Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εφιάλτης - Μαζικοί θάνατοι λόγω πείνας στη Γάζα - Νεκρός ο νο3 της Hamas - Πυρά ΗΠΑ... σε Ισραήλ

Εφιάλτης - Μαζικοί θάνατοι λόγω πείνας στη Γάζα - Νεκρός ο νο3 της Hamas - Πυρά ΗΠΑ... σε Ισραήλ
Μέχρι στιγμής, οι Παλαιστίνιοι έχουν ανακοινώσει τον θάνατο 27 παιδιών και τριών ενηλίκων από υποσιτισμό και αφυδάτωση.
(upd5) Στην απόλυτη κόλαση έχει μετατραπεί η Λωρίδα της Γάζας καθώς είναι πλέον σαφείς οι προειδοποιήσεις διεθνών οργανισμών πως αν δεν υπάρξει άμεσα κατάπαυση του πυρός που θα επιτρέψει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, τότε οι μαζικοί θάνατοι… θα είναι απλά θέμα χρόνου.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 70% των ανθρώπων που βρίσκεται σε περιοχές της βόρειας Γάζας υποφέρει από πολύ σοβαρή έλλειψη τροφίμων.
Την ίδια στιγμή, οι Αμερικάνοι επιβεβαίωσαν πως είναι νεκρός ο νο3 της Hamas, Marwan Issa, ο οποίος έπεσε νεκρός από επιχείρηση του ισραηλινού στρατού, ενώ έγινε γνωστό πως ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Anthony Blinken θα μεταβεί αυτή την εβδομάδα στη Μέση Ανατολή σε μια ακόμα προσπάθεια να πιέσει το Ισραήλ και την Hamas να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις και να συμφωνήσουν σε μια εκεχειρία.
Μάλιστα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden σημείωσε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Benjamin Netanyahu ότι θα ήταν λάθος μια ευρεία χερσαία επίθεση στη Rafah, με τον Λευκό Οίκο να διαμηνύει πως η συνομιλία ...ούτε έληξε απότομα ούτε ο Biden απείλησε τον Netanyahu με διακοπή της αμερικανικής βοήθειας.

Μαζικοί θάνατοι

Βασικό μέλημα της διεθνούς κοινότητας είναι να αυξηθεί η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα καθώς σε πολλές περιοχές οι ελλείψεις τροφίμων είναι τόσο ακραίες που έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα του λιμού.
Εκτιμάται πως εάν δεν αλλάξει κάτι δραστικά όσον αφορά τη διανομή της βοήθειας, τότε οι κάτοικοι της Γάζας θα αρχίσουν να πεθαίνουν μαζικά από την πείνα.
Μέχρι στιγμής, οι Παλαιστίνιοι έχουν ανακοινώσει τον θάνατο 27 παιδιών και τριών ενηλίκων από υποσιτισμό και αφυδάτωση.

Κατάπαυση πυρός τώρα

Για αυτόν άλλωστε το λόγο και ολοένα και περισσότεροι οργανισμοί αλλά και κυβερνήσεις ζητούν από το Ισραήλ και την Hamas να καταλήξουν σε μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός που μεταξύ άλλων θα επιτρέψει την άμεση και την καλύτερη δυνατή διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Είναι χαρακτηριστικό πως 1,1 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, δηλαδή ο μισός πληθυσμός της Γάζας, είναι αντιμέτωποι με «καταστροφικές» ελλείψεις φαγητού, με τους 300.000 να βρίσκονται σε περιοχές που είναι αντιμέτωπες με την προοπτική του θανάτου λόγω λιμού.

Όπλο… η πείνα

«Στη Γάζα δεν βρισκόμαστε πλέον στα πρόθυρα της πείνας.
Είμαστε σε κατάσταση πείνας...
Η πείνα χρησιμοποιείται ως όπλο πολέμου.
Το Ισραήλ προκαλεί λιμό» ανέφερε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell, εξαπολύοντας τα πυρά του κατά του Ισραήλ ,με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ, Israel Katz να του απαντά πως το Ισραήλ δεν παρεμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια και ότι η Hamas είναι αυτή που δημιουργεί προσκόμματα στη διαδικασία.
Πάντως, και ο γ.γ. του ΟΗΕ, Antonio Guterres ζήτησε από το Ισραήλ να επιτρέψει την πλήρη και ανεμπόδιστη πρόσβαση της βοήθειας σε όλα τα μέρη της Γάζας.

Πυρά και από Biden

Εν τω μεταξύ, πυρά εξαπέλυσε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Benjamin Netanyahu.
Ο Biden φέρεται να υποστήριξε πως θα ήταν λάθος μια ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Rafah, δήλωσε πολύ ανήσυχος και υποστήριξε πως μια τέτοια εξέλιξη θα εντείνει την αναρχία στη Γάζα και θα βαθύνει την ανθρωπιστική κρίση.
Μάλιστα ο Λευκός Οίκος έσπευσε να διαψεύσει πληροφορίες που ήθελαν την τηλεφωνική συνομιλία να διεκόπη απότομα και τον Biden να απειλεί το Ισραήλ με διακοπή της αμερικανικής βοήθειας.

Κρίσιμη συνάντηση στην Ουάσινγκτον

Ενδεικτικό είναι ότι ο Biden ζήτησε να επισκεφθεί αυτή ή την επόμενη εβδομάδα την Ουάσινγκτον μια ισραηλινή αντιπροσωπεία προκειμένου αφενός να συζητηθεί το θέμα της επίθεσης στη Rafah αφετέρου να υπάρξει μια συνολική αποτίμηση και συζήτηση για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη Γάζα και ποια θα είναι η επόμενη ημέρα.
Αναφέρεται πως ο Biden είπε στον Netanyahu, πως αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξει μια συνεκτική στρατηγική για τη Γάζα, «και όχι το Ισραήλ να πάει να καταστρέψει τη Rafah».
Η επικοινωνία αυτή, η πρώτη μετά από 1,5 μήνα, έγινε στον απόηχο των πολύ σκληρών δηλώσεων του Chuck Schumer, του Δημοκρατικού επικεφαλής της Γερουσίας, ο οποίος αφού χαρακτήρισε τον Netanyahu εμπόδιο για την ειρήνη στη Γάζα, ζήτησε να γίνουν εκλογές στο Ισραήλ.

Τι θα κάνει ο Netanyahu

Κατόπιν αυτών των εξελίξεων ερωτηματικό παραμένει τι ακριβώς θα πράξει ο Netanyahu, ο οποίος υποστηρίζει διαρκώς πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι τέλους, μέχρι την οριστική εξόντωση της Hamas.
Στο πλαίσιο αυτό έχει διαμηνύσει πως η χερσαία επίθεση στη Rafah θα γίνει προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της πλήρους εξόντωσης της Hamas.
Άλλωστε κατά τη συνομιλία του με τον Biden, υποστήριξε πως το Ισραήλ είναι αποφασισμένο «να επιτύχει όλους τους στόχους του πολέμου» στην Γάζα, ανάμεσά τους η εξουδετέρωση της Hamas, η απελευθέρωση όλων των ομήρων και η διασφάλιση ότι η Γάζα δεν θα συνιστά πλέον απειλή για το Ισραήλ, με την παράλληλη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας.
6_85.jpg
5_83.jpg
7_70.jpg
Στη Μέση Ανατολή ο Blinken

Με τις διαπραγματεύσεις Ισραήλ - Hamas να ξαναρχίζουν, καθώς ισραηλινή αντιπροσωπεία υπό τον επικεφαλής της Mossad μεταβαίνει στο Κατάρ, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Anthony Blinken θα πραγματοποιήσει μια ακόμα περιοδεία στη Μέση Ανατολή.
Ο Blinken θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο και θα συναντηθεί με κορυφαίους αξιωματούχους.

Νεκρός ο νο3 της Hamas

Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε χθες πως ο νο3 της Hamas, o Marwan Issa έπεσε νεκρός την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.
Ο Issa ήταν ένας από τους πλέον καταζητούμενους από το Ισραήλ και είναι ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Hamas που πέφτει νεκρός κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των Ισραηλινών στη Γάζα.
Στις 11 Μαρτίου οι Ισραηλινοί είχαν ανακοινώσει ότι ο Issa και ένα ακόμη στέλεχος της Hamas είχαν γίνει στόχος ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής κατά υπόγειου κρησφύγετου στην κεντρική Γάζα.

Μάχες στο νοσοκομείο Al Shifa

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι μάχες γύρω από το νοσοκομείο Al Shifa στη βόρεια Γάζα, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι μέχρι στιγμής έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 50 μαχητές της Hamas συμπεριλαμβανομένου και ενός ανώτερου διοικητή της Hamas, του Fayeq al-Mabhouh μέσα στο νοσοκομείο, το οποίο πριν λίγους μήνες ήταν το μεγαλύτερο νοσοκομείο τη Γάζας.
Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι ο Fayeq al-Mabhouh ήταν αξιωματούχος της αστυνομίας, επιφορτισμένος με την επίβλεψη των παραδόσεων της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Πάντως, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στο νοσοκομείο, όπου υπήρχαν πληροφορίες ότι χρησιμοποιούνταν από ηγέτες της Hamas, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 180 ύποπτους τρομοκράτες, οι οποίοι και ανακρίνονται.

Δεκάδες χιλιάδες νεκροί

Σημειώνεται πως βάσει του τελευταίου επίσημου απολογισμού, 31.819 έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου την 7η Οκτωβρίου, όταν και η Hamas εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ, αφήνοντας πίσω της πάνω από 1.160 νεκρούς.
Όσον αφορά τους τραυματίες στη Γάζα, αυτοί προσεγγίζουν πλέον τους 74.000.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι από την έναρξη του πολέμου, έχουν σκοτωθεί 251 Ισραηλινοί στρατιώτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης