Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σάντουιτς ανάμεσα σε Ινδία, Ιράν και Αφγανιστάν... Το πυρηνικό Πακιστάν αντιμετωπίζει «τριπλή πίεση» επιβίωσης

Σάντουιτς ανάμεσα σε Ινδία, Ιράν και Αφγανιστάν... Το πυρηνικό Πακιστάν αντιμετωπίζει «τριπλή πίεση» επιβίωσης
Η πρωτοκαθεδρία ISI-Ταλιμπάν δεν θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ, κυρίως επειδή το Πακιστάν θέλει εδάφη στη Δύση, την οποία το καθεστώς των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν δεν είναι διατεθειμένο να αποδεχθεί
Το Πακιστάν συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συντρίψει τις απαιτήσεις του Tehrik-e Taliban-e Pakistan (Κίνημα Ταλιμπάν του Πακιστάν) για ένα ανεξάρτητο Waziristan.
Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στην Καμπούλ δεν θα υποκύψει στην επιθυμία του Πακιστάν για άνοιγμα στη Δύση, καθώς το Ισλαμαμπάντ αισθάνεται κάτι σαν... σάντουιτς ανάμεσα στην εχθρική Ινδία, το εμπόλεμο Ιράν και τους εχθρικούς Αφγανούς.

Ιστορικό

Μετά την απομάκρυνση και εκτέλεση του Δρ Nagibullah, του εκλεγμένου Προέδρου του Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία για πρώτη φορά το 1996. Στη συνέχεια, η υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν ISI χρησιμοποίησε τον στρατηγό Babur για να αναθρέψει τους Αφγανούς Ταλιμπάν στην Κανταχάρ.
Ο δυσοίωνος λόγος που δόθηκε για να δικαιολογηθεί η δημιουργία μιας λεγόμενης θρησκευτικής δύναμης ήταν ότι με την ανατροπή του καθεστώτος του Δρ Nagibullah, ένα είδος αναρχίας εξαπλώθηκε σε όλο το Αφγανιστάν, και τα εγκλήματα πήραν έναν ανεξέλεγκτο δρόμο...
Για να ελεγχθεί η φθίνουσα κατάσταση, έπρεπε να δημιουργηθεί μια δύναμη βασισμένη στην αφγανικού τύπου ηθική. 
Έτσι, η ISI μεγάλωσε την επιρροή της στην Αφγανική αντίσταση και επέκτεινε την επιρροή της στις πολιτικές υποθέσεις στο Αφγανιστάν.
Με αυτόν τον τρόπο, ξεκίνησε την ιστορία των Ταλιμπάν και του Πακιστάν.
Στον πόλεμο μεταξύ των Ταλιμπάν και των ΗΠΑ και των δυνάμεων του ΝΑΤΟ που κράτησε σχεδόν δύο δεκαετίες, το Πακιστάν έπαιξε έξυπνα το παιχνίδι με το κυνηγόσκυλο και τον λαγό.
Η ISI παρείχε υλική υποστήριξη στους αντιαμερικανούς Ταλιμπάν μέσω των πακιστανικών τρομοκρατικών οργανώσεων που αναπτύχθηκαν στο πακιστανικό έδαφος ουσιαστικά για να πολεμήσουν τις ινδικές δυνάμεις στο Τζαμού και το Κασμίρ και εν μέρει για να βοηθήσουν τους Ταλιμπάν. Το Πακιστάν έγινε ο περήφανος μαχητής και αναρριχήθηκε μεταξύ των μελών του OIC.

Η Ανατροπή

Η πρωτοκαθεδρία ISI-Ταλιμπάν δεν θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ, κυρίως επειδή το Πακιστάν θέλει εδάφη στη Δύση, την οποία το καθεστώς των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν δεν είναι διατεθειμένο να αποδεχθεί, όντας σκληρά πατριωτικό και ανεξάρτητο.
Το ακριβές μήλο της έριδος μεταξύ της Καμπούλ και του Ισλαμαμπάντ είναι η περιβόητη Γραμμή Ντουράντ, την οποία οι Αφγανοί όλων των αποχρώσεων δεν έχουν αποδεχτεί ποτέ.
Οι εξελίξεις δεν σταμάτησαν εκεί.
Στην ήδη ασταθή κατάσταση στην περιοχή των συνόρων Πακιστάν-Αφγανιστάν, προστέθηκαν δύο στρατιωτικές επιχειρήσεις του πακιστανικού στρατού εναντίον των Παχτούν, οι οποίοι έχουν σχηματίσει μια πραγματική δύναμη αντίστασης με το όνομα Tehrik-e Taliban-e Pakistan (Κίνημα Ταλιμπάν του Πακιστάν) για να δημιουργήσουν έπειτα μια ανεξάρτητη Pakhtunkhwa ή αυτό που παλαιότερα ήταν γνωστό ως North West Frontier Agency υπό τη βρετανική αποικιακή κυριαρχία.

Πρόσφατες μάχες

Στις 16 Μαρτίου, επτά στρατιώτες του πακιστανικού στρατού, συμπεριλαμβανομένων δύο αξιωματικών, σκοτώθηκαν όταν έξι τρομοκράτες εξαπέλυσαν πολλαπλές επιθέσεις αυτοκτονίας σε φυλάκιο ελέγχου ασφαλείας στην ανήσυχη φυλετική συνοικία του Βόρειου Ουαζιριστάν που συνορεύει με το Αφγανιστάν, δήλωσε ο στρατός.
Σκοτώθηκαν ένας Αντισυνταγματάρχης και ένας Λοχαγός, μαζί με πέντε στρατιώτες. Και οι έξι τρομοκράτες που επιτέθηκαν στο φυλάκιο ελέγχου στην περιοχή Μιρ Άλι ισχυρίστηκε ότι πυροβολήθηκαν νεκροί.
Σύμφωνα με τη δήλωση του ISPR, αφού τα στρατεύματα απέτρεψαν την αρχική απόπειρα εισβολής, οι τρομοκράτες χτύπησαν ένα όχημα γεμάτο εκρηκτικά στο φυλάκιο και ακολούθησαν πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.
Δύο ημέρες αργότερα, στις 18 Μαρτίου, οι πακιστανικές αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στις επαρχίες Khost και Paktika που συνορεύουν με το Πακιστάν, σύμφωνα με πακιστανική ασφάλεια και αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών.
Αναφορές μέσων ενημέρωσης μετέδιδαν ότι οι αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν πολλά ύποπτα κρησφύγετα των Πακιστανών Ταλιμπάν στο γειτονικό Αφγανιστάν, σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ άτομα και προκάλεσαν τα πυρά των Αφγανών Ταλιμπάν.
Οι Αφγανοί Ταλιμπάν έκαναν λόγο για επίθεση στην εδαφική ακεραιότητα του Αφγανιστάν, λέγοντας ότι σκότωσαν πολλές γυναίκες και παιδιά. Το υπουργείο Άμυνας στην Καμπούλ είπε ότι οι αφγανικές δυνάμεις αργότερα εκείνη την ημέρα «στόχευσαν τα στρατιωτικά κέντρα του Πακιστάν κατά μήκος των συνόρων με βαρέα όπλα» χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Ο επικεφαλής εκπρόσωπος των Αφγανών Ταλιμπάν Zabihullah Mujahid είπε ότι οι αεροπορικές επιδρομές της 18ης Μαρτίου σκότωσαν τρεις γυναίκες και τρία παιδιά στην περιοχή Barmal στην επαρχία Paktika, ενώ άλλες δύο γυναίκες σκοτώθηκαν σε επίθεση στην επαρχία Khost.
«Τέτοιες επιθέσεις αποτελούν παραβίαση της κυριαρχίας του Αφγανιστάν και θα υπάρξουν άσχημες συνέπειες», είπε.
Οι Ταλιμπάν αργότερα αντέδρασαν στις επιθέσεις του Πακιστάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον τέσσερις πολίτες στο Πακιστάν τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς από τα σύνορα, σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου της περιοχής Kurram. Τουλάχιστον τρεις στρατιωτικοί του Πακιστάν τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς των Ταλιμπάν, σύμφωνα με αναφορές.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο, το Ιράν πραγματοποίησε μια σφοδρή επίθεση σε βάσεις τρομοκρατών στην επαρχία Μπαλουχιστάν του Πακιστάν. Η επίθεση είχε στόχο τη σουνιτική μαχητική ομάδα Jaish al-Adl. Οι επιθέσεις πιστεύεται ότι ήταν μια κίνηση αντιποίνων ως απάντηση σε προηγούμενη επίθεση σε ιρανικό αστυνομικό τμήμα. Το Πακιστάν, μέσα σε 24 ώρες, εξαπέλυσε αντίποινα.

Iran-Abu-Mahdi-Missile.webp

Περαιτέρω κλιμάκωση

Τα πακιστανικά στρατεύματα φοβούνται τις αιφνιδιαστικές επιθέσεις του TTP. Θα χρησιμοποιήσουν το αφγανικό έδαφος για ασφάλεια. Η Καμπούλ δεν θα τους εμποδίσει να χρησιμοποιήσουν τα κρησφύγετα τους εντός αφγανικού εδάφους επειδή, κατά τη διάρκεια των μαχών με τους Αμερικανούς, το Πακιστάν τους επέτρεψε να χρησιμοποιήσουν το έδαφός του ως κρησφύγετο.
Η αεροπορία του Πακιστάν θα συνεχίσει να σφυροκοπά οικισμούς εντός του Αφγανιστάν και η Καμπούλ δεν μπορεί να σταματήσει τις επιθέσεις επειδή δεν διαθέτει την αεροπορία για να ελέγξει τα χτυπήματα του Πακιστάν. Οι Ταλιμπάν θα χρησιμοποιήσουν τις χερσαίες δυνάμεις τους για να απωθήσουν τις πακιστανικές στρατιωτικές ή αστυνομικές θέσεις πρώτης γραμμής και θα τους πιέσουν να κρατηθούν μακριά από τη Γραμμή Ντουράντ.
Αυτή η μάχη μπορεί να παραμείνει περιορισμένη στα σύνορα και να μην επεκταθεί σε πόλεμο πλήρους κλίμακας μεταξύ των δύο πλευρών. Δεν πιστεύουμε ότι καμία ξένη δύναμη θα ενδιαφερόταν να παίξει ρόλο στις διμερείς αψιμαχίες.
Θα μπορούσε να είναι μια μακροχρόνια διαδικασία. Το Ισλαμαμπάντ και η Καμπούλ έχουν καλές σχέσεις με την Κίνα και μπορούν να βασιστούν στην κινεζική καλή θέληση. Ωστόσο, ακόμη και αν η Κίνα είναι διατεθειμένη να παρέμβει, δεν θα είναι δυνατό να «αποσυνδεθεί» από τον ανταγωνισμό των Ταλιμπάν της γραμμής Durand.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης