Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ηχηρή παρέμβαση από την Κίνα: Δεν νοούνται διαπραγματεύσεις για το Ουκρανικό χωρίς τη Ρωσία

Ηχηρή παρέμβαση από την Κίνα: Δεν νοούνται διαπραγματεύσεις για το Ουκρανικό χωρίς τη Ρωσία
Ούτε η Βέρνη ούτε το Πεκίνο βλέπουν ρεαλιστική την επιλογή των διαπραγματεύσεων χωρίς τη Ρωσία, σύμφωνα με δημοσιεύματα
Η Κίνα εξετάζει να αγνοήσει και να θεωρήσει ως μη γενόμενες τις μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία εάν η Ρωσία δεν προσκληθεί σε αυτές, μεταδίδει το Politico, επικαλούμενο αξιωματούχους από το Πεκίνο.
«Η Κίνα προσπαθεί να πείσει την Ευρώπη να επιτρέψει στη Ρωσία να καθίσει στο τραπέζι των μελλοντικών ειρηνευτικών συνομιλιών, ενδεχομένως στην Ελβετία - διαφορετικά το Πεκίνο θα μποϊκοτάρει τέτοιες συναντήσεις», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του διεθνούς ειδησεογραφικού μέσου.
Το ίδιο μήνυμα μεταφέρθηκε ακόμη πιο ξεκάθαρα κατά την πρόσφατη ευρωπαϊκή περιοδεία του Ειδικού Απεσταλμένου της Κίνας για τις Ευρασιατικές Υποθέσεις Li Hui, που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.
Μάλιστα, ο διπλωμάτης επισκέφθηκε τη Ρωσία, το Βέλγιο, την Πολωνία, την Ουκρανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, όπου πραγματοποίησε διαπραγματεύσεις με αξιωματούχους της ΕΕ.
Στις αρχές Μαρτίου, η τοπική South China Morning Post μετέδιδε ότι το Πεκίνο και η Βέρνη επέμεναν να προσκληθεί η Ρωσία σε μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία στην Ελβετία.
Σημείωνε, δε, ότι χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας, αυτή η εκδήλωση θα θύμιζε ένα «χωριό Ποτέμκιν».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ούτε η Βέρνη ούτε το Πεκίνο βλέπουν ρεαλιστική την επιλογή των διαπραγματεύσεων χωρίς τη Ρωσία.
Στα μέσα Ιανουαρίου, ο Ελβετός Πρόεδρος Viola Amherd ανέφερε ότι ο Zelensky επιδιώκει να οργανωθεί μια σύνοδος κορυφής για την ειρήνη.
Όπως σημείωσε ο επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας Andrey Ermak, το Κίεβο θέλει να πραγματοποιήσει μια σειρά από τέτοιες εκδηλώσεις.
Από την πλευρά της, η Μόσχα έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι είναι έτοιμη για διάλογο για την Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Vladimir Putin, εάν το Κίεβο θέλει μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, τότε είναι απαραίτητο να εγκαταλείψει τους διπλωματικούς θεατρινισμούς και να άρει τη νομοθετική απαγόρευση για διπαραγματεύσεις με τη Μόσχα.
Πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν ήταν ποτέ κατά της επίλυσης της σύγκρουσης με ειρηνικά μέσα, υπό την αίρεση όμως της εφαρμογής εγγυήσεων ασφαλείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης