Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sikorski (ΥΠΕΞ Πολωνίας): Ζήτημα αξιοπιστίας των ΗΠΑ η νίκη της Ουκρανίας

Sikorski (ΥΠΕΞ Πολωνίας): Ζήτημα αξιοπιστίας των ΗΠΑ η νίκη της Ουκρανίας
Η βοήθεια για την Ουκρανία έχει γίνει ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο θέμα μεταξύ των Αμερικανών αξιωματούχων
Η νίκη της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας στον πόλεμο έχει καταστεί ζήτημα αξιοπιστίας των ΗΠΑ, δήλωσε ο Radoslaw Sikorski, υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, στο CNBC.
"Η επιτυχία της Ουκρανίας είναι πλέον ζήτημα αξιοπιστίας των ΗΠΑ.
Και αν η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία σταματούσε, νομίζω ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο θα το παρατηρούσαν και θα άρχιζαν να διαφοροποιούνται", δήλωσε την Τρίτη στον Steve Sedgwick του CNBC.
Η βοήθεια για την Ουκρανία έχει γίνει ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο θέμα μεταξύ των Αμερικανών αξιωματούχων τους τελευταίους μήνες, με ένα πακέτο βοήθειας που θα προέβλεπε στήριξη ύψους περίπου 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χώρα να έχει κολλήσει επί του παρόντος στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.
Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από την αμερικανική Γερουσία τον Φεβρουάριο, αλλά έχει αντιμετωπίσει έντονες αντιπαραθέσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών.
Πολλοί πολιτικοί του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ζήτησαν να συνδεθεί η βοήθεια με τη χρηματοδότηση των προσπαθειών εθνικής ασφάλειας στα νότια σύνορα των ΗΠΑ και έχουν προκύψει συζητήσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση του πακέτου βοήθειας που ενέκρινε η Γερουσία σε πακέτο δανείων.

Έκκληση Sikorski

Ο Πολωνός ΥΠΕΞ απηύθυνε επίσης την Τρίτη έκκληση στον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Mike Johnson να επιτρέψει την ψηφοφορία για την περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας, λέγοντας ότι με τα πρόσθετα κονδύλια η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της δεν θα βρίσκονται σε δύσκολη θέση έναντι της Ρωσίας.
Είπε ότι ελπίζει ότι η οικονομική στήριξη από την Ουκρανία θα μπορούσε να έρθει πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο.
Ο Biden εξακολουθούσε να ελπίζει ότι η ψηφοφορία θα περάσει, δήλωσε ο Sikorski.
Μια πολωνική αντιπροσωπεία ταξίδεψε στον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα για να συναντηθεί με τον Biden.
Εν τω μεταξύ, οι άλλες χώρες πρέπει να δώσουν το παράδειγμα, πρόσθεσε.
"Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε το νομοθετικό σας μπλοκ να λάβει μια απόφαση είναι να δώσουμε ένα καλό παράδειγμα, η Πολωνία δαπανά πολύ πάνω από το 3% του ΑΕΠ της για την άμυνα", δήλωσε ο Sikorski στο CNBC.
Σημείωσε επίσης ότι αν ληφθούν υπόψη τα κονδύλια που έχουν δεσμευτεί από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και άλλα κράτη μέλη, έχουν παράσχει στην Ουκρανία σημαντικά περισσότερη βοήθεια από ό,τι οι ΗΠΑ, υπονοώντας ότι το ποσό είναι περίπου διπλάσιο σε σύγκριση με τις ΗΠΑ.
"Έτσι αισθανόμαστε ότι δίνουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες μια καλή ενθάρρυνση, ένα καλό παράδειγμα για να ακολουθήσουν", δήλωσε ο Sikorski.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης