Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές,ο DAX +0,4% - Μπαράζ από τις κεντρικές τράπεζες

Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές,ο DAX +0,4% - Μπαράζ από τις κεντρικές τράπεζες
Οι traders τιμολογούσαν πιθανότητα άνω του 70% ότι η Fed θα ξεκινήσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της ήδη από τον Ιούνιο
(upd) Άνοδο σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed, των δηλώσεων του Jerome Powell, αλλά και του μπαράζ ανακοινώσεων από SNB και Bank of England.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο 0,91%, στις 18.179 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε 1,88%, στις 7.882 μονάδες.
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 διαπραγματεύτηκε στις 8.179 με άνοδο 0,22%.
Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB σημείωσε αύξηση 0,1%, στις 34.327 μονάδες. 

Η Fed διατήρησε σταθερά τα επιτόκια την Τετάρτη, με τον πρόεδρο Jerome Powell να δηλώνει ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται σε πορεία προς τον ετήσιο στόχο της Fed για 2%.
Οι αξιωματούχοι της Fed διατήρησαν επίσης τις προβλέψεις για συνολική μείωση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης φέτος.
Οι traders τιμολογούσαν πιθανότητα άνω του 70% ότι η Fed θα ξεκινήσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της ήδη από τον Ιούνιο, σύμφωνα με το εργαλείο Fedwatch της CME.

Αμετάβλητο στο 5,25% το επιτόκιο από την Bank of England

Αμετάβλητο, όπως αναμενόταν, διατήρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) το βασικό της επιτόκιο στο 5,25%.
Ένα από τα εννέα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε υπέρ της μείωσης του επιτοκίου κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες.
«Η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα», ανέφερε η BoE, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να είναι περιοριστική ακόμη και αν το επιτόκιο μειωθεί «δεδομένου ότι ήδη βρίσκεται σε περιοριστικό επίπεδο».
Η BoE δήλωσε ότι είναι έτοιμη να προσαρμόσει τη νομισματική πολιτική ανάλογα με τα εισερχόμενα δεδομένα, προκειμένου να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% «βιώσιμα».
Ανέφερε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί την οικονομία, «συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς μέτρων για την υποκείμενη στενότητα των συνθηκών της αγοράς εργασίας, την αύξηση των μισθών και τον πληθωρισμό των τιμών των υπηρεσιών».

Ελβετία: Αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων, κατά 25 μ.β. στο 1,5% - Η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που κάνει «στροφή»

Σε αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB).
Πρόκειται για την πρώτη δυτική κεντρική τράπεζα που προχωρά σε μείωση των επιτοκίων.
Η κίνηση αυτή αιφνιδίασε τις αγορές, στέλνοντας το ελβετικό φράγκο χαμηλότερα έναντι του δολαρίου και σε χαμηλό οκτώ μηνών έναντι του ευρώ.
Ειδικότερα, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας μειώνει το επιτόκιο πολιτικής της SNB κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,5%.
Η αλλαγή ισχύει από αύριο, 22 Μαρτίου 2024.
Οι καταθέσεις όψεως των τραπεζών που τηρούνται στην SNB θα ανταμείβονται με το επιτόκιο πολιτικής της SNB μέχρι ένα ορισμένο όριο και με 1,0% πάνω από αυτό το όριο.

Αιφνιδιάστηκαν οι αναλυτές

Η πλειονότητα των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμενε ότι η SNB θα διατηρούσε τα επιτόκια στο 1,75%.
Πρόκειται για την πρώτη μείωση επιτοκίων από την SNB εδώ και εννέα χρόνια.
Η χαλάρωση έρχεται μετά την υποχώρηση του ελβετικού πληθωρισμού στο 1,2% τον Φεβρουάριο, τον ένατο συνεχόμενο μήνα που οι αυξήσεις των τιμών ήταν εντός του εύρους στόχου 0-2% της SNB, το οποίο ορίζει ως σταθερότητα των τιμών.
"Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής κατέστη δυνατή επειδή η καταπολέμηση του πληθωρισμού τα τελευταία δυόμισι χρόνια ήταν αποτελεσματική", ανέφερε η SNB σε ανακοίνωσή της.

Αλλαγή σκηνικού στη Γερμανία - Σε υψηλό 3 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Μάρτιο του 2024

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η οικονομική ύφεση της Γερμανίας υποχώρησε ελαφρώς τον Μάρτιο, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών της χώρας πλησίασε στη σταθεροποίηση, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
Ο γερμανικός Composite Purchasing Managers’ Index (PMI) της HCOB, που καταρτίζεται από την S&P Global, αυξήθηκε στο 47,4 τον Μάρτιο από 46,3 τον Φεβρουάριο. Αυτό ήταν σε αντίθεση με τις προβλέψεις σε δημοσκόπηση του Reuters για αύξηση στο 47,0. Ο Μάρτιος ήταν ο ένατος συνεχόμενος μήνας με μέτρηση κάτω από το 50, που υποδηλώνει συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
«Συνολικά, η Γερμανία ακροβατεί πλέον στα όρια μιας τεχνικής ύφεσης», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της HCOB.

Ασία: Νέο ιστορικό υψηλό για τον Nikkei 225 στο Τόκιο


Άνοδο κατέγραψαν οι περισσότερες ασιατικές αγορές την Πέμπτη, με τον ιαπωνικό Nikkei 225 να σημειώνει νέο ρεκόρ, καθώς η Federal Reserve διατήρησε σταθερά τα επιτόκια και δήλωσε ότι εξακολουθεί να εξετάζει τουλάχιστον τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024.
Οι περιφερειακές αγορές έλαβαν τη σκυτάλη από τη Wall Street, με τους αμερικανικούς δείκτες αναφοράς να τερματίζουν σε νέα ρεκόρ την Τετάρτη μετά τη συνεδρίαση της Fed.
Τα futures των αμερικανικών μετοχών σημείωσαν επίσης άνοδο στις ασιατικές συναλλαγές.

Νέο ιστορικό υψηλό στο Τόκιο

Ο δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο σημείωσε άνοδο έως και 2,2% στο υψηλό ρεκόρ των 40.802 μονάδων.
Ο ευρύτερος δείκτης TOPIX σημείωσε επίσης άνοδο 1,6% και σημείωσε ενδοσυνεδριακό υψηλό ρεκόρ.
Τα κέρδη ήταν ευρείας βάσης, καθώς το κλίμα προς τις ιαπωνικές μετοχές ενισχύθηκε και από τα ήπια μηνύματα της Τράπεζας της Ιαπωνίας.
Ενώ η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια και τερμάτισε το πρόγραμμα ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων, ο διοικητής Kazuo Ueda δήλωσε ότι οι νομισματικές συνθήκες θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό διευκολυντικές στο εγγύς μέλλον, επικαλούμενος την αβεβαιότητα σχετικά με την ιαπωνική οικονομία.
Το σενάριο αυτό αναμένεται να παράσχει διατηρήσιμη στήριξη στις ιαπωνικές μετοχές βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με το Investing.com.
Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι ο Nikkei θα μπορούσε να μετατραπεί σε ζώνη διακύμανσης μετά το χτύπημα των 41.000 μονάδων, ιδίως εάν η ιαπωνική οικονομία βελτιωθεί και η νομισματική πολιτική αυστηροποιηθεί περαιτέρω φέτος.

Τεχνολογικό ράλι

Οι ασιατικές τεχνολογικές μετοχές συνέχισαν το πρόσφατο ράλι τους εν μέσω της αναζωπύρωσης της διαφημιστικής εκστρατείας για την τεχνητή νοημοσύνη, ειδικά αφού η αγαπημένη της αγοράς Nvidia παρουσίασε μια νέα σειρά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης αυτή την εβδομάδα.
Τα χρηματιστήρια με μεγάλη τεχνολογική βαρύτητα, όπως ο δείκτης KOSPI της Νότιας Κορέας και ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ, σημείωσαν άνοδο 2,1% και 1,7%, αντίστοιχα, ακολουθώντας τα κέρδη του NASDAQ.
Ειδικότερα, ο Hang Seng ενισχύθηκε από την Tencent Holdings, με τον κολοσσό του διαδικτύου να σημειώνει άνοδο 1,4% χάρη στα ισχυρά τριμηνιαία κέρδη.
Οι μετοχές του ηλεκτρονικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των Alibaba και JD.com αυξήθηκαν παρακολουθώντας τα ισχυρά κέρδη της ιδιοκτήτριας της Temu, PDD Holdings.
Στον αντίποδα, οι κινεζικοί δείκτες Shanghai Shenzhen CSI 300 και Shanghai Composite υστέρησαν έναντι των ομολόγων τους, χάνοντας περίπου 0,1% ο καθένας.
Το ράλι ανάκαμψης των κινεζικών αγορών φαίνεται να έχει εξαντληθεί, εν μέσω έλλειψης θετικών ενδείξεων από την οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης