Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπιες μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές, με το βλέμμα σε ΕΚΤ, BoE και πληθωρισμό

Ήπιες μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές, με το βλέμμα σε ΕΚΤ, BoE και πληθωρισμό
Oι επενδυτές προσβλέπουν στην επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας
(upd) Με οριακές έκλεισαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν στην επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve (19-20/3) και της Τράπεζας της Αγγλίας (21/3).
Παράλληλα, τα βλέμματα ήταν στραμμένα και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με τη Eurostat, στο 3,1% -από 3,2% τον Ιανουάριο- διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2024. Την ίδια στιγμή, ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ήταν 2,6% τον Φεβρουάριο, από 2,8% τον Ιανουάριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, ήταν 8,5%. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,8% τον Φεβρουάριο, από 3,1% τον Ιανουάριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 9,9%. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται από τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, επιβεβαιώθηκε στην ετήσια μέτρηση του 3,1% για την ευρωζώνη.
Σε αυτό το πλαίσιο, πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,2%, με τους κλάδους να κινούνται σε μικτό έδαφος.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX παρέμεινε αμετάβλητος, καθώς η αρχική άνοδος «έσβησε» μετά τις δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ για την κατάσταση της οικονομίας.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε οριακά.
Αναλυτικά, το κλείσιμο των δεικτών:
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-03-18_190916.png

Επιφυλακτικές κινήσεις στις αγορές της Ασίας, ράλι 2% στο Τόκιο

Eπιφυλακτικότητα επικράτησε στις αγορές της Ασίας, εν όψει του μπαράζ σημαντικών συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα, κυρίως από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Τράπεζα της Ιαπωνίας.
Τα μέτρια οικονομικά στοιχεία από την Κίνα επιβάρυναν επίσης το κλίμα, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής συνέχισε να παλεύει με την υποτονική ανάπτυξη.
Η αναμονή της συνεδρίασης της Fed παρέμεινε ένα βασικό σημείο εστίασης, καθώς οι αγορές φοβούνταν τυχόν hawkish μηνύματα από την κεντρική τράπεζα.
Όμως οι ιαπωνικές μετοχές υπεραπέδωσαν κατά πολύ τις αντίστοιχες μετοχές τους, σημειώνοντας άνοδο, παρά τις εικασίες ότι η BoJ είναι κοντά στο να τερματίσει τις πολιτικές της για αρνητικά επιτόκια και έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άλμα άνω του 2% τη Δευτέρα, ενώ ο ευρύτερος δείκτης TOPIX ενισχύθηκε 1,6%.
Και οι δύο δείκτες κινήθηκαν ξανά προς τα επίπεδα ρεκόρ, αφού υποχώρησαν από τα υψηλά την περασμένη εβδομάδα.
Τα κέρδη ήταν ευρείας κλίμακας, αν και οι μετοχές με καταναλωτικό προσανατολισμό αυξήθηκαν με την προοπτική αύξησης των μισθών στη χώρα.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες Honda Motor και Nissan Motor σημείωσαν επίσης  άνοδο μετά από αναφορές ότι υπέγραψαν συνεργασία για την ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων.
Οι ιαπωνικές μετοχές κέρδισαν παρά τις αυξανόμενες προσδοκίες ότι η BοJ ήταν κοντά στο να τερματίσει την εξαιρετικά επιφυλακτική νομισματική πολιτική της, με μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων.

Οι δείκτες Shanghai Shenzhen CSI 300 και Shanghai Composite της Κίνας σημείωσαν άνοδο 0,5% και 0,4%, αντίστοιχα, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.
Το ποσοστό ανεργίας στην Κίνα αυξήθηκε απροσδόκητα στο 5,3% τους δύο πρώτους μήνες του 2024, ενώ οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο, παρά την ώθηση που δόθηκε από τις διακοπές του Σεληνιακού Νέου Έτους.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 0,3% λόγω των απωλειών στις μετοχές της ηπειρωτικής χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης