοιχείων που ήταν πιθανό να χρειαστούν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης