Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κουρελιάζει τη συναίνεση ο Erdogan: Αν δεν σταματούσαμε το 1974 η Κύπρος θα ήταν όλη δική μας - Πέσαμε θύματα γενοκτονίας

Κουρελιάζει τη συναίνεση ο Erdogan: Αν δεν σταματούσαμε το 1974 η Κύπρος θα ήταν όλη δική μας - Πέσαμε θύματα γενοκτονίας
«Πριν από μισό αιώνα, οι Τουρκοκύπριοι επέστρεψαν από το χείλος της γενοκτονίας»... υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος
Σχετικά Άρθρα
(upd) Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan τοποθετήθηκε κατά τη διάρκεια του δείπνου ιφτάρ σε στρατιωτικούς της 4ης Διοίκησης του τουρκικού Στρατού, προβαίνοντας σε παροιμιώδη ιστορικό αναθεωρητισμό για την εισβολή στην Κύπρο, τονίζοντας μάλιστα ότι αν δεν γινόταν η τουρκική επιχείρηση το 1974 θα είχε συντελεστεί γενοκτονία κατά των Τουρκοκυπρίων, ενώ ισχυρίστηκε ότι αν δεν σταματούσε ο Bülent Ecevit η Κύπρος σήμερα θα ήταν εξ ολοκλήρου τουρκική.
Παρά την διαφαινόμενη «ηρεμία» στα ελληνοτουρκικά στην οποία ομνύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε σε προκλητικό τόνο ότι «πριν από μισό αιώνα, οι Τουρκοκύπριοι επέστρεψαν από το χείλος της γενοκτονίας. Στην Ειρηνευτική Επιχείρηση του 1974, 498 στρατιώτες μας από όλες τις γωνιές της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών, μαρτύρησαν. Παρ' όλες τις πιέσεις, αν δεν υπήρχε η παρέμβαση της Τουρκίας, δεν θα υπήρχε σήμερα ούτε η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, ούτε οι Τουρκοκύπριοι. Στην πραγματικότητα, ίσως αν είχαμε πιέσει προς το νότο, δεν θα υπήρχε πια νότος και βορράς και η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας», 
Ο Tayyip Erdogan συνέχισε υποστηρίζοντας ότι «αν θέλουμε να ζήσουμε στην πατρίδα μας, ποτισμένοι με το αίμα των μαρτύρων, ελεύθεροι και με το κεφάλι ψηλά, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να διαταράσσουμε τα παιχνίδια και να αφήσουμε τις προδοτικές φιλοδοξίες στο κενό. Από αυτή την άποψη, η ύπαρξη ισχυρού στρατού είναι για μας υποχρέωση και όχι επιλογή. Είμαστε μια χώρα, ένα έθνος και ένας στρατός που πρέπει πάντα να διατηρεί την αποτρεπτική του ικανότητα στο υψηλότερο επίπεδο. Ως τουρκικό έθνος, μόνο η δική μας προσπάθεια, η δική μας δύναμη, τα δικά μας μέσα και οι δικές μας δυνατότητες που έχουμε αναπτύξει μπορούν να μας προστατεύσουν από τους εχθρούς μας».

Δεύτερο αεροπλανοφόρο, ακόμη μεγαλύτερο

«Τώρα έχουμε κατασκευάσει το αεροπλανοφόρο μας. Τι λέμε; Δεν είναι αρκετό. Τώρα είμαστε αποφασισμένοι να κατασκευάσουμε ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο, ένα ακόμη μεγαλύτερο. Ο στρατηγός μας είναι υπεύθυνος γι' αυτό, ο διοικητής του πολεμικού μας ναυτικού συνεργάζεται με την ομάδα του και αυτή τη στιγμή συνεχίζουμε την αναζήτησή μας. Εργαζόμαστε πάνω σε πολλά πράγματα. Προσπαθούμε να κατασκευάσουμε μη επανδρωμένα υποβρύχια, Θεού θέλοντος, θα το πετύχουμε κι αυτό».

Οι συμμαχίες δεν είναι αρκετές

Ο Tayyip Erdogan επανέλαβε για άλλη μια φορά γιατί η Τουρκία πρέπει να είναι αμυντικά ανεξάρτητη από άλλες χώρες και γιατί δεν τη διασφαλίζουν οι συμμαχίες.
«Γνωρίζουμε από τις πρόσφατες πικρές εμπειρίες ότι, όταν φτάνουμε στο σημείο αυτό, ούτε οι συμμαχίες στις οποίες είμαστε μέλη ούτε οι διεθνείς οργανισμοί, των οποίων καθήκον είναι η προστασία της παγκόσμιας ειρήνης, είναι χρήσιμες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποζητάμε συνεχώς μια εγχώρια και εθνική αμυντική βιομηχανία και εργαζόμαστε για μια πλήρως ανεξάρτητη Τουρκία σε κάθε τομέα».

ΣΥΡΙΖΑ: Οι δηλώσεις Erdogan για την Κύπρο υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

«Οι προκλητικές δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας κατά της Κύπρου υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις προκλητικές δηλώσεις του Recep Tayyip Erdogan, o οποίος χαρακτήρισε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ως «ειρηνευτική επιχείρηση» και τόνισε πως εάν η χώρα τους είχε πιέσει το 1974 τις καταστάσεις σήμερα δεν θα μιλούσε κανείς για «Tουρκοκύπριους».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για το Κυπριακό, στις οποίες μεταξύ άλλων ανέφερε για την τουρκική εισβολή ότι "ίσως αν είχαμε πιέσει προς το νότο, δεν θα υπήρχε πια νότος και βορράς και η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας".
Οι απαράδεκτες δηλώσεις του Προέδρου Erdoğan υπονομεύουν σαφώς το "θετικό κλίμα" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο οποίο επιμένει να επαναπαύεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τρεις μόλις μήνες μετά την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών, η Τουρκία, για άλλη μια φορά παραβιάζει το πνεύμα και το γράμμα της.
Φυσικά, στον βωμό της αδιαφανούς, Ι.Χ εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί ο κος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση τηρεί πάγια στάση υποβάθμισης του Κυπριακού αλλά και αφωνίας στις τουρκικές προκλήσεις.
Δυστυχώς, η απομάκρυνσή της κυβέρνησης από την ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και η επικοινωνιακή, μικροπολιτική διαχείριση των ελληνοτουρκικών όχι μόνο δεν ωφελεί την χώρα, αλλά προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στα εθνικά μας συμφέροντα. Πρόσφατο αποτέλεσμα, άλλωστε, της εθνικά επιζήμιας αυτής πολιτικής, είναι η συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας για την αγορά και τον εκσυγχρονισμό αεροσκαφών F-16 χωρίς όρους όσον αφορά την χρήση τους για παράνομες ενέργειες σε βάρος της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική πρόκληση και να καταστήσει σαφές στην γείτονα ότι τέτοιες απαράδεκτες και εμπρηστικές δηλώσεις επιβαρύνουν τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις. Παράλληλα, να τονίσει τη σημασία που έχει για αυτές τις σχέσεις η επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση, από εκεί που διεκόπησαν στο Κρανς Μοντανά, στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης