Τελευταία Νέα
Διεθνή

H χοντρή κυρία δεν έχει τραγουδήσει – Η Ρωσία έμαθε από τα λάθη της όχι όμως το ΝΑΤΟ – Ο πόλεμος δεν θα τελειώσει

H χοντρή κυρία δεν έχει τραγουδήσει – Η Ρωσία έμαθε από τα λάθη της όχι όμως το ΝΑΤΟ – Ο πόλεμος δεν θα τελειώσει
Μην περιμένετε όμως ότι οι Ρώσοι θα τερματίσουν τον πόλεμο σύντομα.... - Αυτό θα απομάκρυνε την πίεση από το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ
Η Ρωσία δεν θα τελειώσει τον πόλεμο… μπορεί ο Putin που θριάμβευσε στις εκλογές να μιλάει για διαπραγματεύσεις αλλά η Ρωσία δεν θέλει να τελειώσει τον πόλεμο… υπάρχει ένα βαθύτερο σχέδιο που απλουστευμένα είναι το εξής… εξαντλήστε την Δύση μέχρι να καταρρεύσει…ή να συνθηκολογήσει
Η έννοια της Χοντρής Κυρίας συνήθως αναφέρεται σε κάποια καταστροφική βόμβα που εάν χρησιμοποιηθεί τελειώνουν τα πάντα… αλλά σε αυτή την ανάλυση η χοντρή κυρία έχει πολλές ερμηνείες.

Ρωσικοί στόχοι

Οι στόχοι της Ρωσίας είναι πλέον αρκετά σαφείς.
Περιλαμβάνουν τη δημιουργία της «Novorossiya»—η οποία θα περιλαμβάνει όλη την ανατολική και νότια Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου μεγάλου μέρους της δυτικής όχθης του Δνείπερου, καθώς και της Οδησσού και της Υπερδνειστερίας.
Αυτή τη στιγμή, ο ρυθμός του πολέμου είναι αργός – και θα παραμείνει έτσι.
Οι Ρώσοι θα μπορούσαν αναμφισβήτητα να τερματίσουν τη σύγκρουση αυτή τη στιγμή, αν το ήθελαν πραγματικά, αλλά δεν θα το κάνουν.
Όσο περνά ο καιρός, οι Ουκρανοί χάνουν όλο και περισσότερους στρατιώτες και εξοπλισμό – και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ξοδεύουν όλο και περισσότερα χρήματα για την υποστήριξη της Ουκρανίας – αποδυναμώνοντας τις οικονομίες τους.
Φυσικά, είναι αλήθεια ότι η αμερικανική «βοήθεια» πηγαίνει πραγματικά για να βοηθήσει τις αμερικανικές αμυντικές βιομηχανίες με τα ολοένα πιο περίπλοκα και ακριβά οπλικά τους συστήματα.
Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα.

Η χοντρή κυρία δεν έχει τραγουδήσει

Παρατηρήστε την τεράστια αύξηση των δαπανών του ρωσικού προϋπολογισμού αλλά την ελαφρώς μεγαλύτερη αύξηση των εσόδων.
Την ίδια στιγμή το ρωσικό χρέος έχει μειωθεί από περίπου 18% σε λίγο περισσότερο από 10% του ΑΕΠ—σχεδόν όλο είναι εσωτερικό χρέος.
Το αμερικανικό χρέος είναι περίπου 124% του ΑΕΠ αυξημένο το 2024 κατά 2% – αλλά το 95% είναι εξωτερικό χρέος.
Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ είναι ευάλωτες σε εξωτερικό οικονομικό σοκ.
Ζώντας με δανεικά χρήματα.
Επομένως, ζώντας με δανεικό χρόνο.
Αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν τη βιομηχανία όπλων με δανεισμό, χρησιμοποιώντας το αποθεματικό καθεστώς του δολαρίου.
Εάν υπάρξει παγκόσμια οικονομική κρίση, οι περισσότεροι Αμερικανοί θα βυθιστούν…στην απελπισία.
Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, βρίσκεται σε καλή θέση για να αντέξει μια παγκόσμια οικονομική κρίση.
Αν και μπορείτε να υποθέσετε ότι οι περισσότερες από τις δαπάνες της Ρωσίας προορίζονται για αμυντικές δαπάνες, δεν είναι – τα χρήματα δαπανώνται κυρίως για κοινωνικές βελτιώσεις – υποδομές, εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη, επαγγελματική κατάρτιση– και φυσικά για την ανοικοδόμηση των νέων και παλαιών εδαφών της στην Ουκρανία με μεγάλες βελτιώσεις.
Στην πραγματικότητα, σε περίπτωση παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η Ρωσία μπορεί να αντέξει.

Στην Δυτική Ουκρανία ζηλεύουν

Οι άνθρωποι στη Δυτική Ουκρανία μπορούν μόνο να ζηλέψουν την πρόοδο που σημειώνει η Ρωσική Ομοσπονδία και τον τρόπο ζωής που απολαμβάνουν.
Πολλά παιδιά από την Ουκρανία που συλλήφθηκαν από τους Ρώσους και στη συνέχεια επαναπατρίστηκαν φέρεται να ήταν δυσαρεστημένα που επέστρεψαν στα σπίτια τους.
Λένε ότι είχαν πολύ καλύτερη ζωή στη Ρωσία (σύμφωνα με τους ίδιους τους Ουκρανούς).
Οι αντιφρονούντες Αμερικανοί που επισκέπτονται τη Ρωσία ζηλεύουν επίσης — τουλάχιστον, για ορισμένα πράγματα.
Καμία χώρα δεν είναι τέλεια, φυσικά — κάθε πολιτισμός έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Ας πούμε απλώς ότι οι ΗΠΑ, ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, αντιστέκονται στην ιδέα της θεμελιώδους αλλαγής – παρόλο που χρειάζονται απεγνωσμένα μια «Νέα Συμφωνία» σε κοινωνικές και υλικές υποδομές – εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη, μεταφορές κ.λπ.
Η χώρα είναι διχασμένη.
Η Αμερική θα μπορούσε να μάθει πολλά από τη Ρωσία.
Αλλά κανένα αμερικανικό πανεπιστήμιο δεν προσφέρει μαθήματα κοινής λογικής.
Έτσι, ενώ οι Αμερικανοί μιλούν για υψηλής ποιότητας, οικονομικά προσιτή στέγαση, οι Ρώσοι το κατασκευάζουν.

Η Ρωσία ανεβαίνει…

Απόδειξη είναι η ταχύτητα με την οποία ανακάμπτει η ρωσική «Κατεχόμενη Ουκρανία».
Θα δοθούν επιδοτήσεις για ανέγερση κατοικιών, ανάπτυξη αστικών περιοχών και επισκευές εγκαταστάσεων ύδρευσης, ηλεκτρικών δικτύων και θαλάσσιων και οδικών υποδομών.
Η ανάπτυξη της Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης που ιδρύθηκε στις νέες περιφέρειες θα αποτελέσει σημαντικό μέσο στήριξης των επενδυτών.
Η Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη προσφέρει φορολογικά κίνητρα και χαμηλότερα ασφαλιστικά τέλη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2050.
Πότε ήταν η τελευταία φορά που η κυβέρνησή σας έκανε κάτι χρήσιμο για εσάς;

Στρατιωτική Πρόοδος

Για τις ΗΠΑ, από το 1945 οι Ρώσοι ήταν πάντα υπό απειλή αφού οι Αμερικανοί, όπως οι Βρετανοί και οι Γερμανοί πριν από αυτούς, δεν βλέπουν τους Ρώσους ως ανθρώπους.
Ο Putin αποκαλεί τη ρωσοφοβία ρατσισμό και έχει δίκιο.
Έτσι, οι Ρώσοι τώρα κατασκευάζουν επίσης έναν νέο στρατό του 21ου αιώνα, εκμεταλλευόμενοι την Ουκρανία ως πεδίο δοκιμής.
Οι δυτικοί στρατοί εκπαιδεύονται για αστραπιαίους πολέμους χρησιμοποιώντας τις πιο προηγμένες τεχνολογίες που υπάρχουν. Αναπόφευκτα, ωστόσο, η στρατιωτική εκπαίδευση στη Δύση ανατρέχει στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ή και νωρίτερα.
Και η Δύση χάνει κυρίως. Ο Putin μέχρι στιγμής κερδίζει κυρίως.
Στο πεδίο της μάχης, τα προηγμένα συστήματα αεράμυνας, τα drones, οι συσκευές ηλεκτρονικού πολέμου και άλλες καινοτομίες έχουν φέρει επανάσταση στον πόλεμο.
Το πυροβολικό εξακολουθεί να ηγείται.
Αλλά ο πόλεμος τανκ με τανκ είναι αναχρονιστικός.
Η αεροπορική υπεροχή περιορίζεται από τα συστήματα αεράμυνας.
Οι Ρώσοι μαθαίνουν από τα λάθη τους.
Το ΝΑΤΟ όχι.
Ίσως αυτό οφείλεται στο ότι ολόκληρος ο πόλεμος τους είναι ένα λάθος;
Και το σύστημα πίσω από αυτό είναι επίσης ένα λάθος.
Το ΝΑΤΟ έχει έναν κανόνα – όταν βάλει εναντίον μιας χώρας – να κατηγορεί την χώρα.

Η στρατηγική των Ρώσων

Ενώ οι δυτικοί σχολιαστές απορρίπτουν το νέο τεθωρακισμένο Armata, που θεωρείται γενικά το πιο προηγμένο τανκ στον κόσμο.
Δυτικά μέσα όπως το Newsweek, το CNN, το Business Insider και ειδικά το Forbes διαφωνούν.
«Όχι!», λένε, «οι» Ρώσοι είχαν σχεδιάσει πάνω από 2000 από αυτά τα άρματα μάχης μέχρι το 2025, αλλά, όχι, πιθανότατα θα είναι 50, κυρίως για εξαγωγές».
Και περιγελούν — «γι' αυτό χάνουν οι Ρώσοι».
Μετά λένε ότι κερδίζουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία.
Δημοσιογραφική παραφωνία ή απλή βλακεία;
Οι Ρώσοι έχουν καλούς λόγους να μην πιέσουν την ανάπτυξη αυτού του τανκ παρά την τεχνολογική του υπεροχή –δηλαδή δεν το χρειάζονται– όχι όταν έχουν ακόμα πολλά αναβαθμισμένα T72, T80 και T90 που όχι μόνο είναι φθηνότερα αλλά και πιο εύκολα στην παραγωγή.
Ομοίως, δεν χρειάζεται να αγοράσουν πολλά μαχητικά SU 57 Stealth, τα οποία μόλις πρόσφατα πέτυχαν το καθεστώς GEN 5.0.
Σε κάθε περίπτωση, δεν αντιμετωπίζουν καμία από τις προκλήσεις που μπορεί να απαιτήσουν αυτόν τον κάπως ακριβότερο εξοπλισμό.
Επιπλέον, σε αντίθεση με τους Αμερικανούς, οι Ρώσοι δεν θέτουν σε λειτουργία στρατιωτική τεχνολογία όπως το F 35, το οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί μόνο κατά 50% – παρά το γεγονός ότι είναι το πιο ακριβό μαχητικό έργο στην ιστορία,
Το Su 57 αναπτύχθηκε για να φέρει υπερηχητικά όπλα
Οι Ρώσοι δεν πετούν χρήματα στον αμυντικό τομέα όπως οι Αμερικανοί – αλλά αυτό συμβαίνει επειδή οι κατασκευαστές άμυνας εργάζονται για την κυβέρνηση στη Ρωσία και όχι το αντίστροφο όπως στις ΗΠΑ.

Ο αργός πόλεμος

Αυτή τη στιγμή, οι Ρώσοι παίρνουν το χρόνο τους στο Donbas, παίρνουν ένα χωριό κάθε φορά και δοκιμάζουν νέα όπλα όπως το FAB- 1500.
Αυτή η βόμβα είναι χαρακτηριστική του ρωσικού στρατιωτικού πραγματισμού.
Η Ρωσία είχε πολλές παλιές σοβιετικές βόμβες διαφορετικών μεγεθών.
Χαζές βόμβες μέχρι 9000 κιλά!
Λοιπόν, γιατί να μην μετατραπούν σε έξυπνες;
Πρόσθεσαν φτερά και ένα απλό, αν όχι στοιχειώδες σύστημα καθοδήγησης και στόχευσης.
Οι Ρώσοι πρέπει να είναι προσεκτικοί με αυτές τις βόμβες για να αποφύγουν το είδος της αδιάκριτης καταστροφής για την οποία φημίζονται οι Αμερικανοί.
Υπάρχει ένα ηθικό ζήτημα — αλλά είναι επίσης ρεαλιστικό.
Αυτήν τη στιγμή, οι Ρώσοι είναι επικεντρωμένοι σε πόλεις και χωριά που είναι επίσης σιδηροδρομικοί και οδικοί κόμβοι – υποδομές και οι Ρώσοι χρειάζονται αυτές τις υποδομές άθικτες.
Για να χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί έναν ιστό χωριών ως φρούρια και βάσεις, πρέπει να μπορούν να τα προμηθεύουν.
Επομένως, η βιωσιμότητα αυτού του δικτύου είναι σημαντική, αφού εάν ελέγχουν αυτούς τους σιδηροδρόμους και τους δρόμους που συνδέουν πόλεις και χωριά, μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν για την ταχεία μεταφορά κάθε είδους ανδρών και υλικού.
Για παράδειγμα, η αξία του Bakhmut αυξάνεται πάρα πολύ εάν οι Ρώσοι μπορούν να ελέγξουν τον σιδηροδρομικό κόμβο στο Chasiv Yar και παρόμοιες υποδομές σε κοντινές πόλεις.
Επομένως, πρέπει να είναι λίγο προσεκτικοί με αυτές τις μεγάλες βόμβες.
Σε λίγους μήνες οι Ρώσοι θα επεκτείνουν τη ζώνη ελέγχου τους προς τα βόρεια τόσο στη Δύση όσο και στην Ανατολή.
Με τον πλήρη έλεγχο του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου θα είναι σε καλύτερη θέση να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις στη Δυτική Ουκρανία.
Θα το κάνουν όμως;

Οι Ουκρανοί κρύβουν στρατεύματα;

Ο John Helmer έχει μια πηγή που πιστεύει ότι οι Ουκρανοί διατηρούν τα καλύτερα στρατεύματά τους και σημαντικές εφεδρείες στη Δυτική Ουκρανία για να πολεμήσουν τους Ρώσους εκεί.
Αναμφίβολα προσπαθούν να διατηρήσουν αποθέματα, αλλά, ταυτόχρονα, πρέπει να ξοδέψουν μερικά από αυτά στο Donbas, μαζί με πολύτιμο εξοπλισμό – τανκς και συστήματα αεράμυνας και παρόμοια.
Το Donbass ήταν για τους Ουκρανούς ότι για την Γαλλία η γραμμή Μαζινό.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ρωσία καλλιέργησε τον φόβο του Θεού στους Ουκρανούς όταν πολιόρκησε το Κίεβο το 2022 – ακόμη και χωρίς τις δυνάμεις να καταλάβουν την πόλη.
Έδειξαν ότι μπορούσαν να παρακάμψουν την κύρια αμυντική γραμμή του Κιέβου.
Όταν έπεσε η άμυνα του Μαζινό της Γαλλίας, έπεσε και η υπόλοιπη Γαλλία.
Ήταν εν μέρει θέμα αντίληψης.
Το ίδιο θα συμβεί και με την Ουκρανία.
Οι Ρώσοι δεν θέλουν να εισβάλουν στη Δυτική Ουκρανία.
Θέλουν οι Ουκρανοί να παραδοθούν – άνευ όρων – όπως έκαναν οι Ιάπωνες το 1945 –.
Και πάλι, είναι θέμα αντίληψης.
Οι Ρώσοι έχουν επισημάνει την εξουδετέρωση των ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας σε όλη την Ουκρανία.
Κάποια στιγμή - αν και όχι ακόμα - θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν βαριά βομβαρδιστικά, με βόμβες FAB όλων των ειδών, συμπεριλαμβανομένων και μεγαλύτερων από τις FAB 1500 - καθώς και τα πυραυλικά τους συστήματα.
Ακόμα κι αν οι Ουκρανοί έχουν δυνάμεις σε εφεδρεία, θα είναι ευάλωτοι.
Οι δυνάμεις που υπάρχουν είναι σκληροπυρηνικοί.
Ωστόσο υπάρχουν αμφιβολίες ότι μπορούν να πολεμήσουν αν οι Ρώσοι πραγματοποιούσαν πλήρη επίθεση στο θέατρο με στόχο ένα νοκ-άουτ χτύπημα.

Ο πόλεμος δεν θα τελειώσει

Μην περιμένετε όμως ότι οι Ρώσοι θα τερματίσουν τον πόλεμο σύντομα.
Αυτό θα απομάκρυνε την πίεση από το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ — και η Ρωσία πρέπει να διατηρήσει την πίεση μέχρι η Αυτοκρατορία να αυτοκαταστραφεί και ο κόσμος να απελευθερωθεί από την σκλαβιά που έχει επιβάλλει ή να αποδεχθεί την ήττα της...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης