Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πυρηνική ενέργεια: O Bill Gates θέλει να «σπάσει» την κυριαρχία της Ρωσίας και της Κίνας, αλλά η σύγκριση τον συντρίβει

Πυρηνική ενέργεια: O Bill Gates θέλει να «σπάσει» την κυριαρχία της Ρωσίας και της Κίνας, αλλά η σύγκριση τον συντρίβει
Γιατί οι πυρηνικοί αντιδραστήρες των Ρώσων και των Κινέζων ξεπερνούν κατά πολύ αυτούς της εταιρείας του Bill Gates…
Άδεια για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού νέας γενιάς στο Ουαϊόμινγκ αναζητά η εταιρεία TerraPower του Bill Gates, σε μια προσπάθεια να προωθήσει την τεχνολογία της στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία, για να παραγκωνίσει τους Ρώσους και Κινέζους ανταγωνιστές.
Άραγε, θα πετύχει το τολμηρό νέο project του Gates;
Σε κάθε περίπτωση, η ΤerraPower έχει μπει για τα καλά στην παγκόσμια αγορά πυρηνικής ενέργειας.
Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι οι αντιδραστήρες της που ψύχονται με νάτριο είναι ασφαλέστεροι, φθηνότεροι και πιο ενεργειακά αποδοτικοί από τους υδρόψυκτους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.
Ανήκοντας στην κατηγορία των μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR), το Natrium φέρεται να είναι ικανό να παράγει 345 μεγαβάτ (MW) ενώ θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή στα 500 MW για περισσότερες από πεντέμισι ώρες εάν χρειαζόταν.

Εμπόδια στον δρόμο

Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η TerraPower δεν είναι κάτι καινούργιο, εξήγησε ο ειδικός στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, Alexey Anpilogov.
Η ιδέα της χρήσης γρήγορων αντιδραστήρων με νάτριο και απεμπλουτισμένο ουράνιο-238 ως καύσιμο διερευνήθηκε λεπτομερώς το 1958 από φυσικούς στο Ινστιτούτο Kurchatov της ΕΣΣΔ.
«Το σύστημα της TerraPower χρησιμοποιεί υγρό νάτριο ως ψυκτικό, το οποίο δεν μειώνει τις ταχύτητες των νετρονίων, δεδομένου ότι είναι πολύ σημαντικό για το ουράνιο-238 να έχει γρήγορα νετρόνια για να προκληθεί σχάση» είπε ο Anpilogov.
«Αλλά αυτός ο αντιδραστήρας έχει πρόβλημα πυρηνικής ασφάλειας.
Κατά τη διαδικασία σχάσης του ουρανίου-238, σε αυτόν τον αντιδραστήρα, παράγεται περισσότερο πλουτώνιο-239, και το πλουτώνιο-239 είναι η καλύτερη πρώτη ύλη για την παραγωγή πυρηνικών όπλων».
Παραμένει ασαφές τι θα συμβεί με το πλουτώνιο που παράγεται ως αποτέλεσμα της πυρηνικής αντίδρασης - ειδικά εάν ο Gates προμηθεύσει την τεχνολογία σε τρίτες χώρες.
Το ζήτημα της διάδοσης των πυρηνικών όπλων στοιχειώνει την TerraPower για αρκετό καιρό, σημείωσε ο Anpilogov.
«Παρόλο που η TerraPower δημιουργήθηκε το 2008, δηλαδή πριν από σχεδόν 16 χρόνια, δεν έχει λάβει ακόμη αρκετές άδειες, εκ των ων ουκ άνευ για την κατασκευή μιας πιλοτικής πειραματικής εγκατάστασης», είπε ο επιστήμονας, συμπληρώνοντας: «Νομίζω ότι το ζήτημα της πυρηνικής ασφάλειας, δηλαδή της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, θα λειτουργήσει ως δαμόκλειος σπάθη επικρεμάμενη πάνω από το project του Bill Gates».
Αν και η ΕΣΣΔ - και αργότερα η Ρωσική Ομοσπονδία - κατόρθωσε να παράγει και να εκμεταλλεύεται ταχείς αντιδραστήρες ψύξης με νάτριο, παρόμοια projects στην Ιαπωνία και τη Γαλλία τελείωσαν άδοξα.
«Παρά το γεγονός ότι έχουμε μια φαινομενικά καλή σχολή μηχανικών και ένα γενικά υψηλό επίπεδο τεχνολογικής παραγωγής, τα γαλλικά και ιαπωνικά έργα αποδείχθηκαν αναξιόπιστα.
Η Ρωσία έχει αναπτύξει αποδεδειγμένα αξιόπιστη τεχνολογία.
Και ο Bill Gates έχει μια όμορφη ιδέα.
Αλλά αυτή η ιδέα πρέπει ακόμα να γίνει πραγματικότητα για να επιτευχθεί η σταθερότητα όλων των παραμέτρων» είπε ο Anpilogov.

Ενεργειακές εταιρείες των ΗΠΑ προσπαθούν να καλύψουν τη διαφορά με Ρωσία - Κίνα

Σύμφωνα με τους Financial Times, η TerraPower και άλλες αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες προσπαθούν να καλύψουν τη διαφορά με τους ομολόγους τους στη Ρωσία και την Κίνα, που αξιοποιούν μικρούς, οικονομικά αποδοτικούς αντιδραστήρες SMR διαφόρων τύπων στο Pevek και στον κόλπο Shidao.
Ο πλωτός πυρηνικός σταθμός της Ρωσίας (FNPP) στο Pevek είναι εξοπλισμένος με δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες νερού υπό πίεση KLT 40S, ενώ οι Κινέζοι χρησιμοποιούν αντιδραστήρες υψηλής θερμοκρασίας, αερόψυκτους (HTGR), για την τροφοδοσία του πυρηνικού εργοστασίου του κόλπου Shidao.
Όταν πρόκειται για αντιδραστήρες ταχείας ψύξης με νάτριο, η τεχνολογία έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε πυρηνικές συσκευές υψηλής ισχύος της Ρωσίας της σειράς BN, είπε ο Anpilogov, υποδεικνύοντας τον αντιδραστήρα BN-800 που λειτουργεί στη μονάδα Beloyarsk 4 κοντά στην πόλη Zarechny, στην περιοχή Sverdlovsk, στη Ρωσία.
Ο αντιδραστήρας διαθέτει ικανότητα παραγωγής 880 MW.
«Η Ρωσία έχει σαφείς διαδικασίες για το BN-800 – σε ό,τι αφορά τον τρόπο χρήσης του καυσίμου και των παραπροϊόντων του, επειδή το BN-800 παράγει επίσης πλουτώνιο-239 οπλικής ποιότητας», εξήγησε ο Anpilogov.
«Δεν έχουμε προβλήματα ούτε με τις Ηνωμένες Πολιτείες ούτε με τον ΔΟΑΕ, ο οποίος είναι ο επίσημα εξουσιοδοτημένος φορέας του ΟΗΕ για την τήρηση του καθεστώτος της μη διάδοσης».
Η μικρότερης χωρητικότητας θέση του γρήγορου αντιδραστήρα θα μπορούσε να καλυφθεί από το ρωσικό BREST-OD-300, που ψύχεται με μόλυβδο (300MW), και το οποίο λειτουργεί με μικτό καύσιμο νιτριδίου ουρανίου-πλουτωνίου (MNUP-fuel), που αναπτύχθηκε ειδικά για τη νέα γενιά ταχέων αντιδραστήρων από την Bochvar Ινστιτούτο, μια ερευνητική εγκατάσταση της Rosatom's TVEL Fuel Company.
Το έργο εγκαθιδρύει μια βάση για την ανάπτυξη εμπορικών αντιδραστήρων, λένε οι σχεδιαστές του.

Διείσδυση στην ΕΕ

Σύμφωνα με τους Financial Times, η TerraPower έχει ήδη εξασφαλίσει δεσμεύσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή σταθμού ατομικής ενέργειας στο Kemmerer του Wyoming.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Chris Levesque, δήλωσε στην εφημερίδα ότι η εταιρεία θα ξεκινήσει τις κατασκευαστικές εργασίες τον Ιούνιο, ανεξάρτητα από το εάν η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών θα έχει εκδώσει άδειες μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Ο νέος πυρηνικός σταθμός αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2030.
Τον Δεκέμβριο η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία με την Emirates Nuclear Energy Corporation για την προμήθεια των αντιδραστήρων Natrium στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
«Η πυρηνική ενέργεια έχει εξαιρετικά εμπορικά χαρακτηριστικά, αλλά έχει επίσης τεράστια γεωπολιτικά χαρακτηριστικά.
Επομένως, πρέπει να εξετάσετε τον ανταγωνισμό με Κίνα και Ρωσία, που βλέπουν την Αφρική, την Ινδονησία και αλλού ως μελλοντικές αγορές» δήλωσε ο Levesque στους FT.
Ο Anpilogov, από τη μεριά του, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ ήδη προσπαθούν να διεισδύσουν στην αγορά πυρηνικών καυσίμων της ΕΕ, απομακρύνοντας τους Ρώσους.
Η Ουάσιγκτον πιέζει την Ευρώπη για να εγκαταλείψει τα ρωσικά καύσιμα στο πλαίσιο των τελευταίων κυρώσεων.
Επιπλέον, οι αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες επιδιώκουν να αυξήσουν το ποσοστό τους στην αγορά κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων σε βάρος τόσο των Ρώσων όσο και των Ευρωπαίων κατασκευαστών.
«Πρέπει να έχει κανείς κατά νου ότι η αποχώρηση της Γερμανίας [από την αγορά πυρηνικής ενέργειας], τα προβλήματα της Γαλλίας με τους αντιδραστήρες νέας γενιάς, όλα αυτά θα χρησιμοποιηθούν από αμερικανικές εταιρείες για να προωθήσουν τις τεχνολογίες τους με κάθε δυνατό τρόπο» είπε ο Anpilogov.
Η Ευρώπη δεν έχει την πολιτική βούληση και την ευελιξία να αγωνιστεί για τεχνολογική κυριαρχία, σύμφωνα με τον επιστήμονα.
«Νομίζω ότι οι Αμερικανοί θα ξεπεράσουν τους Ευρωπαίους μακροπρόθεσμα» είπε ο Anpilogov.
«Οι Ευρωπαίοι είναι διχασμένοι.
Εδώ και καιρό αδυνατούν να κάνουν κοινά έργα, παρόμοια με αυτά της Airbus.
Οι γραφειοκράτες έχουν νικήσει τους επιχειρηματίες.
Η βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας εξακολουθεί να ενέχει υψηλούς κινδύνους.
Αυτοί οι κίνδυνοι δεν είναι πυρηνικό ατύχημα, αλλά κίνδυνοι λανθασμένων επενδύσεων.
Και δεν βλέπω βούληση στην ΕΕ για νέες τεχνολογικές ανακαλύψεις» κατέληξε ο ο πυρηνικός επιστήμονας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης