Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορική ανατροπή στην Ιαπωνία - Τέλος η ανορθόδοξη πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας

Ιστορική ανατροπή στην Ιαπωνία - Τέλος η ανορθόδοξη πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας
Ήταν η πρώτη αύξηση των επιτοκίων της Ιαπωνίας εδώ και 17 χρόνια
Έναν 8ετή κύκλο εξαιρετικής χαλάρωσης της πολιτικής, με αρνητικά, επιτόκια, ολοκλήρωσε σήμερα η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ), κάνοντας μια ιστορική στροφή από την πολιτική της αναδιοργάνωσης της ανάπτυξης με δεκαετίες τεράστιας νομισματικής τόνωσης.
Αν και η κίνηση ήταν η πρώτη αύξηση των επιτοκίων της Ιαπωνίας εδώ και 17 χρόνια, εξακολουθεί να διατηρεί τα επιτόκια κολλημένα γύρω στο μηδέν, καθώς μια εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη αναγκάζει την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει αργά σε οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού, λένε οι αναλυτές.
Η μετατόπιση καθιστά την Ιαπωνία την τελευταία κεντρική τράπεζα που βγήκε από τα αρνητικά επιτόκια και τερματίζει μια εποχή κατά την οποία οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο προσπαθούσαν να στηρίξουν την ανάπτυξη μέσω φθηνού χρήματος και μη συμβατικών νομισματικών εργαλείων.
«Η BOJ έκανε σήμερα το πρώτο της, δοκιμαστικό βήμα προς την ομαλοποίηση της πολιτικής», δήλωσε ο Frederic Neumann, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία στην HSBC.
«Η εξάλειψη των αρνητικών επιτοκίων σηματοδοτεί ιδιαίτερα την εμπιστοσύνη της BOJ ότι η Ιαπωνία έχει βγει από την εποχή του αποπληθωρισμού».

Η απόφαση

Σε μια ευρέως αναμενόμενη απόφαση, η BOJ εγκατέλειψε μια πολιτική που ακολουθούσε από το 2016, η οποία εφάρμοζε χρέωση 0,1% σε ορισμένα πλεονάζοντα αποθεματικά που διατηρούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην κεντρική τράπεζα.
Η BOJ όρισε το overnight επιτόκιο ως το νέο της επιτόκιο πολιτικής και αποφάσισε να το καθοδηγήσει σε ένα εύρος από 0-0,1% εν μέρει καταβάλλοντας τόκο 0,1% στις καταθέσεις στην κεντρική τράπεζα.
Η κεντρική τράπεζα εγκατέλειψε επίσης τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων (YCC), μια πολιτική που είχε εφαρμοστεί από το 2016 και περιόριζε τα μακροπρόθεσμα επιτόκια γύρω στο μηδέν.
Ωστόσο, στη δήλωση της, η BOJ είπε ότι θα συνεχίσει να αγοράζει "σε γενικές γραμμές το ίδιο ποσό" κρατικών ομολόγων με πριν και θα αυξήσει τις αγορές σε περίπτωση που οι αποδόσεις αυξηθούν γρήγορα.
Η BOJ αποφάσισε επιπρόσθετα να διακόψει τις αγορές ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων όπως τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) και τα ιαπωνικά καταπιστεύματα επενδύσεων σε ακίνητα.
«Κρίναμε ότι η βιώσιμη, σταθερή επίτευξη του στόχου τιμών μας πληρώθηκε», ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωσή της εξηγώντας την απόφαση να καταργηθεί το τεράστιο πρόγραμμα τόνωσης του πρώην κυβερνήτη Haruhiko Kuroda.
Με τον πληθωρισμό να έχει ξεπεράσει τον στόχο του 2% της BOJ για πολύ περισσότερο από ένα χρόνο, πολλοί παράγοντες της αγοράς είχαν προβλέψει ένα τέλος στα αρνητικά επιτόκια είτε τον Μάρτιο είτε τον Απρίλιο.

Τα επόμενα βήμα

Σε ένδειξη ότι οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση των επιτοκίων θα είναι μέτρια, η BOJ ανέφερε στη δήλωση ότι αναμένει ότι «οι διευκολυντικές οικονομικές συνθήκες θα διατηρηθούν προς το παρόν».
Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Μια άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων θα ενίσχυε το κόστος χρηματοδότησης του τεράστιου δημόσιου χρέους της Ιαπωνίας, το οποίο, με διπλάσιο μέγεθος από την οικονομία της, είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των προηγμένων οικονομιών.
Το τέλος του τελευταίου εναπομείναντος πάροχου φθηνών κεφαλαίων στον κόσμο θα μπορούσε επίσης να ταρακουνήσει τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές καθώς οι Ιάπωνες επενδυτές, που συγκέντρωσαν επενδύσεις στο εξωτερικό αναζητώντας αποδόσεις, μεταφέρουν χρήματα πίσω στη χώρα καταγωγής τους.
Υπό τον προηγούμενο Κυβερνήτη Kuroda, η BOJ ανέπτυξε ένα τεράστιο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων το 2013, που αρχικά στόχευε να εκτοξεύσει τον πληθωρισμό σε στόχο 2% μέσα σε περίπου δύο χρόνια.
Η κεντρική τράπεζα εισήγαγε αρνητικά επιτόκια και το YCC το 2016, καθώς ο χαμηλός πληθωρισμός την ανάγκασε να τροποποιήσει το πρόγραμμα τόνωσης σε ένα πιο βιώσιμο.
Καθώς η απότομη πτώση του γιεν ώθησε το κόστος των εισαγωγών και ενίσχυσε την κριτική του κοινού για τα μειονεκτήματα των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων της Ιαπωνίας, ωστόσο, η BOJ πέρυσι τροποποιούσε το YCC για να χαλαρώσει τη δέσμευσή του στα μακροπρόθεσμα επιτόκια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης