Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ιστορικά υψηλά ο χρυσός - Παγκόσμιο κραχ φοβούνται οι Κεντρικές Τράπεζες, ποιοι αγοράζουν

Σε ιστορικά υψηλά ο χρυσός - Παγκόσμιο κραχ φοβούνται οι Κεντρικές Τράπεζες, ποιοι αγοράζουν
Την τελευταία δεκαετία, η Ρωσία και η Κίνα ήταν οι δύο μεγαλύτεροι αγοραστές χρυσού
Το ράλι του χρυσού συνεχίζεται με τις τιμές να αγγίζουν το ιστορικό υψηλό όλων των εποχών.
Και το περιθώριο ανόδου είναι ακόμη μεγάλο, καθώς οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να αγοράζουν χρυσό σε ποσά ρεκόρ.
Οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν στα 2.300 δολάρια ανά ουγγιά το δεύτερο εξάμηνο του 2024, ειδικά στο πλαίσιο των προσδοκιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια το δεύτερο εξάμηνο του 2024, σχολίασε στο CNBC ο Aakash Doshi, επικεφαλής έρευνας εμπορευμάτων στη Βόρεια Αμερική της Citi.
Αυτή τη στιγμή ο χρυσός διαπραγματεύεται στα 2.203 δολάρια.
Οι τιμές του χρυσού τείνουν να έχουν μια αντίστροφη σχέση με τα επιτόκια.
Καθώς τα επιτόκια πέφτουν, ο χρυσός γίνεται πιο ελκυστικός σε σύγκριση με τα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος, όπως τα ομόλογα, τα οποία θα απέδιδαν χαμηλότερες αποδόσεις σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.
Η Macquarie έχει προβλέψει επίσης ότι οι τιμές του χρυσού θα σημειώσουν νέα υψηλά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Αν και αναγνώρισαν ότι οι φυσικές αγορές χρυσού έχουν αυξήσει τις τιμές, οι αναλυτές της Macquarie απέδωσαν την πρόσφατη άνοδο των 100 δολαρίων στις τιμές σε «σημαντικές αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης».
«Οι κεντρικές τράπεζες, που αγόρασαν ιστορικά επίπεδα χρυσού τα τελευταία δύο χρόνια, συνεχίζουν να είναι ισχυροί αγοραστές και το 2024», δήλωσε ο Shaokai Fan, επικεφαλής ανάλυσης των κεντρικών τραπεζών του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.
Αυτές οι αγορές ενίσχυσαν τις τιμές του χρυσού παρά τα υψηλά επιτόκια και το ισχυρό δολάριο, ανέφεραν στο CNBC παρατηρητές της αγοράς.
Τα υψηλότερα επιτόκια τείνουν να μειώνουν την ελκυστικότητα του χρυσού σε σύγκριση με τα ομόλογα, καθώς δεν πληρώνει κανέναν τόκο, ενώ ένα ισχυρότερο δολάριο διαβρώνει την ελκυστικότητα του χρυσού για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.
Η ισχυρή φυσική ζήτηση για χρυσό τροφοδοτείται επίσης από την ελκυστικότητά του ως ασφαλούς περιουσιακού στοιχείου εν μέσω γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων.
«Την τελευταία δεκαετία, η Ρωσία και η Κίνα ήταν οι δύο μεγαλύτεροι αγοραστές.
Ωστόσο, οι αγορές των κεντρικών τραπεζών τα τελευταία χρόνια έχουν διαφοροποιηθεί», δήλωσε ο Doshi.

Κορυφαίος αγοραστής η κεντρική τράπεζα της Κίνας

Η Κίνα είναι ο κύριος μοχλός τόσο για τη ζήτηση των καταναλωτών όσο και για τις αγορές χρυσού από την κεντρική τράπεζα, και η χώρα δεν είναι πιθανό να επιβραδύνει.
Μεταξύ των κεντρικών τραπεζών, η People's Bank of China ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού το 2023.
Η αδύναμη οικονομία της Κίνας και ο υπό κρίση τομέας ακινήτων οδήγησαν επίσης περισσότερους επενδυτές προς το ασφαλές περιουσιακό στοιχείο, με τις μεμονωμένες επενδύσεις σε χρυσό να παραμένουν ισχυρές, δήλωσε η WGC.
Επίσης, η κεντρική τράπεζα της Πολωνίας ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος καθαρός αγοραστής χρυσού, αποκτώντας 130 τόνους χρυσού το 2023.
Οι προκλήσεις του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας «ακριβώς δίπλα» οδηγούν την επιθυμία της Πολωνίας για σταθερότητα, δήλωσε ο CEO της Wheaton Precious Metals, Randy Smallwood.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Πολωνίας Adam Glapiński το 2021 είχε ανακοινώσει σχέδια για αγορά 100 τόνων χρυσού σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την οικονομική ασφάλεια της χώρας, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ.
Η Σιγκαπούρη κατέγραψε την τρίτη υψηλότερη καθαρή αγορά χρυσού το 2023, λόγω των αγορών της Νομισματικής Αρχής της Σιγκαπούρης (MAS), η οποία αγόρασε 76,51 τόνους.
Ενώ η MAS δεν αποκάλυψε τον λόγο της επενδυτικής απόφασης, ο Fan υπέθεσε ότι οι κεντρικές τράπεζες σε όλο το φάσμα ήταν επιφυλακτικές για τους γεωπολιτικούς κινδύνους από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας.
«Πιθανότατα προσάρμοζαν τις κατανομές αποθεματικών σύμφωνα με τις απόψεις τους για τον κίνδυνο», είπε.

Αγορές λιανικής

Οι ισχυρότερες τιμές του χρυσού οδηγήθηκαν επίσης από τις λιανικές αγορές κοσμημάτων, ράβδων και νομισμάτων.
Εκτός από το ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αγόρασε τον περισσότερο χρυσό μεταξύ των κεντρικών τραπεζών του κόσμου, η χώρα κατέγραψε επίσης το υψηλότερο ποσό αγορών χρυσού λιανικής.
«Σε επίπεδο καταναλωτών λιανικής, η Κίνα ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για την ισχυρή ζήτηση για χρυσό πέρυσι, καθώς τα άτομα στράφηκαν προς τον χρυσό για να διαφοροποιηθούν από άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων», είπε ο Fan.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, η Κίνα ξεπέρασε την Ινδία και έγινε ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσών κοσμημάτων στον κόσμο το 2023.
Οι Κινέζοι καταναλωτές αγόρασαν 603 τόνους χρυσών κοσμημάτων πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 10% από το 2022.
Παράλληλα με την Κίνα, η καταναλωτική ζήτηση για χρυσό στην Ινδία είναι επίσης μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, είπε ο Smallwood, ειδικά κατά τη διάρκεια της γαμήλιας περιόδου της Ινδίας, η οποία διαρκεί συνήθως από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο και μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.
«Ο χρυσός είναι πάντα η υψηλότερη μορφή δώρου αξίας που μπορείτε πραγματικά να κάνετε σε κάποιον στην Ινδία.
Είναι ένα πραγματικά μεγάλο μέρος της σεζόν του γάμου», είπε.
Ενώ η ζήτηση κοσμημάτων της Ινδίας θα πρέπει να συνεχίσει να είναι σημαντική, ο ακριβότερος χρυσός θα μπορούσε να μειώσει αυτές τις δαπάνες, είπε η WGC.
Η ζήτηση κατανάλωσης χρυσών κοσμημάτων στην Ινδία μειώθηκε κατά 6% σε 562,3 τόνους το 2023 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Έτσι, οι επενδύσεις της Ινδίας σε ράβδους και νομίσματα χρυσού αυξήθηκαν κατά 7% από έτος σε έτος.
Η ζήτηση χρυσού της κεντρικής τράπεζας της χώρας συνεχίζει επίσης να είναι ισχυρή, με την Αποθεματική Τράπεζα της Ινδίας να αγοράζει 8,7 τόνους χρυσού τον Ιανουάριο, σημειώνοντας την υψηλότερη μηνιαία αγορά από τον Ιούλιο του 2022.
Εκτός από την Κίνα και την Ινδία, η ζήτηση χρυσού της Τουρκίας πέρυσι σχεδόν διπλασιάστηκε εκείνη του 2022, σύμφωνα με τα αρχεία της WGC.
Ο αμείλικτος πληθωρισμός, οι περιορισμένες διαθέσιμες εναλλακτικές επενδύσεις και η εσωτερική πολιτική αβεβαιότητα κατά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους ώθησαν τη ζήτηση της Τουρκίας για το κίτρινο μέταλλο.
«Η Τουρκία κατέγραψε επίσης ισχυρή λιανική ζήτηση, με τους επενδυτές να συσσωρεύονται σε χρυσό κατά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους για να προστατευτούν από πιθανή αστάθεια της τουρκικής λίρας», πρόσθεσε ο Fan.
Ο ετήσιος πληθωρισμός τιμών καταναλωτή στην Τουρκία εκτινάχθηκε πρόσφατα στο 67,07% τον Φεβρουάριο.
Η τουρκική λίρα έχασε το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου το περασμένο έτος και αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης