Τελευταία Νέα
Διεθνή

Game over, σκληρά χτυπήματα στο Κίεβο – Τέλος η ενεργή άμυνα για Ρώσους – Macron: Πέφτει πολύ γρήγορα η Ουκρανία

Game over, σκληρά χτυπήματα στο Κίεβο – Τέλος η ενεργή άμυνα για Ρώσους  – Macron: Πέφτει πολύ γρήγορα η Ουκρανία
Στην Ουκρανία οι Ρώσοι έχουν 600.000 στρατιώτες έτοιμους για την μεγάλη επίθεση - National Defense: Η Βρετανία θέλει να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας του ΝΑΤΟ γύρω από το Κίεβο έως Μάιο 2024
(upd 42) Όσοι παρακολουθούν τα πολεμικά γεγονότα στην Ουκρανία – όπως το BN – σε καθημερινή βάση από τον Φεβρουάριο 2022… δεν μπορεί να μην είναι συγκλονισμένος με ότι συμβαίνει στην πρώτη γραμμή…
Οι Ουκρανικές αμυντικές πλέον δυνάμεις καταρρέουν από βορρά έως νότο και ήδη οι Βρετανοί προτείνουν το ΝΑΤΟ να δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας στο Κίεβο ώστε να απελευθερώσει Ουκρανούς στρατιώτες να πάνε στην πρώτη γραμμή… γιατί οι ρώσοι σχεδιάζουν κάτι μεγάλο…
Η δήλωση του Putin του ρώσου Προέδρου ότι ο Ρωσικός στρατός εγκαταλείπει την ενεργητική άμυνα αποτελεί μεγάλη εξέλιξη για τους μυημένους αφού αυτό σημαίνει ότι θα ξεκινήσουν μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις…
Ενδεικτικά στην κατεύθυνση Kupyansk υπάρχουν 80.000 Ρώσοι στρατιώτες συνδυασμένων όπλων, στην κατεύθυνση Donetsk πάνω από 150.000 στρατιώτες και στην Zaporizhia πάνω από 50.000 ρώσοι στρατιώτες…
Στην Ουκρανία οι ρώσοι έχουν 600.000 στρατιώτες έτοιμους για την μεγάλη επίθεση.
Μια επίσης δήλωση του Ρώσου υπουργού άμυνας έχει προκαλέσει σοκ στους Ουκρανούς… ο ρωσικός στρατός ετοίμασε τον στόλο του Δνείπερου το κεντρικό ποτάμι της Ουκρανίας και αυτό σημαίνει ότι οι Ρώσοι σχεδιάζουν μεγάλης κλίμακας επίθεση ειδικά στην Kherson που σημαίνει… Mykolaiv και Οδησσός…
Ο ποταμός Δνείπερος θα γίνει το μεγάλο πεδίο μάχης μεταξύ Ρωσίας με
Ουκρανία και στρατιώτες του ΝΑΤΟ...
Εν τω μεταξύ οι Ρώσοι χτύπησαν με πλήθος πυραύλων το Κίεβο στο οποίο σημειώθηκαν δεκάδες εκρήξεις...
Την ίδια στιγμή το Politico, μεταφέρει την κρυφή εκτίμηση του Γάλλου πρόεδρου Emmanuel Macron ότι η Ουκρανία πέφτει πολύ γρήγορα.

Macron: Η Ουκρανία μπορεί να πέσει πολύ γρήγορα

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron πιστεύει ότι επίκειται η πτώση της Ουκρανίας αναφέρει η ευρωπαϊκή έκδοση του Politico, επικαλούμενη πηγές της.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, την Τετάρτη ο Macron πραγματοποίησε πολιτική εκδήλωση στο Μέγαρο των Ηλυσίων, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι επικείμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Η Ουκρανία μπορεί να πέσει πολύ γρήγορα», είπε ο Macron κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, όπως αποκάλυψε στο Politico ένας συμμετέχων στη συγκέντρωση.
Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου με τον Τσέχο Πρόεδρο Petr Pavel, ο Macron είπε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν πρέπει να θέτουν περιορισμούς στον εαυτό τους, όταν μιλούν προκειμένου να βοηθήσουν την Ουκρανία και να αποτρέψουν την εξάπλωση του αισθήματος ήττας.

Burkhard (Αρχηγός Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων): Η  Ευρώπη να πάρει το μεγάλο ρίσκο με τη Ρωσία

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι ικανοί να πάρουν τα ρίσκα για να εγγυηθούν την ασφάλεια στην Ευρώπη την ερχόμενη δεκαετία», ανέφερε σήμερα 21/3 ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, Στρατηγός Thierry Burkhard.
«Η δυτική υποστήριξη στην Ουκρανία μπορεί να υπερβεί την απλή παράδοση των όπλων» τόνισε, ενισχύοντας τις πρόσφατες επίμαχες δηλώσεις του προέδρου Emmanuel Macron ο οποίος είπε ότι «δεν αποκλείεται» χερσαία ανάπτυξη στρατευμάτων.
«Δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μας αφορά δευτερευόντως. Μας αφορά γιατί εμπλεκόμαστε στις συνέπειές του», δήλωσε ο Thierry Burkhard, υποδεχόμενος στο Παρίσι τον Σουηδό ομόλογό του.
Σύμφωνα με τον αρχηγό του γαλλικού γενικού επιτελείου, το Κίεβο δεν ζητεί υποστήριξη όσον αφορά δύναμη στρατιωτών, αλλά το ΝΑΤΟ, στο οποίο η Σουηδία μόλις εντάχτηκε, πρέπει να προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα. «Ο ουκρανικός στρατός πολεμά πολύ γενναία, ήδη με αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα. Ο πόλεμος θα τελειώσει όταν η Ρωσία θα σταματήσει να επιτίθεται» είπε.
«Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin βάσισε τη στρατηγική του «στην ιδέα ότι οι Δυτικοί δεν θα πάνε ποτέ στην Ουκρανία αλλά θα περιοριστούν να προμηθεύουν όπλα. Πρέπει να του δείξουμε ότι δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί αυτή τη λογική για να πάει μέχρι τέλους, γιατί η ιδέα αυτή δεν είναι σωστή».
«Η πρόθεση του προέδρου της Δημοκρατίας είναι να κάνει τον Vladimir Putin να καταλάβει ότι έχουμε επίγνωση του τί παίζεται στην Ουκρανία», υπογράμμισε ο στρατηγός Thierry Burkhard.

Scott Ritter (πρώην CIA) για γαλλικό στρατό στην Ουκρανία: Αν ο Macron το αποτολμήσει στο Παρίσι δεν θα ξυπνήσουν ποτέ...

Η εμφάνιση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο μέσα σε λίγες μόλις ημέρες, εκτιμά ο πρώην αξιωματικός της CIA και επιθεωρητής του ΟΗΕ Scott Ritter, μιλώντας στην εκπομπή Judging Freedom.
«Δεν θα ξυπνήσουν οι Γάλλοι», σημείωσε ο Ritter.
Με αυτό τον τρόπο σχολίασε τα λόγια ενός δημοσιογράφου που εξέφρασε αμφιβολίες ότι οι Γάλλοι θα ήθελαν πραγματικά «να παρασυρθούν σε πόλεμο και να ξυπνήσουν ένα πρωί και να δουν το Παρίσι να καταστρέφεται».

Οι Γαλλικές δυνάμεις έχουν ήδη αναλάβει δράση στην Ουκρανία – Αρχικά θα σταλούν 2.000 επίλεκτες δυνάμεις τον Μάιο 2024

Η Γαλλία έχει ήδη αναλάβει δράση στην Ουκρανία.
Στις 19 Μαρτίου, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσικής Ομοσπονδίας επιβεβαίωσε ότι η αρχική ομάδα έως και 2.000 Γάλλων στρατιωτών εκπαιδεύεται ήδη για την ανάπτυξή της στην Ουκρανία.
Προηγουμένως είχε αποκαλυφθεί ότι ο Macron έθεσε το καθήκον στο Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων να μελετήσει το θέμα της αποστολής δυνάμεων της Λεγεώνας των Ξένων στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
Στις 27 Φεβρουαρίου ξεκίνησε ο σχηματισμός τριών λόχων μαχητών από τη Λεγεώνα των Ξένων.
Στις 5 Μαρτίου, η γαλλική στρατιωτική ηγεσία ενέκρινε τη στελέχωση της τακτικής ομάδας τάγματος, η οποία περιλαμβάνει αυτούς τους τρεις λόχους της Λεγεώνας.
Αφού δεν βρήκε αρκετούς Λεγεωνάριους για να εξασφαλίσει το δηλωμένο ανθρώπινο δυναμικό της τακτικής ομάδας του τάγματος, η Γαλλία αναγκάστηκε να γεμίσει τις τάξεις του με στρατιώτες του Γαλλικού στρατού.
Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν δύο φορές περισσότερο τακτικό στρατιωτικό προσωπικό στη νεοσύστατη μονάδα.
Η ειδική ομάδα τακτικού τάγματος που έχει οριστεί για την Ουκρανία διεξάγει την εκπαίδευση μάχης στο πεδίο εκπαίδευσης la Courtine.
Η μονάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τον συντονισμό μάχης στα μέσα Απριλίου και να είναι έτοιμη για ανάπτυξη στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τη Ρωσική πλευρά, ο γαλλικός στρατός φοβάται ότι θα είναι πολύ δύσκολο να κρυφτεί και να εξασφαλίσει τη μεταφορά μιας μεγάλης μονάδας γαλλικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Οι Γάλλοι στρατιωτικοί θα γίνουν ο στόχος προτεραιότητας για ρωσικά χτυπήματα ακριβείας.
Ο γαλλικός στρατός πολεμά ήδη στην Ουκρανία και η αποτελεσματικότητά τους δεν είναι αρκετά καλή.
Ο αυξημένος αριθμός Γάλλων πολιτών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία προκαλεί την αυξανόμενη δυσαρέσκεια μεταξύ των Γάλλων στρατιωτών που δεν θέλουν να πολεμήσουν.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, τουλάχιστον 147 από τους 356 Γάλλους μισθοφόρους έχουν εξοντωθεί μέχρι στιγμής.
Ο γαλλικός στρατός αντιμετωπίζει ήδη το πρόβλημα της εύρεσης νέων «εθελοντών» για να εναλλάσσουν δυνάμεις στην Ουκρανία.
Από την αρχή των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, το επιτελείο διοίκησης της Γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων ενθαρρύνει την αναχώρηση λεγεωνάριων μεταμφιεσμένων σε μισθοφόρους και εθελοντές.
Οι πρώτες μονάδες που έστειλαν τους μαχητές τους στην Ουκρανία φέρεται να περιλάμβαναν τις ειδικές δυνάμεις του Groupement des Commandos Parachutistes.
Η επίσημη ανάπτυξη της ομάδας ειδικού τακτικού τάγματος θα επιτρέψει στον γαλλικό στρατό να κρύψει τις πραγματικές απώλειες που έχει ήδη υποστεί στην Ουκρανία.
Φυσικά, η Γαλλία αρνείται όλες τις αναφορές, κατηγορώντας την Ρωσία για προπαγάνδα… ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος επιμένει στη γαλλική ανάπτυξη στην Ουκρανία και το Γαλλικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε προετοιμασίες για κάποιες «δύσκολες μάχες».
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία προειδοποίησε την Γαλλία ότι γνωρίζει καλά τα σχέδιά της και είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους Γάλλους στην πρώτη γραμμή.

Vladimir Rogov (Zaporizhia): Οι Ουκρανοί χρειάζονται Γάλλους όχι για μάχες αλλά για να αποτρέψουν τον ξεσηκωμό του λαού κατά του Zelensky

Ο επικεφαλής του δημόσιου κινήματος Zaporozhye «Είμαστε μαζί με τη Ρωσία», Vladimir Rogov, δήλωσε ότι ο Vladimir Zelensky χρειάζεται το γαλλικό σώμα για την καταστολή των διαμαρτυριών στην Ουκρανία.
«Σε μεγάλο βαθμό, πρόκειται για ένα απόσπασμα κατοχής, το οποίο μπορεί να χρειαστεί όχι τόσο για στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας, αλλά για καταστολή στα εδάφη που ελέγχονται από τη Δύση του μετα-ουκρανικού χώρου.
Χρειάζονται ξένα στρατεύματα για να διασωθεί το καθεστώς Zelensky», είπε ο Vladimir Rogov
Σύμφωνα με τον Vladimir Rogov, δεδομένου ότι οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία έχουν ακυρωθεί, μέχρι τον Μάιο κανείς, ακόμη και στη Δύση, αναγνωρίζουν ότι ο Zelensky θα είναι παράνομος Πρόεδρος.
«Τον Μάιο λήγουν όλοι οι όροι με τους οποίους ο Zelensky μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντα του ως Πρόεδρος.
Από τον Μάιο θα είναι παράνομος.
Ως εκ τούτου, ο Zelensky προετοιμάζεται για μια σύγκρουση στην περιοχή υπό τον έλεγχό του και εδώ χρειάζεται ένα γαλλικό σώμα για να καταστείλει διαμαρτυρίες και ταραχές», τόνισε ο Rogov.

Οι Ρώσοι κατέλαβαν το χωριό Tonenke, δυτικά της Avdiivka

Την κατάληψη του χωριού Tonenke ανακοίνωσε η Ρωσία, που βρίσκεται δυτικά της πόλης Avdiivka. στην ανατολική Ουκρανία, την οποία έθεσαν υπό τον έλεγχό τους ρωσικά στρατεύματα τον Φεβρουάριο.
«Στην περιοχή της Avdiivka, το χωριό Tonenke απελευθερώθηκε χάρη στις συντονισμένες ενέργειες των μονάδων», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με το κανάλι Rybar στο Telegram, το οποίο πρόσκειται στον ρωσικό στρατό και έχει περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια ακολούθους, οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να φτάσουν στην αριστερή όχθη του ποταμού που βρίσκεται στην περιοχή της Avdiivka, προκειμένου να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον των χωριών Semenivka και Umanske.
Μετά την κατάληψη της Avdiivka στα μέσα Φεβρουαρίου οι δυνάμεις της Ρωσίας κερδίζουν με πολύ αργούς ρυθμούς έδαφος.
Εξαντλημένη από την αποτυχημένη της αντεπίθεση το καλοκαίρι του 2023 και αντιμέτωπη με ελλείψεις πυρομαχικών λόγω της καθυστέρησης της δυτικής βοήθειας η Ουκρανία, μετά την πτώση της Avdiivka, άρχισε να δημιουργεί επειγόντως νέες αμυντικές θέσεις προκειμένου να ανακόψει τη ρωσική προέλαση.

Μεγάλης κλίμακας πυραυλική επίθεση των Ρώσων στο Κίεβο της Ουκρανίας

Μια μεγάλης κλίμακας πυραυλική επίθεση είχε στόχο την ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο, νωρίς στις 21 Μαρτίου, προκαλώντας υλικές ζημιές και θύματα.
Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία τόνισε ότι ο ρωσικός στρατός εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους, έναν επίγειο Iskander-M και έναν Kinzhal από επιθετικό μαχητικό αεροσκάφος MiG-31K, καθώς και 29 πυραύλους κρουζ από 11 βομβαρδιστικά Tu-95MC κατά του Κιέβου.
Ως συνήθως, η αεροπορία της Ουκρανίας... ισχυρίστηκε ότι όλοι οι πύραυλοι καταρρίφθηκαν από την ουκρανική αεράμυνα.
Ωστόσο, βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν εκρήξεις σε διάφορα σημεία του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Shevchenkivskyi, Svyatoshynkyi και Podilskyi.
Αργότερα, η Στρατιωτική Διοίκηση της Πόλης του Κιέβου αναγνώρισε ότι 13 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη μεγάλης κλίμακας πυραυλική επίθεση.
Τέτοια μεγάλα πακέτα κρούσης συνήθως χτυπούν στόχους υψηλής αξίας, όπως στρατιωτικά βιομηχανικά συγκροτήματα, αποθήκες πυρομαχικών και προηγμένα οπλικά συστήματα.
Ο στρατιωτικός ανταποκριτής Yuri Kotenok ανέφερε αργότερα ότι κρατήρες επτά μέτρων εμφανίστηκαν στο Κίεβο μετά την επίθεση με πυραύλους της 21ης Μαρτίου.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κιέβου Vitaliy Klitschko, δύο σημαντικές υποδομές και ένας ηλεκτρικός υποσταθμός στην περιοχή Podolsk υπέστησαν ζημιές στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Σφοδρό ρωσικό χτύπημα σε εργοστάσιο ανταλλακτικών πυραύλων στο Nikolaev

Τα ρωσικά στρατεύματα χτύπησαν και κατέστρεψαν το εργοστάσιο Zorya-Mashproekt στο Nikolaev, όπου παράγονται εξαρτήματα για πυραύλους και επισκευαστικό εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, δήλωσαν στο RIA Novosti, στρατιωτικές πηγές.
«Στις 21 Μαρτίου, στην πόλη Nikolaev, χτυπήθηκε μια στρατιωτική εγκατάσταση στο εργοστάσιο Zorya-Mashproekt.
Σύμφωνα με αναφορές από κατοίκους του Nikolaev, η επίθεση ήταν διπλή, με μεγάλη έκρηξη και μια από τις αποθήκες με πυρομαχικά καταστράφηκε.
Έκανε λόγο για ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό θυμάτων από το διπλό ρωσικό χτύπημα.
Το εργοστάσιο Zorya-Mashproekt, είπε η ίδια πηγή, είναι γνωστό για την παραγωγή εξαρτημάτων για πυραύλους και την επισκευή οχημάτων μάχης. Εκεί είναι αποθηκευμένα πολλά πυρομαχικά, υπάρχει στρατιωτικός εξοπλισμός, περισσότερες από 20 μονάδες.

Οι Ρώσοι προετοιμάζονται για μια μεγάλης κλίμακας συμβατική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ

Αρκετοί ρωσικοί χρηματοοικονομικοί, οικονομικοί και στρατιωτικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για μια μεγάλης κλίμακας συμβατική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, όχι άμεσα αλλά πιθανόν σε συντομότερο χρονοδιάγραμμα από αυτό που είχαν αρχικά υποθέσει ορισμένοι δυτικοί αναλυτές.
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin συναντήθηκε με τους ηγέτες των φατριών της Ρωσικής Κρατικής Δούμας στις 19 Μαρτίου και περιέγραψε τις προτεραιότητες για την πέμπτη προεδρική του θητεία.
Ο Putin τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας και της επέκτασης των κοινωνικών προγραμμάτων που ανακοινώθηκαν στην ομιλία του στις 29 Φεβρουαρίου στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.
Ο Putin επέκρινε τη ρωσική «ελίτ» στην ομιλία του στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της 29ης Φεβρουαρίου, υποστηρίζοντας ότι τα άτομα που «έβαλαν τις τσέπες τους» στη δεκαετία του 1990 δεν είναι η ελίτ, αλλά ότι η «πραγματική ελίτ» είναι εργάτες και στρατιωτικοί που απέδειξαν την πίστη τους προς τη Ρωσία.

Zelensky: Οι Δυτικοί να δείξουν πολιτική βούληση - Έχουμε ανάγκη τη βοήθεία τους

Η Ουκρανία ανακοίνωσε πως κατέρριψε σήμερα 21/3 τα χαράματα 31 ρωσικούς πυραύλους που είχαν στόχο το Κίεβο, στην πρώτη εκτεταμένη επίθεση κατά της πρωτεύουσας από το Φεβρουάριο, η οποία πραγματοποιήθηκε αφού η Μόσχα ορκίσθηκε να εκδικηθεί για φονικούς βομβαρδισμούς σε ρωσικά εδάφη.
O πρόεδρος Volodymyr Zelensky κάλεσε τους Δυτικούς να έχουν την «πολιτική βούληση» να βοηθήσουν τη χώρα του, ζητώντας συγκεκριμένα αντιαεροπορικά συστήματα όπως οι σύγχρονοι αμερικανικοί πύραυλοι Patriot.
«Όλοι οι πύραυλοι καταρρίφθηκαν μέσα στην περιφέρεια του Κιέβου», ανακοίνωσε η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για δύο βαλλιστικούς πυραύλους Ισκαντέρ και Κινζάλ καθώς και για 29 πυραύλους κρουζ που εκτοξεύθηκαν από στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα.
«Αυτός ο τρόμος συνεχίζεται μέρα-νύχτα. Είναι δυνατό να του βάλουμε ένα τέλος χάρη στην παγκόσμια ενότητα. Αυτό είναι εντελώς δυνατό αν οι εταίροι μας επιδείξουν επαρκή πολιτική βούληση», διαβεβαίωσε ο Zelensky υπογραμμίζοντας πως η χώρα του «έχει ανάγκη την υποστήριξη» της Δύσης.
Ο ίδιος ανήρτησε ένα βίντεο στο οποίο εικονίζονται πυροσβέστες να σβήνουν τη φωτιά σε κτίρια κατοικιών, από τα παράθυρα των οποίων βγαίνει καπνός.

Chen Xi (Κινέζος ειδικός): Εντυπωσιακές οι μαζικές λιποταξίες στην Ουκρανία, κανείς δεν δίνει τη ζωή του για Zelensky

Οι μαζικές λιποταξίες εντός του ουκρανικού στρατού είναι το αποτέλεσμα μιας γενικής εχθρότητας προς τον πρόεδρο Volodymyr Zelensky και τις πολιτικές του, δήλωσε ο Κινέζος στρατιωτικός ειδικός Chen Xi στην κινεζική πύλη ειδήσεων NetEase.
«Η κλίμακα της λιποταξίας είναι πολύ μεγάλη.
Πολλοί Ουκρανοί στρατιωτικοί αποφάσισαν να λιποτακτήσουν, εξηγώντας ότι δεν θέλουν να δώσουν τη ζωή τους για τον Zelensky», σημείωσε ο ειδικός.
Ως λόγος πίσω από αυτήν την δυσφορία, ανέφερε την απόφαση του Zelensky να διατηρήσει τον έλεγχο ορισμένων κοινοτήτων με τίμημα μεγάλων απωλειών για πολιτικούς λόγους.
Η αποπομπή του πρώην Ανώτατου Διοικητή του ουκρανικού στρατού Valery Zaluzhny, ο οποίος, σύμφωνα με τον ειδικό, ήταν δημοφιλής στον ουκρανικό στρατό, ενίσχυσε επίσης τη δυσαρέσκειά τους.
Νωρίτερα, η ουκρανική έκδοση Hromadske ανέφερε ότι τους δύο πρώτους μήνες του 2024, 4.690 υποθέσεις λιποταξίας άνοιξαν στην Ουκρανία, σημαντικά περισσότερες από την ίδια περίοδο του 2023.

Andrzej Duda (Πολωνός Πρόεδρος): Η Ρωσία μετατρέπεται σε μια πλήρως πολεμική οικονομία

Ο Πολωνός Πρόεδρος Andrzej Duda τόνισε σε συνέντευξή του στις 20 Μαρτίου στο CNBC ότι ο Putin εντείνει τις προσπάθειες να μετατοπίσει τη Ρωσία σε μια πολεμική οικονομία με την πρόθεση να μπορέσει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ ήδη από το 2026 ή το 2027, επικαλούμενος απροσδιόριστη γερμανική έρευνα.
Ο Δανός υπουργός Άμυνας Troels Lund Poulsen δήλωσε στις 9 Φεβρουαρίου ότι οι νέες πληροφορίες δείχνουν ότι η Ρωσία μπορεί να επιχειρήσει να επιτεθεί σε μια χώρα του ΝΑΤΟ εντός τριών έως πέντε ετών, ένα επιταχυνόμενο χρονοδιάγραμμα από την αναφερόμενη αξιολόγηση του ΝΑΤΟ το 2023.

Sergei Shoigu (Υπουργός Άμυνας Ρωσίας): Ετοιμάζουμε τον στόλο στον Δνείπερο ποταμό

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu μίλησε στο συμβούλιο του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας στις 20 Μαρτίου και συζήτησε τις συνεχιζόμενες ρωσικές στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην αύξηση των μαχόμενων δυνατοτήτων του ρωσικού στρατού.
Η Ρωσία έχει σχηματίσει τον «στόλο του ποταμού Dnepr» και μια «ταξιαρχία» σκαφών ως μέρος του στόλου.
Ο Στόλος του ποταμού Dnepr είναι το ιστορικό όνομα διαφόρων ειδικών στρατιωτικών μονάδων στο ποτάμι Δνείπερο που δραστηριοποιήθηκαν κατά τους Ρωσοτουρκικούς πολέμους το 1735-1739 και 1787-1792, τον Ρωσικό Εμφύλιο Πόλεμο και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που οι Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τον σχηματισμό του Στόλου του ποταμού Dnepr σε σχέση με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Στόλος του ποταμού Dnepr πιθανότατα θα αναπτυχθεί μαζί με τον Όμιλο Δυνάμεων Dnepr στην Περιφέρεια Kherson και πιθανότατα θα αμυνθεί κατά των ουκρανικών επιδρομών μέσω ποταμών και θα εξουδετερώσει τις ουκρανικές προσπάθειες να διατηρήσει μια περιορισμένη παρουσία στην ανατολική όχθη της Kherson
Το μέγεθος και το επίπεδο του εξοπλισμού του Στόλου του ποταμού Dnepr παραμένει ασαφές, αλλά η ρωσική στρατιωτική διοίκηση μπορεί επίσης να σκοπεύει να τον χρησιμοποιήσει για να υποστηρίξει ρωσικές επιδρομές και προσπάθειες κατάληψης στην ελεγχόμενη από την Ουκρανία δυτική όχθη της Kherson.
Ρωσικές και ουκρανικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν μια περιορισμένη επιδρομή και να καταλάβουν προσωρινά στη δυτική όχθη της Περιφέρειας Kherson στις 13 Μαρτίου και ο Στόλος του ποταμού Dnepr θα μπορούσε να υποστηρίξει περαιτέρω τέτοιες προσπάθειες
Η ανάπτυξη του Στόλου του ποταμού Dnepr μπορεί να αναγκάσει την ουκρανική διοίκηση να λάβει δύσκολες αποφάσεις σχετικά με την απόδοση πόρων καθώς έχει περιορισμένα αποθέματα πυρομαχικών πυροβολικού και άλλου κρίσιμου στρατιωτικού εξοπλισμού.

National Defense: Η Βρετανία θέλει να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας του ΝΑΤΟ γύρω από το Κίεβο έως Μάιο 2024

Το Ηνωμένο Βασίλειο προτείνει να οργανωθεί μια ουδέτερη ζώνη γύρω από το Κίεβο από πολύ ευέλικτες δυνάμεις του ΝΑΤΟ και να στείλει τις δυνάμεις των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων που φυλάνε το Κίεβο στη ζώνη μάχης, σύμφωνα με το περιοδικό National Defense.
«Χρησιμοποιώντας τον παράγοντα της αυξημένης κινητικότητας, το Ηνωμένο Βασίλειο προτείνει να προετοιμαστούν μεγάλες, εξαιρετικά ευέλικτες δυνάμεις του ΝΑΤΟ από τις συνοριακές περιοχές της Ρουμανίας και της Πολωνίας για να εισέλθουν στην Ουκρανία έως τον Μάιο του 2024, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας εντός των κατεχόμενων θέσεων, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων με τη Λευκορωσία. Σύμφωνα με την Βρετανία, οι απελευθερωμένες δυνάμεις των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων θα σταλούν στη ζώνη μάχης, κάτι που θα υπονομεύσει τις επιθετικές δυνατότητες της Ρωσίας και θα την αναγκάσει να διαπραγματευτεί», αναφέρει το περιοδικό National Defense.
Το άρθρο γράφτηκε από το μέλος της Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών, εμπειρογνώμονα της Ένωσης Στρατιωτικών Διπλωματών Alexander Bartosh και Διδάκτωρ Τεχνικών Επιστημών, καθηγητή της Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών Anatoly Letyago.
Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουν ότι η ιδέα της Βρετανίας μπορεί να μην λάβει την υποστήριξη των περισσότερων χωρών του ΝΑΤΟ.

Gavrilov (Ρωσία): Οι Ουκρανοί αποστρατιωτικοποιήθηκαν - Δεν έχουν όπλα, εξοπλισμό

Ο ουκρανικός στρατός είναι πλέον ουσιαστικά αποστρατικοποιημένος, καθώς στερείται όπλων και εξοπλισμού
υποστήριξε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στη Βιέννη για τη στρατιωτική ασφάλεια και τον έλεγχο των εξοπλισμών, Konstantin Gavrilov.
«Τώρα το Κίεβο έχει έλλειψη όπλων και εξοπλισμού.
Κοιτάξτε τον ρυθμό, με τον οποίο ο δυτικός εξοπλισμός μετατρέπεται σε σκουπίδια.
Στην πραγματικότητα, δεν έχει απομείνει ουκρανικός, πρώην σοβιετικός εξοπλισμός.
Ο ουκρανικός στρατός έχει ουσιαστικά αποστρατιωτικοποιηθεί» υποστήριξε μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya – 24 o Ρώσος διπλωμάτης.
«Το ΝΑΤΟ στην πραγματικότητα αποστρατιωτικοποιείται τώρα.
Αλλά θα αυξήσουν τις προμήθειες…
Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε αυτό το διάστημα για να επιτύχουμε τους στόχους της ειδικής επιχείρησης» υπογράμμισε ο Gavrilov.

Politico: Τρόμος σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ - Η Ρωσία θα κατακτήσει νέα εδάφη στην Ουκρανία το καλοκαίρι 2024

Η συλλογική Δύση ανησυχεί ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα καταλάβουν νέα εδάφη στην Ουκρανία το καλοκαίρι 2024, υποστηρίζει η Alissa de Carbonnel, αναπληρώτρια διευθύντρια προγράμματος για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία στη Διεθνή Ομάδα Κρίσεων.
«Υπάρχει πολύς φόβος ότι θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε ένα οριακό σημείο όπου θα μπορούσαμε να δούμε δυνητικά κάποια σημαντικά εδαφικά κέρδη της Ρωσίας αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε στην ευρωπαϊκή έκδοση του Politico.
Το άρθρο σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι η ΕΕ συμφώνησε πρόσφατα σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ για να αποζημιώσει εν μέρει τα κράτη μέλη για νέες αποστολές όπλων στην Ουκρανία, η κατάσταση στο πεδίο της μάχης
παραμένει δεινή.

Seymour Hersh (Αμερικανός δημοσιογράφος): Οι ΗΠΑ είχαν στείλει απειλητικό τελεσίγραφο στην Ουκρανία για να μη διαπραγματευθεί με τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ είχαν επιδώσει τελεσίγραφο στον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky να μη δεχθεί διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.
Αυτό αποκαλύπτει ο Αμερικανός δημοσιογράφος Seymour Hersh στο blog του στο Substack.
«Πριν από αρκετούς μήνες, πριν από την επανεκλογή του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin και πριν επιδεινωθεί δραματικά η κατάσταση στο μέτωπο των επιχειρήσεων για την Ουκρανία, ήμασταν στα πρόθυρα διαπραγματεύσεων.
Οι Αμερικανοί ηγέτες έμαθαν για αυτό το ενδεχόμενο και έδωσαν στον Ζelensky τελεσίγραφο: Καμία διαπραγμάτευση ή διευθέτηση.
Στην κυβέρνησή σας χορηγούμε ετησίως 45 δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς να υπολογίζεται η στρατιωτική βοήθεια» σημειώνει ο Hersh.
Αυτή τη στιγμή οι Αμερικανοί κατανοούν ότι η Ουκρανία έχει ελάχιστες πιθανότητες να κερδίσει σε μια σύγκρουση με τη Ρωσία υπογραμμίζει ο δημοσιογράφος.

Σε πολεμική οικονομία τα κράτη του ΝΑΤΟ

Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ ετοιμάζονται να βάλουν τις οικονομίες τους «σε στρατιωτική τροχιά», δήλωσε με απίστευτο κυνισμό ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Krisjanis Karins στη DW.
«Το ΝΑΤΟ κινείται προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Λετονός υπουργός Εξωτερικών όταν ρωτήθηκε εάν η Βορειοατλαντική Συμμαχία κινείται προς μια πολεμική οικονομία.
Πρόσθεσε ότι από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν αυξήσει σημαντικά τις επενδύσεις τους στον αμυντικό τομέα.
Στις 14 Μαρτίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεσή του για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ, είπε ότι τα Ευρωπαϊκά μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και ο Καναδάς θα επενδύσουν 470 δισεκ. δολάρια στην άμυνα το 2024, που αντιστοιχεί στο 2% του συνολικού ΑΕΠ τους.

Razumkov (Ουκρανός βουλευτής): Δεν υπάρχουν λεφτά για νέα κινητοποίηση

Κοντά στο μοιραίο τέλος της φαίνεται πως είναι η Ουκρανία, καθώς βουλευτές παραδέχονται πως δεν υπάρχουν τα χρήματα για να κινητοποιηθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί που απαιτούνται προκειμένου να σταλούν στο μέτωπο και να συνεχίσουν τις στρατιωτικές συγκρούσεις με τους Ρώσους.
Σε δηλώσεις του ο Ουκρανός βουλευτής Dmitry Razumkov υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν χρήματα στον ουκρανικό προϋπολογισμό για την κινητοποίηση, καθώς και ότι δεν υπάρχουν πουθενά αυτοί οι πόροι.
Μάλιστα ο Razumkov ανέφερε πως όταν εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός για το 2024, το έλλειμμα ήταν στο 47%.
«Ο στρατός χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον ουκρανικό προϋπολογισμό.
Δηλαδή τα χρήματα που λαμβάνουμε ως επιχορηγήσεις ή ως δάνεια από τους ξένους εταίρους μας δεν πηγαίνουν στο στρατό, δεν μπορούν να σταλούν εκεί.
Προκειμένου να πάρεις έστω κάτι, πρέπει η ουκρανική οικονομία να παράγει περισσότερα» υπογράμμισε ο Razumkov.
Εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή η Ουκρανία χρειάζεται 450.000 με 500.000 στρατιώτες για να μπορέσει να σταθεί απέναντι στους Ρώσους, αλλά το σχετικό νομοσχέδιο δεν έχει καταφέρει να περάσει από την ουκρανική Βουλή.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι είναι υποχρεωτική η θητεία τους άντρες ηλικίας 18 έως 60 ετών.

Οι κάτοικοι του Robotyne στην Zaporizhia αντιλαμβάνονται την παρουσία ουκρανικών στρατευμάτων ως κατοχή

Ο Συμπρόεδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου για την Ένταξη Νέων Περιφερειών Vladimir Rogov τόνισε ότι οι κάτοικοι του χωριού Robotyne στην πρώτη γραμμή του Zaporozhye αντιλαμβάνονται την παρουσία ουκρανικών στρατευμάτων ως κατοχή και τους προτρέπουν να εγκαταλείψουν τον οικισμό.
«Οι άμαχοι εκκενώθηκαν από το Robotyne το 2023, πριν ενταθούν οι μάχες σε αυτό το τμήμα του μετώπου.
Είχα πρόσφατα μια συνάντηση μαζί τους, στην οποία ο κόσμος αποκάλεσε τα ουκρανικά στρατεύματα τίποτα λιγότερο από κατακτητές και τους κάλεσε να εγκαταλείψουν τον οικισμό»
Τόνισε ότι στη συνάντηση συμμετείχαν και κάτοικοι των γειτονικών χωριών Verbovoye και Novoprokopovka, στην περιοχή των οποίων ξέσπασαν σκληρές μάχες μετά την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης τον περασμένο Ιούνιο.
«Σε αυτές τις συναντήσεις, έμεινα έκπληκτος από τη δύναμη του πνεύματος των συμπατριωτών μου από αυτά τα χωριά και την αγάπη τους για τη μεγάλη και ενωμένη Πατρίδα μας - τη Ρωσία», τόνισε ο Rogov.
Το Robotyne είναι ένα χωριό στην πρώτη γραμμή στην περιοχή Zaporozhye.
Οι αρχές του Κιέβου το παρουσιάζουν ως το κύριο επίτευγμα της αντεπίθεσης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων από τον Ιούνιο του 2023 στην κατεύθυνση Zaporozhye.
Για να το καταλάβει, η Ουκρανία έφερε στη μάχη ταξιαρχίες με δυτική εκπαίδευση από τη στρατηγική εφεδρεία.

Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός αναλυτής): Η Ρωσία πρόκειται να σπάσει το Ουκρανικό μέτωπο σε πολλούς τομείς

Η δήλωση του Ρώσου προέδρου Putin για την εγκατάλειψη της στρατηγικής ενεργητικής άμυνας υποδηλώνει μια επικείμενη μεγάλη αντεπίθεση του ρωσικού στρατού, δήλωσε ο Βρετανός αναλυτής Αλέξανδρος Μερκούρης.
Νωρίτερα, ο Putin, τόνισε ότι ο ρωσικός στρατός προχωρά καθημερινά στη ζώνη της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας και σταδιακά εγκαταλείπει την ενεργό άμυνα υπέρ της επίθεσης.
Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τον πλήρη έλεγχο της πρωτοβουλίας στην Ουκρανία , σημείωσε ο πρόεδρος.
«Θα γίνει ακόμη χειρότερο επειδή ο Putin είπε ότι ο ρωσικός στρατός απομακρύνεται από την ενεργό άμυνα.
Φαίνεται ότι κινούνται σε μια πιο επιθετική θέση», σημείωσε ο αναλυτής.
Σύμφωνα με τον Μερκούρη, τις τελευταίες 24 ώρες άρχισαν να εμφανίζονται όλο και περισσότερες νέες αναφορές που δείχνουν την προέλαση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.
Ο ειδικός ονόμασε περιοχές στο κεντρικό τμήμα του Donbass ως βασική περιοχή της σταδιακής επίθεσης της Ρωσίας.
«Νομίζω ότι μπορούμε ήδη να πούμε ότι είμαστε κοντά στο να δούμε καινοτομίες από τη Ρωσία σε πολλά μέρη», κατέληξε ο Βρετανός ειδικός.
O Ρώσος υπουργός Άμυνας αποκάλυψε ότι από τις αρχές του 2024 οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν χάσει περισσότερους από 71.000 στρατιώτες και 11.000 τεμάχια εξοπλισμού.
Οι απώλειες του ουκρανικού στρατού ήταν σχεδόν τρεις φορές υψηλότερες από ό,τι την ίδια περίοδο του 2023.

National Interest (Αμερικανικό ΜΜΕ): Ήρθε η ώρα να τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία

Η Ουκρανία πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό πριν η παύση της αμερικανικής βοήθειας οδηγήσει σε επιδείνωση της θέσης της, τονίζει το αμερικανικό περιοδικό National Interest.
«Η Ουκρανία θα πρέπει να αγωνιστεί για μια ειρηνευτική συμφωνία.
Στο τέλος, οι Αμερικανοί φορολογούμενοι και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι θα καταλάβουν ότι η υποστήριξη της Ουκρανίας δεν αποφέρει σχεδόν κανένα στρατηγικό όφελος.
Αυτό θα αναγκάσει την Ουκρανία να διαπραγματευτεί και στη διαδικασία θα χειροτερέψει την διαπραγματευτική της θέση», προειδοποίησε το National Interest.
Το αμερικανικό περιοδικό πρόσθεσε ότι το Κίεβο δεν μπορεί να υπολογίζει στην επιτυχία σε νέες επιθετικές επιχειρήσεις - θα τελειώσουν με τον ίδιο τρόπο όπως η αποτυχημένη αντεπίθεση του 2023 και θα φέρουν μόνο κακό στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το National Interest, είναι επίσης καιρός για τις Ηνωμένες Πολιτείες να σκεφτούν τη σκοπιμότητα της συνέχισης της σύγκρουσης με τη Ρωσία, καθώς οι κολοσσιαίες επενδύσεις στην Ουκρανία δεν φέρνουν σχεδόν τίποτα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να ασκήσει πιο ενεργή πίεση στο Κίεβο στο θέμα των διαπραγματεύσεων με την Ρωσία….
«Ήρθε η ώρα να τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία», κατέληξε το National Interest.

Συγχαρητήριο μήνυμα Orban σε Putin: Η Ουγγαρία θέλει στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία

Ο Viktor Orban έστειλε μήνυμα στον Vladimir Putin με το οποίο τον συνεχάρη για την επανεκλογή του στην προεδρία της Ρωσίας και εξέφρασε την ετοιμότητά του να αναπτύξει στενότερη συνεργασία με τη Μόσχα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ούγγρου πρωθυπουργού Bertalan Havasi.
«Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας σε τομείς που δεν περιορίζονται από το διεθνές δίκαιο.
Η συνεργασία μεταξύ Ουγγαρίας και Ρωσίας βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, ο οποίος μας επιτρέπει να συζητάμε σημαντικά θέματα ακόμη και στην τρέχουσα, πολύ δύσκολη γεωπολιτική κατάσταση », σημείωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.
Ο Orban έστειλε το μήνυμά του μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία, τις οποίες ο Putin κέρδισε με το 87,2% των ψήφων.
Όπως τόνισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός η Βουδαπέστη είναι πεπεισμένη ότι «η διατήρηση του διαλόγου είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για την ταχεία εγκαθίδρυση της ειρήνης».

Alexey Danilov (Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας Ουκρανίας): Δεν θα μας πουν οι Κινέζοι πότε θα διαπραγματευτούμε

Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας (NSDC) της Ουκρανίας Alexey Danilov προσέβαλε άσεμνα τον ειδικό εκπρόσωπο της Κίνας για την Ευρασία Li Hui, λέγοντας ότι οι Κινέζοι εκπρόσωποι δεν μπορούν να αποφασίσουν πότε πρέπει η Ουκρανία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.
Ο Li Hui ολοκλήρωσε τη δεύτερη ευρωπαϊκή του περιοδεία στις 12 Μαρτίου, με στόχο την εξεύρεση πολιτικών λύσεων για την ουκρανική κρίση.
Επισκέφθηκε τη Ρωσία, το Βέλγιο, την Πολωνία, την Ουκρανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία , όπου είχε συνομιλίες με αξιωματούχους. Αργότερα, το Politico, επικαλούμενο αξιωματούχους, έγραψε ότι η Κίνα μπορεί να μποϊκοτάρει τις μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία εάν η Ρωσία δεν είναι παρούσα στις διαπραγματεύσεις.
«Όσο για τον Li Hui, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι κανείς δεν θα αποφασίσει για τη μοίρα μας χωρίς εμάς...
Αν κάποιος πιστεύει ότι πρέπει να χάσουμε τα εδάφη μας, να χάσουμε την κυριαρχία μας, να χάσουμε κάτι άλλο, θα εγκαταλείψουμε εσάς», είπε ο Alexey Danilov.
Είπε επίσης ότι αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί από «κάποιο» ειδικό εκπρόσωπο της Κίνας.
Την ίδια στιγμή, ο Danilov προσποιήθηκε ότι δεν θυμόταν «ποιο είναι το επίθετό του Li Hui…. και παραμόρφωσε άσεμνα το όνομα του διπλωμάτη.
Εκπρόσωποι του καθεστώτος του Κιέβου έχουν κάνει στο παρελθόν προσβλητικές δηλώσεις εναντίον υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Κίνας.
Έτσι, τον Ιανουάριο 2024, σε συνέντευξη Τύπου στο Davos, ο Zelensky είπε ότι δεν σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Κινέζο πρωθυπουργό αφού δεν είναι ηγέτης και δεν λαμβάνει αποφάσεις.

To Ρωσικό σχέδιο κατάληψη της μισής Ουκρανίας
Ukrainian_Territory_Claimed_as_Part_of_Russia_03042024_2.png

Luhansk_Battle_Map_Draft_March_20_2024.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_March_20_2024.png

West_of_Avdiivka_Battle_Map_Draft_March_20_2024.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_March_20_2024.png

Pryatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_March_20_2024.png


www.bankingmews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης