Τελευταία Νέα
Διεθνή

Covid 19:Ποινική δίωξη στον Bolsonaro για τον ψεύτικο εμβολιασμό του

Covid 19:Ποινική δίωξη στον Bolsonaro για τον ψεύτικο εμβολιασμό του
Το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε την Τρίτη (19/3) στη δημοσιότητα το κατηγορητήριο της αστυνομίας, σύμφωνα με το οποίο ο Bolsonaro και άλλοι 16 εισήγαγαν ψευδή στοιχεία στη βάση δεδομένων δημόσιας υγείας για να φανεί ότι ο πρώην πρόεδρος, η 12χρονη κόρη του και αρκετοί άλλοι από τον κύκλο του είχαν λάβει το εμβόλιο Covid-19
Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας, Bolsonaro, για εγκληματική οργάνωση και παραποίηση των δικών του δεδομένων εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, σηματοδοτώντας την πρώτη δίωξη για τον αμφιλεγόμενο ακροδεξιό ηγέτη, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και άλλες.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε την Τρίτη (19/3) στη δημοσιότητα το κατηγορητήριο της αστυνομίας, σύμφωνα με το οποίο ο Bolsonaro και άλλοι 16 εισήγαγαν ψευδή στοιχεία στη βάση δεδομένων δημόσιας υγείας για να φανεί ότι ο πρώην πρόεδρος, η 12χρονη κόρη του και αρκετοί άλλοι από τον κύκλο του είχαν λάβει το εμβόλιο Covid-19.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως σημειώνει ο Guardian, ο Bolsonaro ήταν ένας από τους λίγους ηγέτες παγκοσμίως που καταφερόταν εναντίον του εμβολίου, αψηφώντας ανοιχτά τους υγειονομικούς περιορισμούς και ενθαρρύνοντας την κοινωνία να ακολουθήσει το παράδειγμά του. Η κυβέρνησή του αγνόησε πολλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer που προσέφερε στη Βραζιλία δεκάδες εκατομμύρια εμβόλια το 2020 και επέκρινε ανοιχτά μια κίνηση του τότε κυβερνήτη της πολιτείας Σάο Πάολο, Ζοάο Ντόρια, να αγοράσει εμβόλια από την κινεζική εταιρεία Sinovac, όταν δεν υπήρχαν άλλα διαθέσιμα εμβόλια.

Βραζιλία: Η αστυνομία έθεσε στο στόχαστρο συνεργάτες του Bolsonaro

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Βραζιλίας θα έχει τον τελικό λόγο για το αν θα χρησιμοποιήσει το κατηγορητήριο της αστυνομίας για να καταθέσει κατηγορίες εναντίον του Μπολσονάρο στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Πρόκειται για μία από τις πολλές έρευνες με στόχο τον Μπολσονάρο, ο οποίος κυβέρνησε μεταξύ 2019 και 2022.
Ο πρώην πρόεδρος επανέλαβε ότι δεν είχε κάνει το εμβόλιο για την Covid-19 και δήλωσε ότι είναι ήρεμος. “Πρόκειται για μια επιλεκτική έρευνα. Είμαι ήρεμος, δεν χρωστάω τίποτα”, δήλωσε στο Reuters. “Ο κόσμος γνωρίζει ότι δεν έκανα το εμβόλιο”.
Το πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο στις ΗΠΑ

Η αστυνομία κατηγορεί τον Bolsonaro και τους βοηθούς του ότι αλλοίωσαν τη βάση δεδομένων του υπουργείου Υγείας λίγο πριν ταξιδέψει στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2022, δύο μήνες μετά την ήττα του από τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα για την επανεκλογή του.
Ο Μπολσονάρου χρειαζόταν πιστοποιητικό εμβολιασμού για να εισέλθει στις ΗΠΑ, όπου παρέμεινε τις τελευταίες ημέρες της θητείας του και τους πρώτους μήνες της θητείας του Λούλα.
Εάν καταδικαστεί για την παραποίηση των δεδομένων υγείας, ο 68χρονος πολιτικός θα μπορούσε να περάσει από δύο έως και 12 χρόνια πίσω από τα κάγκελα, σύμφωνα με τον νομικό αναλυτή Ζιλάν Κόστα. Ο μέγιστος χρόνος φυλάκισης για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης είναι τέσσερα χρόνια, είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης