Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): Δεν αποκλείεται τα επιτόκια να παραμείνουν υψηλά – Πιθανές οι μειώσεις το 2024

Powell (Fed): Δεν αποκλείεται τα επιτόκια να παραμείνουν υψηλά – Πιθανές οι μειώσεις το 2024
Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας μετά τη συνεδρίαση της FOMC
Σχετικά Άρθρα
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) δεν αποκλείεται να διατηρήσει τα επιτόκια πολιτικής σε υψηλά επίπεδα αν δεν υποχωρήσει ο -ετήσιος- πληθωρισμός στον στόχο του 2%, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση (19-20/3) της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) η οποία αποφάσισε να διατηρήσει το εύρος επιτοκίων στο 5,25% με 5,50%.
«Είναι πιθανό να μειώσουμε τα επιτόκια κάποια στιγμή φέτος, αλλά να είστε έτοιμοι για υψηλά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εάν χρειαστεί», είπε χαρακτηριστικά. «Μία εκτενής αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας, θα αποτελέσει αφορμή για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε μεταξύ άλλων. 
«Δεσμευόμαστε για τον στόχο πληθωρισμού, αλλά η πορεία προς τα εμπρός είναι αβέβαιη», δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου, ενώ παραδέχθηκε ότι αν και ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά, παραμένει πολύ υψηλός.
Επανέλαβε δε ότι η αμερικανική οικονομία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, η αγορά εργασίας παραμένει σχετικά «σφιχτή», αλλά η προσφορά και η ζήτηση βρίσκονται πλέον σε καλύτερη ισορροπία. Την ίδια στιγμή, ο ρυθμός αύξησης των -ονομαστικών- μισθών έχει υποχωρήσει.
Επίσης, όπως είπε, στη συνεδρίαση συζητήθηκαν η επιβράδυνση του ρυθμού συρρίκνωσης του χαρτοφυλακίου (σσ: ομόλογα και assets που αγοράζει η Fed για να παρέχει ρευστότητα στην αγορά) της Τράπεζας, «για να διασφαλιστεί μία ομαλή μετάβαση, διότι «αυτό θα περιορίσει τον κίνδυνο για την αστάθεια της αγοράς».
Εντύπωση προκάλεσε ωστόσο η δήλωση πως «δεν ξέρουμε αν η αύξηση του πληθωρισμού τους πρώτους μήνες είναι μία επιτάχυνση των τιμών, ή κάτι παραπάνω». 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης