Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Στο πράσινο» η Wall Street με οδηγό την Alphabet - Ο S&P 500 +0,9%, ο Nasdaq +1,2%

«Στο πράσινο» η Wall Street με οδηγό την Alphabet - Ο S&P 500 +0,9%, ο Nasdaq +1,2%
Ανακάμπτει η Wall Street μετά από δύο εβδομάδες απωλειών
(upd) Ανέκαμψε η Wall Street μετά από δύο εβδομάδες απωλειών, με αιχμή τις μετοχές blue chips και ειδικότερα, τις μετοχές των Alphabet και Tesla.
Οι μετοχές της κολοσσιαίας μητρικής της Google, κατέγραψαν άνοδο άνω του 4%, καθώ η Apple βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Google για να συμπεριλάβει την τεχνητή νοημοσύνη Gemini της εταιρείας στα iPhones.
Η μετοχή της Tesla ενισχύθηκε άνω του 6% στον δείκτη S&P 500, καθώς η αυτοκινητοβιο,ηχανία κερδίζει εκ νέου την εμπιστοσύνη και προϊδεάζει για ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα το α' τρίμηνο του 2024.
Παράλληλα, η Wall Street αναμένει ένα σημαντικό συνέδριο για την τεχνητή νοημοσύνη και τη συνεδρίαση της Federal Reserve (Fed) στις 19-20/3.
Τούτου λεχθέντος, η μετοχή της Nvidia άνοιξε στο +5% εν όψει του συνεδρίου GTC της εταιρείας, όπου η κατασκευάστρια τσιπ αναμένεται να παρουσιάσει τα τελευταία της επιτεύγματα στην τεχνητή νοημοσύνη. Βέβαια, μετέπειτα η άνοδος «έσβησε» και η μετοχή έκλεισε στο +0,7%.
Σε ό,τι αφορά στη Fed, οι κινήσεις πραγματοποιούνται ενόψει της διήμερης συνεδρίασης πολιτικής της Fed. Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME, τα προθεσμιακά συμβόλαια της Fed αποτιμούν επί του παρόντος μια πιθανότητα 99% ότι η Fed θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια αναφοράς αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο έχουν μειωθεί τις τελευταίες ημέρες σε περίπου 55%.
Αναλυτικά, το κλείσιμο των δεικτών και οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις σε Dow, S&P και Nasdaq αντίστοιχα:
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-03-18_220946.png
1_58.png
2_49.png
3_32.png

Ήπιες μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές, με το βλέμμα σε ΕΚΤ, BoE και πληθωρισμό

Με οριακές έκλεισαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν στην επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve (19-20/3) και της Τράπεζας της Αγγλίας (21/3).
Παράλληλα, τα βλέμματα ήταν στραμμένα και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με τη Eurostat, στο 3,1% -από 3,2% τον Ιανουάριο- διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2024. Την ίδια στιγμή, ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ήταν 2,6% τον Φεβρουάριο, από 2,8% τον Ιανουάριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, ήταν 8,5%. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,8% τον Φεβρουάριο, από 3,1% τον Ιανουάριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 9,9%. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται από τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, επιβεβαιώθηκε στην ετήσια μέτρηση του 3,1% για την ευρωζώνη.
Σε αυτό το πλαίσιο, πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,2%, με τους κλάδους να κινούνται σε μικτό έδαφος.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX παρέμεινε αμετάβλητος, καθώς η αρχική άνοδος «έσβησε» μετά τις δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ για την κατάσταση της οικονομίας.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε οριακά.
Αναλυτικά, το κλείσιμο των δεικτών:
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-03-18_190916.png

Επιφυλακτικές κινήσεις στις αγορές της Ασίας, ράλι 2% στο Τόκιο

Eπιφυλακτικότητα επικράτησε στις αγορές της Ασίας, εν όψει του μπαράζ σημαντικών συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα, κυρίως από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Τράπεζα της Ιαπωνίας.
Τα μέτρια οικονομικά στοιχεία από την Κίνα επιβάρυναν επίσης το κλίμα, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής συνέχισε να παλεύει με την υποτονική ανάπτυξη.
Η αναμονή της συνεδρίασης της Fed παρέμεινε ένα βασικό σημείο εστίασης, καθώς οι αγορές φοβούνταν τυχόν hawkish μηνύματα από την κεντρική τράπεζα.
Όμως οι ιαπωνικές μετοχές υπεραπέδωσαν κατά πολύ τις αντίστοιχες μετοχές τους, σημειώνοντας άνοδο, παρά τις εικασίες ότι η BoJ είναι κοντά στο να τερματίσει τις πολιτικές της για αρνητικά επιτόκια και έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άλμα άνω του 2% τη Δευτέρα, ενώ ο ευρύτερος δείκτης TOPIX ενισχύθηκε 1,6%.
Και οι δύο δείκτες κινήθηκαν ξανά προς τα επίπεδα ρεκόρ, αφού υποχώρησαν από τα υψηλά την περασμένη εβδομάδα.
Τα κέρδη ήταν ευρείας κλίμακας, αν και οι μετοχές με καταναλωτικό προσανατολισμό αυξήθηκαν με την προοπτική αύξησης των μισθών στη χώρα.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες Honda Motor και Nissan Motor σημείωσαν επίσης  άνοδο μετά από αναφορές ότι υπέγραψαν συνεργασία για την ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων.
Οι ιαπωνικές μετοχές κέρδισαν παρά τις αυξανόμενες προσδοκίες ότι η BοJ ήταν κοντά στο να τερματίσει την εξαιρετικά επιφυλακτική νομισματική πολιτική της, με μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων.

Οι δείκτες Shanghai Shenzhen CSI 300 και Shanghai Composite της Κίνας σημείωσαν άνοδο 0,5% και 0,4%, αντίστοιχα, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.
Το ποσοστό ανεργίας στην Κίνα αυξήθηκε απροσδόκητα στο 5,3% τους δύο πρώτους μήνες του 2024, ενώ οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο, παρά την ώθηση που δόθηκε από τις διακοπές του Σεληνιακού Νέου Έτους.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 0,3% λόγω των απωλειών στις μετοχές της ηπειρωτικής χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης