Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ηνωμένο Βασίλειο - Μείωση πληθωρισμού στο 3,4% τον Φεβρουάριο του 2024

Ηνωμένο Βασίλειο - Μείωση πληθωρισμού στο 3,4% τον Φεβρουάριο του 2024
Η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας συνεδριάζει την Πέμπτη (21/3/2024) για να αποφασίσει την επόμενη κίνηση νομισματικής πολιτικής της
Σχετικά Άρθρα
Σε επίπεδο χαμηλότερο των εκτιμήσεων διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο φτάνοντας στο 3,4% τον Φεβρουάριο του 2024, από 4% τον Ιανουάριο.
Σε μηνιαία βάση, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,6%, επιστρέφοντας σε θετικό έδαφος μετά το -0,6% τον Ιανουάριο.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ετήσιο ρυθμό 3,5% για τον Φεβρουάριο και μηνιαίο ρυθμό 0,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.
Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανέφερε ότι η μεγαλύτερη πτωτική συμβολή προήλθε από τα τρόφιμα, τα εστιατόρια και τα καφέ, ενώ η μεγαλύτερη ανοδική πίεση προήλθε από τη στέγαση και τα καύσιμα. Ειδικότερα, οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, από 7% τον Ιανουάριο και το χαμηλότερο ετήσιο ποσοστό από τον Ιανουάριο του 2022, ανέφερε το ONS.
«Το ποσοστό υποχώρησε για ενδέκατο συνεχή μήνα από το πρόσφατο υψηλό του 19,2% τον Μάρτιο του 2023, το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό που παρατηρήθηκε για πάνω από 45 χρόνια», πρόσθεσε.
Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού, διαμορφώθηκε σε ετήσιο 4,5%, κάτω από την εκτίμηση συναίνεσης για 4,6% και μειώθηκε από 5,1% τον Ιανουάριο.
Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Jeremy Hunt, ανέφερε σε δήλωσή του μετά την εκτύπωση της Τετάρτης ότι η μείωση του πληθωρισμού «θέτει το σκηνικό για καλύτερες οικονομικές συνθήκες».
Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει προσωρινά στο στόχο του 2% το β' τρίμηνο πριν αυξηθεί και πάλι αργότερα μέσα στο έτος, αφού αύξησε επιθετικά τα επιτόκια τα τελευταία δύο χρόνια προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τις τιμές.
Επισημαίνεται ότι η κεντρική τράπεζα συνεδριάζει την Πέμπτη (21/3/2024) για να αποφασίσει την επόμενη κίνηση νομισματικής πολιτικής της και αναμένεται ευρέως να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο 5,25%, καθώς σταθμίζει πότε θα αρχίσει τις μειώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης