Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία στρατολογεί χιλιάδες μισθοφόρους από το Νεπάλ, για να πολεμήσουν κατά της Ουκρανίας

Η Ρωσία στρατολογεί χιλιάδες μισθοφόρους από το Νεπάλ, για να πολεμήσουν κατά της Ουκρανίας
Ορμώμενοι από τη φτώχεια, πολλοί από τους μισθοφόρους από το Νεπάλ επιθυμούν τώρα απεγνωσμένα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους
Σχετικά Άρθρα
Περίπου 2.000 άνδρες από το Νεπάλ έχουν στρατολογηθεί από τη Ρωσία για να πολεμήσουν κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Sky News.
Ορμώμενοι από τη φτώχεια, πολλοί από τους μισθοφόρους από το Νεπάλ επιθυμούν τώρα απεγνωσμένα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Ο  Ganesh, 35 ετών, είναι ένας από τους λίγους νεοσύλλεκτους που είχαν την τύχη να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Πέρασε σχεδόν 5 μήνες πολεμώντας στο Ντονέτσκ και λέει ότι οι Νεπαλέζοι "αντιμετωπίστηκαν σαν σκυλιά".
"Ήταν πολύ τρομακτικό. Δεν ήταν άντρας με άντρα, σφαίρα με σφαίρα. Μας επιτίθονταν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ήταν τρομακτικό", είπε.
Μιλήσαμε μαζί του στο Κατμαντού καθώς προσευχόταν σε έναν ναό, ανακουφισμένος αλλά και τραυματισμένος από την εμπειρία του στην πρώτη γραμμή του μετώπου, μεταδίδει το Sky News.
Λέει ότι οι στρατιώτες μεταφέρθηκαν στο κέντρο εκπαίδευσης Avangard, μια στρατιωτική ακαδημία έξω από τη Μόσχα, για δύο εβδομάδες.
Ο Ganesh υπηρέτησε 10 χρόνια στον ινδικό στρατό, αλλά πολλοί άλλοι δίπλα του ήταν νέοι και άπειροι.
Περιγράφει ότι κάποιοι δεν είχαν κρατήσει ποτέ ξανά όπλο.

Στη μάχη με ελάχιστη υποστήριξη

Μετά την εκπαίδευση, υποστηρίζει ότι υπήρξε μια απότομη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονταν οι ξένοι μισθοφόροι - ξαφνικά ρίχνονταν σε συγκρούσεις με πολύ λίγη υποστήριξη.
"Για τις δύο πρώτες εβδομάδες της εκπαίδευσης, η ζωή ήταν καλή", λέει.
"Αλλά μόλις μας έστειλαν στην Ουκρανία, δεν είχαμε αρκετό φαγητό και μας χτυπούσαν οι Ρώσοι.
Ήταν πραγματικά άσχημα".
Οι άνδρες από το Νεπάλ, υποστηρίζει ο Ganesh, ήταν κρέας για τα κανόνια στον πόλεμό τους.
"Οι  Ρώσοι στρατιώτες ήταν πίσω μας.
Στην πρώτη γραμμή του μετώπου ήταν μισθοφόροι".
Περιγράφει μια ξεκάθαρη σειρά ιεραρχίας με Ρώσους εγκληματίες, Νεπαλέζους και Ινδούς μπροστά από τα στρατεύματα του Κρεμλίνου.
Ο Ganesh είδε τρεις Νεπαλέζους να σκοτώνονται στο πεδίο της μάχης, αλλά έχει ακούσει για πολλές, πολλές άλλες απώλειες.
Ο μέσος μηνιαίος μισθός του Νεπάλ είναι ισοδύναμος με λιγότερο από 150 λίρες.
Αλλά ο πράκτορας στον οποίο απευθύνθηκε ο Ganesh, του είπε ότι θα μπορούσε να κερδίζει περίπου 1.675 λίρες το μήνα αν συμμετείχε στο μέτωπο.

Εκτεθειμένοι οι Νεπαλέζοι

Η κυβέρνηση του Νεπάλ δήλωσε στο Sky News ότι 246 πολίτες της πολεμούν αυτή τη στιγμή για τον ρωσικό στρατό και ότι τουλάχιστον 21 έχουν σκοτωθεί.
Ωστόσο, πολιτικοί και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Νεπάλ λένε ότι οι επίσημες αυτές εκτιμήσεις υποτιμούν κατά πολύ τον πραγματικό αριθμό.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Νεπάλ, οι ρωσικές αρχές φέρονται να έχουν συμφωνήσει να παράσχουν αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov διαβεβαίωσε τον ομόλογό του του Νεπάλ ότι θα εξετάσει τις ανησυχίες τους.
Όμως η Μόσχα δεν έχει αναφέρει ακόμη τίποτα σχετικά με τη διακοπή της στρατολόγησης των Νεπαλέζων ή τον επαναπατρισμό των νεκρών.
Το Sky News ζήτησε από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και την πρεσβεία στο Νεπάλ να σχολιάσουν τους ισχυρισμούς του Ganesh και να δώσουν τον αριθμό των μισθοφόρων από το Νεπάλ στις ένοπλες δυνάμεις της.
Κανένα από τα δύο δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής.
Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι το Νεπάλ έχει εμπλακεί σε μια σύγκρουση στην οποία δεν έχει καμία ανάμειξη και την οποία οδηγούν πολλοί που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τη φτώχεια.
Τώρα φαίνονται όλο και περισσότερο εκτεθειμένοι χωρίς εγγυήσεις για ασφαλή επιστροφή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης