Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συγγνώμη, λάθος: Πελάτες έκαναν αναλήψεις εκατομμυρίων από τράπεζα λόγω... σφάλματος - Προσπαθεί να τα πάρει πίσω

Συγγνώμη, λάθος: Πελάτες έκαναν αναλήψεις εκατομμυρίων από τράπεζα λόγω... σφάλματος - Προσπαθεί να τα πάρει πίσω
Ο αξιωματούχος δεν είπε πόσα ακριβώς χρήματα αποσύρθηκαν κατά τη διάρκεια του περιστατικού, αλλά δήλωσε ότι η ζημία που προκλήθηκε ήταν μικρή σε σύγκριση με το συνολικό ενεργητικό της τράπεζας
Η μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της Αιθιοπίας, η CBE, προσπαθεί να ανακτήσει μεγάλα χρηματικά ποσά που αναλήφθηκαν από πελάτες της ύστερα από «δυσλειτουργία του συστήματος».
Συγκεκριμένα, πελάτες της τράπεζας ανακάλυψαν το Σάββατο ότι μπορούσαν να κάνουν ανάληψη περισσότερων χρημάτων απ’ όσα είχαν στους λογαριασμούς τους στην CBE. Συνολικά, περισσότερα από 40 εκατομμύρια δολάρια αναλήφθηκαν ή μεταφέρθηκαν σε άλλες τράπεζες, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενώ χρειάστηκαν αρκετές ώρες μέχρι η τράπεζα να καταφέρει να «παγώσει» τις συναλλαγές.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τράπεζας, Αμπε Σάνο, μεγάλο μέρος των χρημάτων πάρθηκε από φοιτητές. Ο αξιωματούχος δεν είπε πόσα ακριβώς χρήματα αποσύρθηκαν κατά τη διάρκεια του περιστατικού, αλλά δήλωσε ότι η ζημία που προκλήθηκε ήταν μικρή σε σύγκριση με το συνολικό ενεργητικό της τράπεζας.
Η είδηση του τεχνικού προβλήματος της τράπεζας διαδόθηκε στα πανεπιστήμια κυρίως μέσω εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων και έτσι μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν γρήγορα στα ΑΤΜ των πανεπιστημίων. Ενας φοιτητής που περιέγραψε την κατάσταση είπε ότι αρχικά δεν πίστευε πως ήταν αλήθεια όταν φίλοι του τον ενημέρωσαν τα ξημερώματα του Σαββάτου ότι μπορούσε να αποσύρει μεγάλα ποσά από τα ΑΤΜ ή να μεταφέρει χρήματα χρησιμοποιώντας την εφαρμογή της τράπεζας.
Τουλάχιστον τρία πανεπιστήμια εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες συμβουλεύουν τους φοιτητές να επιστρέψουν τα χρήματα. Μέχρι τώρα δεν είναι σαφές το πόσο επιτυχείς ήταν οι προσπάθειες της τράπεζας να ανακτήσει τα χρήματα.
Σημειώνεται ότι 38 εκατομμύρια άνθρωποι διατηρούν λογαριασμούς στη CBE, η οποία ιδρύθηκε πριν από 82 χρόνια. Η κεντρική τράπεζα της Αιθιοπίας εξέδωσε ανακοίνωση την Κυριακή, στην οποία ανέφερε ότι «μια δυσλειτουργία» είχε συμβεί κατά τη διάρκεια «δραστηριοτήτων συντήρησης και επιθεώρησης». Η ανακοίνωση, ωστόσο, επικεντρώθηκε στη διακοπή των υπηρεσιών που σημειώθηκε αφού η CBE «πάγωσε» όλες τις συναλλαγές και δεν ανέφερε τα χρήματα που αναλήφθηκαν από τους πελάτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης