Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο μακελειό στη Γάζα, άγριες μάχες Ισραήλ - Hamas στο νοσοκομείο Al Shifa - Οργή Netanyahu: Θα πάμε μέχρι τέλους

Νέο μακελειό στη Γάζα, άγριες μάχες Ισραήλ - Hamas στο νοσοκομείο Al Shifa - Οργή Netanyahu: Θα πάμε μέχρι τέλους
Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι δέχονται πυρά από την Hamas από κτήρια που είναι στο συγκρότημα του νοσοκομείου - Πληροφορίες για 80 συλλήψεις Παλαιστίνιων
(upd5) Την οργή του κατά των ΗΠΑ και της Δύσης για τις παρεμβάσεις και την κριτική που ασκούν στο Ισραήλ για τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα εξέφρασε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu, ο οποίος διεμήνυσε πως θα πάει μέχρι τέλους τον πόλεμο με την Hamas και πως ο ισραηλινός στρατός θα προχωρήσει κανονικά στην χερσαία επίθεση του στη Rafah.
Αφού κατηγόρησε τη Δύση ότι «ξέχασε γρήγορα την 7η Οκτωβρίου», την πιο φρικτή, όπως είπε, «σφαγή των Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα» και αφού χαρακτήρισε απρεπείς τις δηλώσεις του Chuck Schumer, του Δημοκρατικού επικεφαλής της αμερικανικής Γερουσίας, ο οποίος είχε ζητήσει να προσφύγει άμεσα σε εκλογές το Ισραήλ, ο Netanyahu κατέστησε σαφές πως δεν πρόκειται να σταματήσει εάν δεν εξοντωθεί πλήρως η Hamas.
Με τη ρήξη Biden – Netanyahu να είναι πλέον σοβαρή και ανοιχτή, άγριες μάχες μεταξύ της Hamas και του ισραηλινού στρατού καταγράφηκαν τα ξημερώματα στο εσωτερικό και στον περιβάλλοντα χώρο του νοσοκομείου Al Shifa στην πόλη της Γάζας.

Άγριες μάχες

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως πραγματοποίησε μια πολύ προσεγμένη στρατιωτική επιχείρηση σε συγκεκριμένες και περιορισμένες περιοχές του νοσοκομείου Al Shifa, βάσει πληροφοριών καθώς και ότι εντόπισαν και εξολόθρευσαν υψηλόβαθμους τρομοκράτες της Hamas.
«Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, τρομοκράτες άνοιξαν πυρ εναντίον των στρατιωτών από το νοσοκομείο.
Οι στρατιώτες ανταπέδωσαν ανοίγοντας πυρ» υποστήριξε ο ισραηλινός στρατός, αναφέροντας πως «χτυπήθηκαν» αντίπαλοι.
Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για αεροπορικούς βομβαρδισμούς αλλά και για ισχυρή ισραηλινή παρουσία με 45 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα.
Όπως είπε ο Daniel Hagari, ο εκπρόσωπος του IDF, ο ισραηλινός στρατός είχε εντολή να επιχειρήσει με σύνεση και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν «τραυματισμοί ασθενών, αμάχων, ιατρικού προσωπικού».
Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, ο στρατός προχώρησε στη σύλληψη 80 Παλαιστινίων ενώ αναφέρεται πως οι Ισραηλινοί στρατιώτες δέχονται πυρά από κτήρια που βρίσκονται στο συγκρότημα του νοσοκομείου.

Δεκάδες νεκροί

Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι, αφού υπογράμμισαν πως δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι άμαχοι είχαν βρει καταφύγιο στο νοσοκομείο, κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς, τους οποίους μάλιστα κανείς δεν μπορεί να μεταφέρει από τους δρόμους στο νοσοκομείο λόγω της σφοδρότητας των μαχών.
Επιπλέον, αναφέρουν ότι ξέσπασε φωτιά στην είσοδο του νοσοκομείου με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς, ανάμεσα τους πολλές γυναίκες και παιδιά να υποφέρουν από ασφυξία ενώ επισημαίνουν ότι δεκάδες άλλοι παγιδεύτηκαν από τον καπνό και τις φλόγες σε χειρουργεία και στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.
Οι Παλαιστίνιοι κάνουν λόγο για νέο έγκλημα του Ισραήλ, αναφέροντας πως οι Ισραηλινοί δεν επέδειξαν το παραμικρό ενδιαφέρον για την τύχη των ασθενών, του ιατρικού προσωπικού και των εκτοπισμένων σε αυτό.
Σημειώνεται πως μετά την εισβολή των Ισραηλινών στο νοσοκομείο Al Shifa τον περασμένο Νοέμβριο, αυτό λειτουργεί υποτυπωδώς και με μειωμένο προσωπικό.

Netanyahu: Θα εισβάλλουμε στη Rafah

Οι Ισραηλινοί εμφανίζονται αποφασισμένοι να πάνε μέχρι τέλους τον πόλεμο με την Hamas.
Ο Netanyahu διεμήνυσε πως ο ισραηλινός στρατός θα προχωρήσει με τα σχέδια του για την εισβολή στη Rafah, το οποίο χαρακτηρίζει το τελευταίο οχυρό της Hamas.
«Θα επιχειρήσουμε στη Rafah.
Αυτό θα πάρει μερικές εβδομάδες, αλλά θα συμβεί» υποστήριξε ο Netanyahu χωρίς να διευκρινίσει εάν εννοούσε ότι η επίθεση θα διαρκέσει για μερικές εβδομάδες ή για το εάν θα αρχίσει σε μερικές εβδομάδες.
Πάντως, διευκρίνισε ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να αφήσει παγιδευμένους στη Rafah, τους περίπου 1,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιους που βρίσκονται στην πόλη.

Σοβαρή ρήξη με Biden

Οι δηλώσεις αυτές του Netanyahu έρχονται μετά τις συνεχείς δηλώσεις Δυτικών ηγετών, οι οποίοι ζητούν από το Ισραήλ να υπάρξει μια εκεχειρία και να αυξηθεί η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό της Γάζας, ο οποίος απειλείται με λιμοκτονία.
Οι Ευρωπαίοι επανέλαβαν και χθες Κυριακή 17/3 την ανάγκη για μια κατάπαυση του πυρός, τη στιγμή που η κυβέρνηση Biden φαίνεται πως έχει έρθει σε πλήρη ρήξη με τον Netanyahu μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του Δημοκρατικού επικεφαλής της Γερουσίας, Chuck Schumer, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε εκλογές στο Ισραήλ, για να φύγει ο Netanyahu, τον οποίο χαρακτήρισε ως εμπόδιο για την ειρήνη στη Γάζα και ως πολιτικό που πλέον κάνει κακό στο Ισραήλ.

Οργή… .για συμμάχους

O Netanyahu δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια και την οργή του για αυτές τις δηλώσεις.
Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιτέθηκε… στους συμμάχους του.
«Είναι τόσο κοντή η μνήμη σας;
Ξεχάσατε τόσο γρήγορα την 7η Οκτωβρίου, την πιο φρικτή σφαγή των Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα;
Τόσο πολύ βιάζεστε να αρνηθείτε στο Ισραήλ το δικαίωμα να αμύνεται ενάντια στα τέρατα της Hamas;» διερωτήθηκε ο Netanyahu, ο οποίος κατόπιν υποστήριξε πως ένα παλαιστινιακό κράτος θα ήταν «η μεγαλύτερη ανταμοιβή για την τρομοκρατία στην ιστορία».
Στάση που αν μη τι άλλο έρχεται και πάλι σε πλήρη αντιπαράθεση με την επιδίωξη των ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να δεχθούν καμία αλλαγή καθεστώτος στη Λωρίδα της Γάζας.
«Η Hamas είχε ένα de facto παλαιστινιακό κράτος στη Γάζα.
Και σε τι το χρησιμοποίησε;
Για να σφαγιάσει τους Ισραηλινούς και να διαπράξει τη χειρότερη αγριότητα απέναντι στους Εβραίους από το Ολοκαύτωμα», είπε ο Netanyahu.

Νέα πυρά Borrell (ΕΕ): Όπλο του Ισραήλ... η πείνα

Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Josep Borrell επιτέθηκε εκ νέου στο Ισραήλ, κατηγορώντας το ότι προκαλεί λιμό στη Γάζα και ότι χρησιμοποιεί την πείνα ως πολεμικό όπλο.
«Στη Γάζα δεν βρισκόμαστε πλέον στα πρόθυρα του λιμού, είμαστε σε κατάσταση λιμού, που επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους.
Αυτό είναι απαράδεκτο.
Η λιμοκτονία χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο.
Το Ισραήλ προκαλεί λιμό» υπογράμμισε ο Borrell, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων τόσο στη Hamas όσο και σε Ισραηλινούς εποίκους.

Στο κενό οι διαπραγματεύσεις - Επαναλαμβάνονται στο Κατάρ

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, μέχρι στιγμής δεν έχουν αποφέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα.
Πάντως, οι συνομιλίες αναμένεται να επαναληφθούν εντός των επόμενων ωρών στο Κατάρ και αυτήν την φορά θα είναι παρούσα και αντιπροσωπεία του Ισραήλ.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το Ισραήλ θα αποστείλει υψηλόβαθμη αποστολή, υπό τον επικεφαλής της Mossad.
Στόχος είναι να εξασφαλιστεί μια ανακωχή έξι εβδομάδων στη Γάζα, στο πλαίσιο της οποίας οι Παλαιστίνιοι μαχητές θα απελευθερώσουν 40 ομήρους.
Αυτή η φάση των συνομιλιών μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες, εκτίμησε Ισραηλινός αξιωματούχος, επικαλούμενος τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν στις διαπραγματεύσεις.
Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα η Hamas είχε παρουσιάσει μια νέα πρόταση σχετικά με την κατάπαυση πυρός και την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων, την οποία πάντως είχε απορρίψει το Ισραήλ υποστηρίζοντας ότι η πρόταση αυτή βασιζόταν σε μη ρεαλιστικές απαιτήσεις.
Παρόλο αυτά υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για το νέο γύρο των συνομιλιών, καθώς η Hamas φέρεται να έχει δώσει αυτήν την φορά περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προτεινόμενη ανταλλαγή ομήρων και φυλακισμένων.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Την ίδια στιγμή, διεθνείς οργανώσεις εξακολουθούν να κατηγορούν το Ισραήλ ότι εμποδίζει «εσκεμμένα» την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, είτε πρόκειται για τρόφιμα, ή για ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό, κάτι που όπως υποστηρίζουν, αποτελεί παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Στο πλαίσιο αυτό κάνουν λόγο για «αδικαιολόγητα αναποτελεσματικά» πρωτόκολλα επιθεώρησης των φορτίων της βοήθειας και για «καθημερινό» και «αυθαίρετο» αποκλεισμό διαφόρων ειδών που χαρακτηρίζονται «διπλής χρήσης», υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί (και) για στρατιωτικούς σκοπούς.
Παρόλο αυτά φορτηγά με αλεύρι κατάφεραν ύστερα από 4 μήνες, να φτάσουν χθες Κυριακή 17/3 σε εδάφη της βόρειας Γάζας.
Σημειώνεται πως βάσει του τελευταίου επίσημου απολογισμού, 31.726 έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου την 7η Οκτωβρίου, όταν και η Hamas εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ, αφήνοντας πίσω της πάνω από 1.160 νεκρούς.
Όσον αφορά τους τραυματίες στη Γάζα, αυτοί προσεγγίζουν πλέον τους 74.000.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι από την έναρξη του πολέμου, έχουν σκοτωθεί 250 Ισραηλινοί στρατιώτες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης