Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιρλανδία: Τι κρύβεται πίσω από την παραίτηση του Varadkar - Η πανωλεθρία στα δημοψηφίσματα και η ... παραδοσιακή οικογένεια

Ιρλανδία: Τι κρύβεται πίσω από την παραίτηση του Varadkar - Η πανωλεθρία στα δημοψηφίσματα και η ... παραδοσιακή οικογένεια
Δεν μπόρεσε να διαχειριστεί τη διπλή εκλογική ταπείνωση ο απερχόμενος Taoiseach
Μια συνηθισμένη μέρα, κατά την οποία οι νέες προτάσεις της κυβέρνησης για το νομικό πλαίσιο των υποβοηθούμενων θανάτων ήταν στην κορυφή της ιρλανδικής πολιτικής ατζέντας, η παραίτηση του πρωθυπουργού Leo Varadkar ήρθε ως κεραυνός αν αιθρία στο πολιτικό τοπίο του Δουβλίνου.
Φαινομενικά.
Διότι στο παρασκήνιο υπήρχαν κάποιες ισχυρές ενδείξεις.
Κυρίαρχο λόγο, αποτέλεσε το γεγονός ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός δέχθηκε ταπεινωτικές ήττες σε δύο διαδοχικά δημοψηφίσματα νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν ο ιρλανδικός λαός ψήφισε κατά του επαναπροσδιορισμού του γάμου επί τα ... πιο μοντέρνα και κατά της αφαίρεσης της «σεξιστικής» γλώσσας από το σύνταγμα του Δουβλίνου.
Οι προτάσεις της κυβέρνησής του όχι απλώς απορρίφθηκαν, αλλά ισοπεδώθηκαν.
Το τελευταίο δημοψήφισμα καταψηφίστηκε μάλιστα κατά 74%, το υψηλότερο καταγεγραμμένο ποσοστό καταψήφισης στην ιστορία της Ιρλανδίας.

«Ηττηθήκαμε καθαρά»

Ως αντίδραση στο ταπεινωτικό αποτέλεσμα, ο απερχόμενος Taoiseach (όπως αποκαλείται ο θεσμός του Ιρλανδού πρωθυπουργού στη βρετανική πολιτική παράδοση) Leo Varadkar είχε δηλώσει ότι «ήταν ξεκάθαρο» ότι δύο δημοψηφίσματα ηττήθηκαν.
Ο κ. Varadkar χωρίς να κρυφτεί πίσω από δικαιολογίες κατέστησε σαφές ότι και οι δύο τροπολογίες «ηττήθηκαν συνολικά με μια αξιοσέβαστη συμμετοχή».
Είπε ότι η ιρλανδική κυβέρνηση αποδέχτηκε το αποτέλεσμα και «θα το σεβαστεί πλήρως».
«Ως αρχηγός της κυβέρνησης και εκ μέρους της κυβέρνησης, δεχόμαστε την ευθύνη για το αποτέλεσμα», εξήγησε.
«Ήταν δική μας ευθύνη να πείσουμε την πλειοψηφία του κόσμου να ψηφίσει «Ναι» και προφανώς δεν το κάναμε», κατέληξε αναλαμβάνοντας πλήρως τη πολιτική ευθύνη για το βατερλώ των δημοψηφισμάτων.

Η γκρίνια και οι αποχωρήσεις από το Fine Gael

Οι γκρίνιες εντός του κόμματός του Fine Gael - το οποίο σιγοβράζει λόγω αποχώρησσεων εν ενεργεία βουλευτών από το ιρλανδικό κοινοβούλιο - ενισχύθηκαν σε μεγάλο βαθμό από το φιάσκο του δημοψηφίσματος.
Με τις τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές μόλις επτά εβδομάδες μακριά, πολλοί φοβήθηκαν ότι το ... μαύρισμα που υπέστη στις κάλπες κυβέρνηση - πέρα από την αντιληπτή αλαζονεία και τον εφησυχασμό - θα μεταφραζόταν σε πραγματικό εκλογικό κίνδυνο για το Fine Gael.
Άλλωστε, μετά τις ευρωεκλογές έπονται οι γενικές εκλογές, που αναμένονται στα τέλη του τρέχοντος έτους, αν και η κυβέρνηση θα μπορούσε να παραμείνει μέχρι τις αρχές του 2025.
Δέκα βουλευτές του Fine Gael έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα διεκδικήσουν την επανεκλογή τους.
Κι αν αυτό δεν ακούγεται σαν τεράστιος αριθμός για τα διεθνή πρότυπα, αξίζει να αναλογιστεί κανείς ότι το Fine Gael έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης για το συμμαχικό του σχήμα με μόλις 33 βουλευτές.
Πλέον, περισσότερο από το ένα τέταρτο εξ αυτών βρίσκονται σε εθελουσία έξοδο.
Κι αυτό θα δημιουργεί έχει τροφοτήσει ένα όργιο φημών.
Ένα πρόσθετο στοιχείο αφορά στην αναιμική επικοινωνιακή παρουσία του κ. Varadkar εσχάτως.
Ο όρος «εξ αποστάσεως» περίεγραψε με τον καλύττερο δυνατό τρόπο την παρουσία του στα μέσα ενημέρωσης κατά την εβδομαδιαία επίσκεψή κατά τον εορτασμό της Saint Patrick's Day στις ΗΠΑ, όπου απέφυγε τον συνηθισμένο γύρο συνεντεύξεων με εκπροσώπους των ΜΜΕ.
Αν και η πιο πρόσφατη σφυγμομέτρηση της δημοφιλίας του νωρίτερα αυτόν τον μήνα είδε το ποσοστό αποδοχής του κ. Varadkar να αυξάνεται κατά 3%, αποσπώντας ένα αρκετά αξιοσέβαστο 41%, ο Taoiseach αποφάσισε ότι έχει φτάσει η ώρα να αποχωρήσει από το υψηλότερο επίπεδο της ιρλανδικής πολιτικής σκηνής.
Η στρατηγική ήττα των δημοψηφισμάτων αποδείχθηκε άλλωστε μεγαλύτερης σημασίας από τις πρόσκαιρες καταγραφές κοινής γνώμης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης