Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για «οργανωμένη επιχείρηση διασποράς fake news»

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για «οργανωμένη επιχείρηση διασποράς fake news»
Μεταξύ των πληγέντων είναι Social Design Agency (SDA) με έδρα τη Μόσχα και η Company Group Structura LLC
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν νέες κυρώσεις σε δύο άτομα και δύο οντότητες, που συνδέονται με αυτό που η Ουάσινγκτον αποκαλεί «ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης», η οποία περιελάμβανε μια σειρά από ιστοσελίδες ψευδών ειδήσεων, ανακοίνωσε την Τετάρτη 20/3 το υπουργείο Οικονομικών.
Σε αυτούς που επιβλήθηκαν κυρώσεις περιλαμβάνονται η Social Design Agency (SDA) με έδρα τη Μόσχα και ο ιδρυτής της Ilya Andreevich Gambashidze, μαζί με τη ρωσική Company Group Structura LLC και τον ιδιοκτήτη και διευθύνοντα σύμβουλό της Nikolai Aleksandrovich Tupikin, διευκρίνισε το υπουργείο Οικονομικών στο επίσημο ανακοινωθέν του.
Οι δύο εταιρείες εκτιμάται ότι έπαιξαν βασικό ρόλο «στην παροχή υπηρεσιών στις προσπάθειες παραπληροφόρησης της ρωσικής κυβέρνησης», καθώς και στη «δημιουργία ιστοσελίδων που έχουν σχεδιαστεί για να υποδύονται κυβερνητικούς οργανισμούς και νόμιμα μέσα ενημέρωσης στην Ευρώπη».
Οι Tupikin και Gambashidze κατηγορούνται για τη δημιουργία περισσότερων από 60 ιστοσελίδων που μιμούνται νόμιμους ειδησεογραφικούς οργανισμούς και καθώς και για την προώθηση των πλαστών ιστοσελίδων τους μέσα από πλαστούς λογαριασμούς στα social media.
Το Υπουργείο Οικονομικών εξήγησε ότι αυτοί οι ιστότοποι περιλάμβαναν εικόνες και λειτουργικούς συνδέσμους προς νόμιμους ιστότοπους.
Οι τελευταίες κυρώσεις θα παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών στα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
«Η σημερινή δράση αντικατοπτρίζει τις συνεχείς προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε τις επιχειρήσεις κακόβουλης επιρροής του Κρεμλίνου», τόνισε σχετικά ο εκπρόσωπος του State Department Matthew Miller σε δική του δήλωση προς τους συντάκτες.
«Θα συνεχίσουμε να εκθέτουμε τις συνεχείς προσπάθειες της Ρωσίας να παραπλανήσει το κοινό μέσω εκστρατειών εξαπάτησης που κατευθύνονται από το κράτος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν δεσμευμένες να αποτρέψουν τις επανειλημμένες προσπάθειες του Κρεμλίνου να υπονομεύσει τη δημοκρατία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.
Από τη μεριά του, ο Bryan Nelson, υφυπουργός Οικονομικών για την Τρομοκρατία και τις Χρηματοοικονομικές Πληροφορίες, επέμεινε ότι το υπουργείο του είναι «δεσμευμένο να αποκαλύψει τις εκτεταμένες εκστρατείες εξαπάτησης της Ρωσίας που κατευθύνονται από την κυβέρνηση».
Αυτή είναι η τελευταία από μια σειρά κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ εναντίον υποστηριζόμενων από τη Ρωσία παραγόντων που κατηγορούνται ότι βοήθησαν στις προσπάθειες παραπληροφόρησης της Μόσχας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης