Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Biden «χρύσωσε» με 8,5 δισ. την Intel – Το lobbying των κατασκευαστών τσιπ και η ιστορική επιχορήγηση

Ο Biden «χρύσωσε» με 8,5 δισ. την Intel – Το lobbying των κατασκευαστών τσιπ και η ιστορική επιχορήγηση
Η προκαταρκτική συμφωνία εδραιώνει τη θέση της Intel ως το επίκεντρο της προσπάθειας του προέδρου Joe Biden να επανεκκινήσει την παραγωγή ημιαγωγών στις ΗΠΑ
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intel, Pat Gelsinger πέρασε τα τελευταία τρία χρόνια ασκώντας πιέσεις στην Ουάσιγκτον για να διαθέσει δισεκατομμύρια στους Αμερικανούς κατασκευαστές τσιπ.
Πλέον, αυτή η πίεση απέδωσε καρπούς για την εταιρεία του με νέα έως και 8,5 δισ. δολάρια σε επιχορηγήσεις των ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια.
«Θα είναι η μοναδική μεγαλύτερη επιχορήγηση σε οποιονδήποτε αποδέκτη τσιπ», δήλωσε η υπουργός Εμπορίου Gina Raimondo.
Η προκαταρκτική συμφωνία εδραιώνει τη θέση της Intel ως το επίκεντρο της προσπάθειας του προέδρου Joe Biden να επανεκκινήσει την παραγωγή ημιαγωγών στις ΗΠΑ.
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, μάλιστα, εκτιμούν ότι θα βοηθήσει στην άντληση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ιδιωτικά κεφάλαια για νέα έργα στην Αριζόνα, το Οχάιο, το Νέο Μεξικό και το Όρεγκον.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Η συμφωνία περιλαμβάνει κρατικά δάνεια έως και 11 δις. δολαρίων.
Ο κατασκευαστής τσιπ πρόκειται επίσης να διεκδικήσει μια νέα πίστωση φόρου για τα κεφαλαιουχικά του έξοδα που θα μπορούσαν να προσθέσουν δισεκατομμύρια περισσότερα στο τελικό αποτέλεσμα τα επόμενα χρόνια, καθώς η Intel εστιάζει στην παραγωγική ικανότητα για την παραγωγή των πιο προηγμένων τσιπ της.
«Η υποστήριξη του νόμου για τα CHIPS θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι η Intel και οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή της εποχής της τεχνητής νοημοσύνης καθώς χτίζουμε μια ανθεκτική και βιώσιμη αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών για να τροφοδοτήσει το μέλλον της χώρας μας», δήλωσε ο Gelsinger.
Ο Πρόεδρος Biden και η Υπουργός Raimondo θα ταξιδέψουν με τον Gelsinger στην πανεπιστημιούπολη της εταιρείας στο Τσάντλερ της Αριζόνα, για να επικοινωνήσουν τα νέα.
Η επέκταση αυτής της εγκατάστασης στην Αριζόνα θα περιλαμβάνει την κατασκευή δύο νέων εργοστασίων κατασκευής αιχμής και τον εκσυγχρονισμό μιας υπάρχουσας μονάδας.
Ο Λευκός Οίκος λέει ότι είναι η μεγαλύτερη επένδυση του ιδιωτικού τομέα στην ιστορία του κράτους και θα δημιουργήσει 3.000 μόνιμες θέσεις εργασίας στον τομέα της μεταποίησης στην πολιτεία τα επόμενα χρόνια.

Πώς ο Gelsinger πίεσε την Ουάσιγκτον

Ο Gelsinger ανέλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Intel τον Φεβρουάριο του 2021 και ήρθε γρήγορα σε επαφή με αξιωματούχους του Biden που εγκαταστάθηκαν επίσης στα νέα τους γραφεία την ίδια περίπου περίοδο.
Έγινε ένα βασικό δημόσιο πρόσωπο των προσπαθειών της τότε κυβέρνησης που εκκολάπτονταν να συνταχθεί και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο που έγινε ο νόμος CHIPS και Science.
«Επένδυσε το 110% στην πλευρά της Ουάσιγκτον», σημείωσε η Stacy Rasgon της Bernstein Research.
Ο Gelsinger "παραδέχτηκε ακόμη ότι ίσως παραμελούσε τα άλλα του καθήκοντα στο βαθμό που περνούσε τόσο πολύ χρόνο στην Ουάσιγκτον", πρόσθεσε η αναλύτρια, ενώ σημείωσε ότι τα δισεκατομμύρια που θα έρθουν στην Intel από την Ουάσιγκτον τα επόμενα χρόνια θα είναι κρίσιμα καθώς η εταιρεία προσπαθεί για να πετύχει τους φιλόδοξους στόχους της.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος συναντήθηκε με τον Biden τον Οκτώβριο του 2021 και στη συνέχεια βρέθηκε στην Ουάσιγκτον αυτοπροσώπως τον επόμενο Ιανουάριο όπου ανακοίνωσε τα σχέδια της Intel να κατασκευάσει μια εγκατάσταση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων κοντά στο Κολόμπους του Οχάιο.
Κατά τη διάρκεια αυτής της ομιλίας, ο Biden χρησιμοποίησε την Intel για να προσπαθήσει να προωθήσει τη νομοθεσία για τα CHIP, ανακοινώνοντας ότι η επένδυση της εταιρείας θα μπορούσε να αυξηθεί, αλλά με μια μεγάλη προειδοποίηση - "το μόνο που περιμένουν είναι να εγκρίνετε αυτό το νομοσχέδιο", είπε στους συγκεντρωμένους βουλευτές.
Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε και υπογράφηκε σε νόμο αργότερα εκείνο το καλοκαίρι.
Ο Gelsinger, φυσικά, ήταν εκεί.
Ο Biden ταξίδεψε επίσης στο Οχάιο για την επίσημη ανακαίνιση αυτής της εγκατάστασης τον Σεπτέμβριο.

Ο υπερμεγέθης ρόλος της Αριζόνα

Οι τελευταίες εξελίξεις υπογραμμίζουν επίσης το ρόλο της Αριζόνα ως ηγετική τοποθεσία της αναμενόμενης αναζωπύρωσης του ενδιαφέροντος στην κατασκευή ημιαγωγών στις ΗΠΑ.
Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) εργάζεται επίσης σε ένα εμβληματικό εργοστάσιο κατασκευής στο βόρειο Phoenix με την εταιρεία να αναμένεται να λάβει τη δική της κρατική επιχορήγηση τις επόμενες εβδομάδες.
Η Αριζόνα υπήρξε ο τόπος των ζητημάτων εργατικού δυναμικού, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι αξιωματούχοι της εταιρείας συχνά ανησυχούν για την ύπαρξη αρκετών Αμερικανών εργαζομένων για να στελεχώσουν τις νέες εγκαταστάσεις τα επόμενα χρόνια.
Η TSMC ανακοίνωσε πρόσφατα μια καθυστέρηση στην εκτόξευση πλήρους κλίμακας του εργοστασίου της στην Αριζόνα από το 2024 έως το 2025 αναφέροντας τις ελλείψεις εργαζομένων ως λόγο για την καθυστέρηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης