Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zakharova (Ρωσία): H κυβέρνηση Biden ωφελήθηκε από τη δολιοφθορά στους Nord Stream - Απαιτούμε διαφάνεια

Zakharova (Ρωσία): H κυβέρνηση Biden ωφελήθηκε από τη δολιοφθορά στους Nord Stream - Απαιτούμε διαφάνεια
Η Ουάσινγκτον επωφελήθηκε περισσότερο από τις εκρήξεις του Nord Stream, καταγγέλλει η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ
Η Ρωσία θα συνεχίσει να τονίζει την ανάγκη διεξαγωγής διαφανούς έρευνας σχετικά με την πράξη δολιοφθοράς που κατέστρεψε τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream τον Σεπτέμβριο του 2022, διαμήνυσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
"Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας.
Ακόμα και αν η Δύση δεν ολοκληρώσει την έρευνα, εδώ διεξάγεται μία.
Στη διεθνή σκηνή, θα συνεχίσουμε να τονίζουμε συνεχώς την ανάγκη για διαφάνεια", δήλωσε η διπλωμάτης στο ραδιόφωνο Sputnik.

Ωφελημένη η κυβέρνηση Biden

Σύμφωνα με τη Zakharova, η βασισμένη στα γεγονότα λογική υποδηλώνει ότι η Ουάσινγκτον, και συγκεκριμένα η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden, ήταν το μέρος που πιθανότατα επωφελήθηκε περισσότερο από τις εκρήξεις του Nord Stream.
Η διπλωμάτης τόνισε ότι στην προ των κυρώσεων εποχή, η Ρωσία "και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέτυχαν φανταστικά αποτελέσματα, οικοδομώντας πραγματική και πρακτική ολοκλήρωση στον οικονομικό τομέα, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα".
"Αυτός ήταν ακριβώς ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες <...> άρχισαν να στοχεύουν αυτούς τους δεσμούς", σημείωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ απλώς δεν μπορούσαν να ανεχθούν μια τέτοια σχέση μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ και, ως εκ τούτου, έλαβαν ριζοσπαστικά μέτρα για να τη διαταράξουν.

Κλοπή στα ρωσικά assets

Η πρόταση του Josep Borrell να πάρει το 90% των εσόδων από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει στην Ευρώπη και να τα διαθέσει για την αγορά όπλων για την Ουκρανία είναι «ληστεία και κλοπή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
Βάσει του σχεδίου, τα έσοδα από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, όπως οι τόκοι, θα μεταβιβασθούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης, ένα ταμείο που βρίσκεται εκτός του προϋπολογισμού της ΕΕ, παρέχει στρατιωτική βοήθεια σε χώρες εκτός της ΕΕ και έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως για την Ουκρανία.
Το Κρεμλίνο δήλωσε πως τέτοια σχέδια, εφόσον εφαρμοσθούν, θα καταστρέψουν τη φήμη της Ευρώπης ως αξιόπιστου φύλακα ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων και θα οδηγήσουν σε πολλά χρόνια αγωγών στα δικαστήρια.
«Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν καλά για τη ζημιά που τέτοιες αποφάσεις μπορεί να κάνουν στην οικονομία τους, στην εικόνα τους και στη φήμη τους ως αξιόπιστων, τρόπος του λέγειν, εγγυητών του απαραβίαστου της ιδιοκτησίας», δήλωσε.
«Η ζημιά θα είναι αναπόφευκτη. Τα πρόσωπα που θα αναμιχθούν στη λήψη τέτοιων αποφάσεων, τα κράτη που θα το αποφασίσουν αυτό, φυσικά, θα γίνουν στόχοι διώξεων για δεκαετίες».
Όταν ερωτήθηκε για το σχέδιο του Borrell, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova δήλωσε: «Είναι απλούστατα ληστεία και κλοπή».
Τόνισε πως η Ρωσία θα απαντήσει, αν η Δύση προχωρήσει σε κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Η Ρωσία έχει δηλώσει πως θα αναλάβει δράση εναντίον δυτικών περιουσιακών στοιχείων, αν κατασχεθεί δική της περιουσία.
«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ζητήματα στρατηγικής σταθερότητας μόνο στο πλαίσιο μιας ενιαίας συζήτησης», δήλωσε στους δημοσιογράφους, όταν ερωτήθηκε σχετικά με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης ότι οι ΗΠΑ πρότειναν συνομιλίες με τη Ρωσία και την Κίνα.
«Η Ουάσινγκτον προσφέρεται να κάνει διάλογο μόνο με τους όρους των ΗΠΑ», δήλωσε η εκπρόσωπος. Η ίδια πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χάσει τον έλεγχο όπλων που έχουν δώσει στην Ουκρανία, έτσι είναι δύσκολο για τη Μόσχα να συμφωνήσει σε συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για τους εξοπλισμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης