Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Putin προειδοποιεί: Έρχεται αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στην Ουκρανία, τους συνθλίβουμε - Πυρά Zelensky σε ΗΠΑ για... μυωπία

O Putin προειδοποιεί: Έρχεται αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στην Ουκρανία, τους συνθλίβουμε - Πυρά Zelensky σε ΗΠΑ για... μυωπία
Ο απόστρατος στρατηγός της Γερμανικής Bundeswehr Harald Kujat προειδοποίησε την Δύση ότι πρέπει να «καταλάβει ξεκάθαρα» ότι κανένα «θαυματουργό όπλο» δεν θα βοηθήσει τον ουκρανικό στρατό να νικήσει τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις
(upd30) Μετά την νίκη - ρεκόρ με 87% που επιβεβαιώνει την τεράστια αποδοχή που έχει ο Putin στην Ρωσία… ο ρώσος Πρόεδρος έκανε δηλώσει τονίζοντας ότι θα δημιουργηθεί αποστρατιωτικοποημένη ζώνη στην Ουκρανία, ειδικά στο Kharkiv, ενώ τόνισε ότι κυριολεκτικά «τεμαχίζουν» τον εχθρό σε ορισμένες περιοχές…
Από την πλευρά του ο Ουκρανός Πρόεδρος Zelensky κατηγόρησε ευθέως τους αμερικανούς για μυωπία… γιατί δεν χορηγούν όπλα στους Ουκρανούς…
Ωστόσο ο απόστρατος στρατηγός της Γερμανικής Bundeswehr Harald Kujat προειδοποίησε την Δύση ότι πρέπει να «καταλάβει ξεκάθαρα» ότι κανένα «θαυματουργό όπλο» δεν θα βοηθήσει τον ουκρανικό στρατό να νικήσει τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Ο Macron πρότεινε κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων να υπάρξει εκεχειρία στην Ουκρανία… ωστόσο ο Putin ξεκαθάρισε όποιος στρατιώτης του ΝΑΤΟ φθάσει στην Ουκρανία θα σκοτωθεί…
Εν τω μεταξύ οι Ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν παντού, τρόμος επικρατεί στο επιτελείο του ουκρανικού στρατού αφού ορισμένα οπλικά συστήματα τελειώνουν το πολύ μέχρι τέλη Μαρτίου…
Πολλοί βλέπουν ότι η Ουκρανία στο τέλος θα συνθηκολογήσει και θα παραδοθεί… ο Ουκρανικός στρατός είναι καταδικασμένος.
Ο Putin δεν βιάζεται, αφού κατάφερε να αποδυναμώσει όλη την Δύση, να διαλύσει τον Ουκρανικό στρατό και να ενισχύσει την Ρωσική οικονομία.

Putin: Στην κυριολεξία τεμαχίζουμε τον Ουκρανικό στρατό – Θα δημιουργηθεί αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στην Ουκρανία, ειδικά στο Kharkiv 

Τα ρωσικά στρατεύματα ανέλαβαν πλήρως την πρωτοβουλία στη ζώνη ειδικής επιχείρησης, κυριολεκτικά «τεμαχίζοντας» τις δυνάμεις του εχθρού σε ορισμένες περιοχές, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Putin.
«Γενικά, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναλάβει πλήρως την πρωτοβουλία.
Σε ορισμένες περιοχές, τα στρατεύματά μας κυριολεκτικά τεμαχίζουν τον εχθρό σε κομμάτια».
Είπε ότι ο ρωσικός στρατός προχωρά μέρα με τη μέρα και η στρατηγική του αυτή τη στιγμή συνεπάγεται «κάτι περισσότερο από απλή ενεργητική άμυνα».
«Καθημερινά σημειώνεται πρόοδος.
Προχωρούν σταδιακά και προσεκτικά, αλλά προχωρούν καθημερινά.
Αυτό είναι κάτι περισσότερο από απλή ενεργητική άμυνα» υπονοώντας ότι έχουν ξεκινήσει επιχειρήσεις αντεπίθεσης.

Ένα βήμα πριν τον Γ’ Παγκόσμιο μια σύγκρουση Ρωσίας - ΝΑΤΟ

Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος απηύθυνε σαφή προειδοποίηση στη Δύση ότι μια άμεση σύγκρουση της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ θα σήμαινε ότι ο κόσμος θα βρισκόταν ένα βήμα από τον Γ’ Παγκόσμιο πόλεμο
Ωστόσο, επισήμανε πως κανείς δεν θα ήθελε την υλοποίηση ενός τέτοιου σεναρίου.
Ερωτηθείς σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, ότι δηλαδή δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η μελλοντική ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και για την πιθανότητα μιας σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε χαρακτηριστικά πως «τα πάντα είναι πιθανά στο σύγχρονο κόσμο».
«Είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι αυτό θα είναι μόλις ένα βήμα πριν έναν πλήρης κλίμακας Γ΄ Παγκόσμιο πόλεμο.
Δε νομίζω ότι υπάρχει κανείς που να θέλει κάτι τέτοιο» τόνισε ο Putin.
Πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε πως στρατιωτικό προσωπικό του ΝΑΤΟ είναι ήδη παρών στην Ουκρανία, αναφέροντας πως ήδη έχουν καταγραφεί συνομιλίες τόσο στα αγγλικά όσο και στα γαλλικά στο πεδίο της μάχης.
«Δεν υπάρχει τίποτα καλό σε αυτό, πρώτα από όλα για εκείνους, επειδή πεθαίνουν εκεί και μάλιστα σε μεγάλους αριθμούς» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η Ρωσία θα αναγκαστεί να δημιουργήσει μια «υγειονομική ζώνη» - αποστρατιωτικοποημένη ζώνη στην Ουκρανία ειδικά στο Kharkiv

Η Ρωσία, λαμβάνοντας υπόψη τις επιθέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) στην περιοχή του Belgorod, μπορεί κάποια στιγμή να δημιουργήσει μια «υγειονομική ζώνη» στα παρακείμενα εδάφη, τόνισε ο Putin.
«Δεν είμαι έτοιμος να μιλήσω τώρα για το τι, πώς και πότε πρέπει να προσαρτήσουμε νέα εδάφη.
Δεν αποκλείω όμως ότι, λαμβάνοντας υπόψη τα τραγικά γεγονότα που συμβαίνουν σήμερα, θα αναγκαστούμε κάποια στιγμή - όταν το κρίνουμε σκόπιμο - να δημιουργηθεί μια συγκεκριμένη «υγειονομική ζώνη» στα σημερινά εδάφη που υπάγονται στο καθεστώς του Κιέβου», τόνισε, σχολιάζοντας τις προτάσεις για προσάρτηση της περιοχής του Kharkiv για να αποτραπούν οι ουκρανικές επιθέσεις στα ρωσικά σύνορα.
«Να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας, η οποία θα είναι αρκετά δύσκολο να ξεπεραστεί χρησιμοποιώντας τα όπλα που χρησιμοποιεί ο εχθρός, κυρίως, φυσικά, ξένης κατασκευής», εξήγησε o Putin.
Ο Putin δεν διευκρίνισε ποιο μπορεί να είναι το βάθος της «υγειονομικής ζώνης».
«Αυτό είναι ένα ξεχωριστό θέμα», είπε απαντώντας σε αντίστοιχο αίτημα.
Από την πλευρά του, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Mykhailo Podolyak τόνισε ότι η ιδέα του Ρώσου προέδρου για τη δημιουργία μιας «ουδέτερης ζώνης» εντός του ουκρανικού εδάφους είναι ξεκάθαρη ένδειξη ότι η Μόσχα σχεδιάζει να κλιμακώσει τον πόλεμο.
«Πρόκειται για (…) μια σαφή, εξόφθαλμη δήλωση ότι ο πόλεμος θα κλιμακωθεί» ανέφερε στο πρακτορείο Reuters. «Όλα αυτά είναι σαφείς αποδείξεις ότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν είναι έτοιμη να συνάψει σύγχρονες, κοινωνικές και πολιτικές σχέσεις, λαμβάνοντας υπόψη τα κυρίαρχα δικαιώματα των άλλων χωρών», πρόσθεσε.

Zelensky: Η έλλειψη όπλων μεγάλου βεληνεκούς στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δείχνει τη μυωπία της Δύσης

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Zelenskly επέκρινε τους δυτικούς εταίρους επειδή δεν παρείχαν στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις τον απαιτούμενο αριθμό συστημάτων πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς για να συνεχίσουν τις εχθροπραξίες.
«Το μικρό βεληνεκές του πυροβολικού μας είναι η προφανής μυωπία ορισμένων εταίρων», τόνισε ο Zelensky
Τα δυτικά ΜΜΕ γράφουν όλο και περισσότερο ότι η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες έχουν αρχίσει να κουράζονται από την ουκρανική σύγκρουση, με αποτέλεσμα η δυτική υποστήριξη προς το καθεστώς του Κιέβου να αποδυναμώνεται.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν τις πιθανές συνέπειες των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.
Το Radio Sputnik τόνισε επίσης ότι ο απόστρατος στρατηγός της Bundeswehr Harald Kujat κάλεσε τη Δύση να «καταλάβει ξεκάθαρα» ότι κανένα «θαυματουργό όπλο» δεν θα βοηθήσει τον ουκρανικό στρατό να νικήσει τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Παραδοχή Stoltenberg για Ουκρανία: Δύσκολη η κατάσταση στο μέτωπο, το ΝΑΤΟ στέλνει το 99% της στρατιωτικής βοήθειας


Στην «περίπλοκη» και δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, αναφέρθηκε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι το ΝΑΤΟ παρέχει το 99% του συνόλου της στρατιωτικής βοήθειας στην πρώτη γραμμή του πολέμου.
Σε συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας Irakli Kobakhidze, δήλωσε:
«Η Ρωσία επιμένει στην επιδίωξη των αυτοκρατορικών φιλοδοξιών της. Και στην Ουκρανία, η κατάσταση στο πεδίο της μάχης παραμένει δύσκολη. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να εντείνουμε την υποστήριξή μας. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρέχουν το 99% της συνολικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, διαδραματίζουν βασικό ρόλο».
Ανέφερε επίσης ότι χαιρετίζει τη βοήθεια από τη Γεωργία για τη φιλοξενία χιλιάδων Ουκρανών προσφύγων και την παροχή σημαντικής ανθρωπιστικής και οικονομικής βοήθειας στη χώρα.
Νωρίτερα σήμερα 18/3, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy πραγματοποίησε συνάντηση με το στρατιωτικό επιτελείο και ένα από τα κύρια θέματα ήταν η κατάσταση στην πρώτη γραμμή, σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Dmitry Kuleba (ΥΠΕΞ Ουκρανίας): Θα έχουν μεγάλες συνέπειες οι ΗΠΑ εάν αποτύχουν να βοηθήσουν την Ουκρανία

Η αποτυχία των ΗΠΑ να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία θα υπονομεύσει την αμερικανική ηγεσία στον κόσμο και θα θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας τους, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmitry Kuleba.
Τη δήλωση έκανε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Blinken.
«Η αποτυχία να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία θα υπονομεύσει σοβαρά την ηγεσία των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο και θα θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», δήλωσε ο Kuleba.
Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Blinken, ο Kuleba τόνισε τη σημασία της συνεχούς υποστήριξης προς την Ουκρανία από τους δυτικούς συμμάχους, μεταξύ άλλων μέσω της προμήθειας συστημάτων αεράμυνας και πυρομαχικών.
Σημειώνεται ότι τα μέρη συζήτησαν επίσης περαιτέρω τρόπους έγκρισης ενός «κρίσιμα απαραίτητου πακέτου» υποστήριξης προς την Ουκρανία.
Πρόσφατα ο διευθυντής της CIA των ΗΠΑ δήλωσε ότι χωρίς πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια από την Ουάσιγκτον, η Ουκρανία σε περίπου ένα χρόνο θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί με τους όρους της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, η έλλειψη υποστήριξης από τους συμμάχους θα οδηγήσει τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις σε συνεχή υποχώρηση και απώλεια ακόμη μεγαλύτερων εδαφών.
Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της CIA πιστεύει ότι η νέα βοήθεια προς το Κίεβο, εάν εγκριθεί από το Κογκρέσο, θα δώσει στον ουκρανικό στρατό την ευκαιρία για μια νέα επίθεση και την έναρξη «διεισδυτικών χτυπημάτων στην Κριμαία».
Το Radio Sputnik έγραψε επίσης ότι ο απόστρατος στρατηγός της Bundeswehr Harald Kujat κάλεσε τη Δύση να «καταλάβει ξεκάθαρα» ότι κανένα «θαυματουργό όπλο» δεν θα βοηθήσει τον ουκρανικό στρατό να νικήσει τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται…για όλα τα σενάρια - Κτίζει στη Ρουμανία τη μεγαλύτερη βάση του στην Ευρώπη

Παρά τις προειδοποιήσεις του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin ότι μια άμεση σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ θα σήμαινε ότι ο κόσμος θα βρισκόταν ένα βήμα πριν από τον Γ΄Παγκόσμιο πόλεμο - με πιθανότατη την χρήση και πυρηνικών όπλων -, σενάριο που όπως είπε, πιστεύει ότι κανείς δεν θέλει, το ΝΑΤΟ φαίνεται πως … προετοιμάζεται για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα.
Όπως μεταδίδουν ρουμανικά ΜΜΕ, η Ρουμανία έχει αρχίσει να κατασκευάζει τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, η οποία θα μπορεί να στεγάσει 10.000 στρατιωτικούς και τις οικογένειες τους.
Η βάση κατασκευάζεται στην Κωστάντζα, στην ήδη υπάρχουσα 57η αεροπορική βάση της Ρουμανικής Πολεμικής Αεροπορίας «Mihail Kogalniceanu», και το κόστος κατασκευής της υπολογίζεται στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στη βάση αναμένεται να δημιουργηθούν νέοι διάδρομοι προσγείωσης – απογείωσης, υπόστεγα αεροσκαφών, αλλά και σχολεία, καταστήματα και νοσοκομείο.
Σύμφωνα με τη ρουμανική τηλεόραση, η βάση εκτιμάται πως θα είναι έτοιμη και πλήρως λειτουργική το 2040.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, ήδη στον οικισμό Μihail Kogalniceanu έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την επέκταση του υπάρχοντος στρατιωτικού συγκροτήματος, το οποίο κατόπιν των εργασιών θα απλώνεται σε μια έκταση περίπου 7.000 στρεμμάτων.
Πέρα από τα υπάρχοντα κτήρια, θα δημιουργηθούν νέοι διάδρομοι για τα μαχητικά, θα κατασκευαστεί νέος πύργος ελέγχου, θα υπάρξει νέο σύστημα ραδιοπλοήγησης και ένας προσομοιωτής πτήσεων.
Επιπλέον, θα υπάρχουν διοικητικά και κοινωνικά κτίρια, όπως σχολεία και νηπιαγωγεία, καταστήματα, εστιατόρια, κινηματογράφος και νοσοκομείο.

Ηχηρή παρέμβαση Schroeder (Πρώην Καγκελάριος): Γερμανία και Γαλλία να προσπαθήσουν για την ειρήνη στην Ουκρανία

Σε μια ηχηρή παρέμβαση προχώρησε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Gerhard Schroeder, ο οποίος ζήτησε από τη Γερμανία και τη Γαλλία να καταβάλλουν κοινές προσπάθειες για την εξεύρεση μιας ειρηνευτικής λύσης στην Ουκρανία.
«Θα ήταν πραγματικά το κατάλληλο αν και οι δύο αυτές χώρες συνέδεαν την υποστήριξη τους προς την Ουκρανία με μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης σε αυτή τη σύγκρουση» υποστήριξε μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa o Schroeder, αναφέροντας πως κατά την άποψη του πως η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να επιλυθεί «επί της αρχής».
«Το Παρίσι και το Βερολίνο θα μπορούσαν να διαδραματίσουν έναν ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση λόγω της «μακράς ιστορίας» που τα συνδέει με τη Ρωσία» λέει ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας.

Στηρίζει Scholz για Taurus

Μάλιστα ο Schroeder στηρίζει τον καγκελάριο Olaf Scholz αναφορικά με την απόφαση του να μην προμηθεύσει το Κίεβο με τους πυραύλους Taurus.
«Βλέπω πως προσπαθούν τώρα να παρουσιάσουν τον Scholz ως ένα άτομο που λανθασμένα προσπαθεί να φέρει την ειρήνη.
Από πότε μια ειρηνευτική διαμεσολάβηση έπαψε να είναι το καθήκον ενός υπεύθυνου πολιτικού τόσο στη Γερμανία όσο και έξω από αυτήν;
Είναι κάτι αυτονόητο» επισήμανε ο πρώην Γερμανός καγκελάριος.

Macron: Η Δύση πρέπει να αποτρέψει με οποιαδήποτε τρόπο την νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ο Γάλλος πρόεδρος Macron υπογράμμισε την ανάγκη για τις ευρωπαϊκές χώρες να συνεχίσουν να υποστηρίζουν μια ουκρανική νίκη κατά της Ρωσίας προκειμένου να διασφαλιστεί η ουκρανική και ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Ο Macron δήλωσε σε συνέντευξή του στα ουκρανικά τηλεοπτικά κανάλια 1+1 και My-Ukraina ότι «δεν θα υπάρξει ειρήνη στην Ευρώπη εάν η Ουκρανία αναγκαστεί να συνθηκολογήσει».
Ο Macron κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να επιταχύνουν τις παραδόσεις στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και δήλωσε ότι μια «διαρκής ειρήνη» θα αποκαταστήσει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας και θα εγγυηθεί την ασφάλεια της Ουκρανίας και ολόκληρης της Ευρώπης.
Ο Macron υπονόησε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις απαιτούν τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία να συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζοντας την απροθυμία της Ρωσίας να συμμετάσχει σε νόμιμες και καλόπιστες διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία ως ισότιμο μέρος.
Η έμφαση του Macron ότι μόνο η Ρωσία και η Ουκρανία μπορούν να συμμετάσχουν σε νόμιμες διαπραγματεύσεις αμφισβητεί άμεσα την συνεχιζόμενη ρωσική επιχείρηση πληροφόρησης με στόχο να χαρακτηρίσει τη Δύση ως το μόνο ουσιαστικό διαπραγματευτικό μέρος προκειμένου να πείσει τη Δύση να αποδεχθεί ότι η Ουκρανία δεν είναι ανεξάρτητη χώρα.
Ο Macron δήλωσε επίσης σε συνέντευξή του στις 16 Μαρτίου στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien ότι «ίσως κάποια στιγμή» θα ήταν απαραίτητο για τα γαλλικά στρατεύματα να επιχειρήσουν στο έδαφος στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά ότι «δεν το θέλει».

Κατάπαυση πυρός στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ο Macron απάντησε σε μια ερώτηση στην οποία επιβεβαίωσε ότι θα ζητούσε από τη Ρωσία κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία κατά τους καλοκαιρινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 αναφέροντας τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Γαλλίας στην Ουκρανία.
O Macron δήλωσε ότι η Γαλλία θα διατηρήσει ένα μήνυμα ειρήνης σύμφωνα με το πνεύμα του Ολυμπιακού κινήματος, αλλά ότι ένα μήνυμα ειρήνης και ανεκτικότητας δεν αποκλείει την ανάγκη της Ουκρανίας να αποκαταστήσει πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα.

Putin (Ρώσος Πρόεδρος): Θα ήθελα η Γαλλία να παίξει ρόλο στη διευθέτηση του Ουκρανικού

Η Γαλλία μπορεί να παίξει ρόλο στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, δεν χάθηκαν όλα, δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Putin.
«Θα ήθελα πολύ η Γαλλία να παίξει έναν ρόλο που δεν οδηγεί στην επιδείνωση της σύγκρουσης, στην όξυνσή της, δεν θα προκαλούσε αυτή την κατάσταση.
Αλλά αντίθετα... μιλάμε για πιθανούς τρόπους ειρηνικής διευθέτησης.
Με αυτή την έννοια, η Γαλλία θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο της, «δεν χάθηκαν όλα», είπε ο Putin.

Le Figaro: Νέα στρατηγική από τους Ρώσους: Πιέζουν τους Ουκρανούς σε πολλά μέτωπα

Μια νέα στρατηγική εφαρμόζουν οι Ρώσοι στο μέτωπο, καθώς φέρονται να ασκούν ταυτόχρονη πίεση στον ουκρανικό στρατό σε πολλές κατευθύνσεις στην πρώτη γραμμή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Figaro που επικαλείται Γάλλους στρατιωτικούς, οι Ρώσοι έχουν ανακτήσει την πρωτοβουλία.
«Είναι ικανοί να «ταλαιπωρούν» τους αντιπάλους τους.
Είναι η τακτική των χιλιάδων πληγμάτων.
Σκοπός τους είναι να εξασθενήσουν τους Ουκρανούς, να αποδυναμώσουν τις εφεδρείες τους» αναφέρει το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας.
Όπως λέει, ο ρωσικός στρατός ασκεί πίεση στους Ουκρανούς σε πολλές κατευθύνσεις του μετώπου ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να μην μπορούν να διατηρήσουν πολλούς διαφορετικούς τομείς στην πρώτη γραμμή ταυτόχρονα, ειδικά δεδομένης της έλλειψης στρατιωτών και πυρομαχικών.

Maria Zakharova (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Η Δύση έχει μια επιλογή να σταματήσει να στέλνει όπλα στην Ουκρανία

Ο Γάλλος πρόεδρος Macron θα πρέπει να σταματήσει να στέλνει όπλα στην Ουκρανία και να προτείνει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στα μέρη της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
Σχολιάζοντας την τελευταία πρωτοβουλία του Γάλλου ηγέτη που είπε ότι θα ζητούσε από τη Ρωσία να τηρήσει μια εκεχειρία στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το Καλοκαίρι 2024, ο Ρώσος διπλωμάτης τόνισε: «Προσφέρω μια πρόταση ως απάντηση στο Macron: σταματήστε να προμηθεύεστε όπλα που χρησιμοποιούνται για να σκοτωθούν άμαχοι και επίσης σταματήστε να χρηματοδοτείτε την τρομοκρατία».
Προτείνω επίσης στον Macron να παρουσιάσει μια παρόμοια πρόταση στα μέρη της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Πολλά εξαρτώνται πιθανώς από το τι λέει η Γαλλία εκεί», υποστήριξε η Maria Zakharova.

Manuel Bompard (Γάλλος Πολιτικός): Ο Macron έκανε τη χάρη στον Putin θέλοντας να στείλει Γάλλους στρατιώτες στην Ουκρανία

Οι δηλώσεις του προέδρου Macron για το θέμα της αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία είναι αντιπαραγωγικές, είναι χαρτί υπέρ της Ρωσίας, δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Europe 1 ο Manuel Bompard, επικεφαλής της παράταξης «Unbowed France» στο κοινοβούλιο της Γαλλίας.
Σύμφωνα με τον πολιτικό, οι δηλώσεις του Macron είχαν στόχο να δημιουργήσουν «στρατηγική ασάφεια» στο θέμα της Ουκρανίας και να αποπροσανατολίσουν τη Ρωσία.
«Το αποτέλεσμα που προέκυψε ήταν ακριβώς το αντίθετο, αφού σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ είπαν: «Δεν τίθεται θέμα αποστολής στρατευμάτων στο έδαφος της Ουκρανίας», τόνισε ο Bompard.
Ως αποτέλεσμα, ο Macron, αντί να δημιουργήσει «στρατηγική ασάφεια», στην πραγματικότητα απέτυχε και σε αυτό.
«Και αν υπάρχει κάποιος που έχει κάνει τεράστια υπηρεσία στον Putin, αυτός είναι ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, αφού έδειξε τη διάσπαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη διάσπαση του ΝΑΤΟ σε αυτό το θέμα», τόνισε ο Γάλλος πολιτικός.

CNews: Η δημοτικότητα του Macron πέφτει απότομα λόγω των δηλώσεων του κατά της Ρωσίας

Η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου Macron έχει μειωθεί σημαντικά μετά από μια σειρά δηλώσεων για την ετοιμότητά του να υποστηρίξει την Ουκρανία με στρατιωτικά μέσα, γράφει το CNews.fr.
«Οι αποφάσεις του αρχηγού του κράτους δεν έχουν ομόφωνη υποστήριξη μεταξύ των Γάλλων.
Σύμφωνα με έρευνα του Ifop (Institute of Public Opinion), το 28% των Γάλλων είναι ικανοποιημένοι με τον Emmanuel Macron (29% τον Φεβρουάριο) και το 72% είναι δυσαρεστημένοι με τον Macron.
To ποσοστό των Γάλλων που είναι πολύ δυσαρεστημένοι με την ηγεσία αυξήθηκε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες τον Μάρτιο.
Σημειώνεται ότι τέτοια στοιχεία δεν έχουν καταγραφεί από το 2013. Τότε ο 24ος πρόεδρος της χώρας, Holland, σχεδίαζε να παρέμβει στη συριακή κρίση.
Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Γάλλος ηγέτης Macron δήλωσε ότι το Παρίσι θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει τη Ρωσία «να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αρχηγοί των δυτικών κρατών συζήτησαν το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συναίνεση.
Αργότερα, ο Macron, ο οποίος δέχθηκε σφοδρή κριτική για αυτές τις δηλώσεις, σημείωσε ότι όλα τα λόγια του εξετάστηκαν προσεκτικά.
Τόνισε επίσης ότι η Γαλλία δεν έχει «όρια και κόκκινες γραμμές» στο θέμα της βοήθειας προς την Ουκρανία.

Larry Johnson (Πρώην CIA): Οι Ρώσοι θα εξοντώσουν τους Γάλλους στρατιώτες που θα πάνε στην Ουκρανία

Η ρωσική ηγεσία εξήγησε ξεκάθαρα στην Γαλλία ότι η επέμβαση στην Ουκρανία θα οδηγούσε στην καταστροφή των γαλλικών στρατευμάτων, τόνισε το πρώην στέλεχος της CIA Larry Johnson.
«Ο Putin το κατέστησε σαφές: εάν στείλετε στρατεύματα στην Ουκρανία, θα αντιμετωπίζονται ως εισβολείς και θα εξοντωθούν», είπε ο ειδικός, σχολιάζοντας την επιθυμία του Macron να στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Larry Johnson, στην Γαλλία αυτή η πρόταση επικρίνεται όχι μόνο από απλούς πολίτες, αλλά και από υψηλόβαθμο στρατιωτικό προσωπικό.
Γάλλοι αξιωματικοί διέρρευσαν ακόμη και πληροφορίες ότι η Ουκρανία τα πήγαινε πολύ άσχημα και υπέστη μια συντριπτική ήττα, κατέληξε ο πρώην πράκτορας της CIA.

Αλέξανδρος Μεκρούρης(Βρετανός ειδικός): Οι ηγέτες της Δύσης αποφεύγουν την Οδησσό λόγω των χτυπημάτων ακριβείας της Ρωσίας

Οι δυτικοί ηγέτες άρχισαν να αρνούνται μαζικά να ταξιδέψουν στην Οδησσό λόγω της ακρίβειας των Ρωσικών πυραυλικών συστημάτων, δήλωσε ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης.
«Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας έπρεπε να επισκεφθεί την Οδησσό, αλλά αποφάσισε ότι ήταν καλύτερα να μην το κάνει», είπε ο Αλέξανδρος Μεκρούρης
Ο Βρετανός υπουργός άμυνας δεν ταξίδεψε στη βασική πόλη-λιμάνι της Ουκρανίας, την Οδησσό επειδή η Ρωσία είχε προηγουμένως πραγματοποιήσει πλήγματα με πυραύλους ακριβείας σε στρατηγικούς στόχους.
Ως αποτέλεσμα της επίθεσης χτυπήθηκαν τα σημεία ανάπτυξης των ναυτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, υπενθύμισε ο Μερκούρης.
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρος Μεκρούρης, οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν πλέον ότι δεν είναι ασφαλές για τους ηγέτες των χωρών τους να βρίσκονται στην Οδησσό, επομένως προσπαθούν να αποφύγουν την επίσκεψη στην πόλη.
Νωρίτερα, η εφημερίδα Times ανέφερε ότι ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου αρνήθηκε να μεταβεί στο λιμάνι της Οδησσού στις 7 Μαρτίου «εξαιτίας της απειλής μιας πυραυλικής επίθεσης». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρά όλες τις προσπάθειες να κρατηθεί μυστική η επίσκεψη, αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Sergei Krivonos (Ουκρανός στρατηγός): Οι ρωσικές κατευθυνόμενες βόμβες, προκαλούν τρόμο στους Ουκρανούς στρατιώτες

Τα χτυπήματα της ρωσικής αεροπορίας με κατευθυνόμενες βόμβες, καθώς και το έργο του πυροβολικού, τρομοκρατούν το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, δήλωσε ο απόστρατος Ουκρανός στρατηγός Sergei Krivonos.
«Άνθρωποι που πολεμούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, που έχουν περάσει από διάφορα σημεία, λένε ότι το ρωσικό πυροβολικό δίνει συνεχώς ισχυρά πλήγματα, ενώ χρησιμοποιούνται ενεργά και οι κατευθυνόμενες αεροπορικές βόμβες.
Σε ορισμένους στρατιώτες έχει προκαλέσει, ψυχικά προβλήματα», τόνισε ο Sergei Krivonos.
Σύμφωνα με τον Sergei Krivonos, το χειρότερο πράγμα για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ότι η Ρωσία διαθέτει μεγάλους πόρους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανά πάσα στιγμή.
Οι Αεροδιαστημικές Δυνάμεις χρησιμοποιούν ενεργά εναέριες βόμβες εξοπλισμένες με καθολικές μονάδες σχεδιασμού και διόρθωσης (UMPC) στη Ουκρανία.
Τα μαχητικά αεροσκάφη μπόρεσαν να χτυπήσουν οχυρωμένες περιοχές χωρίς να εκτεθούν σε πυρά από εχθρικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα.

Forbes: Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας αναγκάστηκαν να στείλουν μια υποεξοπλισμένη μονάδα στο Robotyne στην Zaporizhia

Τα ουκρανικά στρατεύματα δεν διαθέτουν δεκάδες στρατιωτικές ταξιαρχίες, γράφει το περιοδικό Forbes.
«Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στην Ουκρανία πιθανότατα υπολογίζεται σε δεκάδες ταξιαρχίες», αναφέρει το Forbes.
Σύμφωνα με το Forbes, το Κίεβο δεν έχει αρκετές νέες μονάδες για να πραγματοποιήσει εναλλαγή στρατευμάτων.
Ως παράδειγμα, το περιοδικό Forbes ανέφερε μια κατάσταση όπου μια μονάδα που δεν ήταν εξοπλισμένη με βαρύ εξοπλισμό στάλθηκε ως ενίσχυση κοντά στο Robotyne στην περιοχή Zaporozhye
Σύμφωνα με το Forbes, υπάρχουν δύο ουκρανικές ταξιαρχίες στην περιοχή του χωριού - η 65η και η 82η.
Η τρίτη ταξιαρχία, η 47η, είχε σταλεί στην Avdiivka στο Donetsk.
Το περιοδικόForbes, το οποίο αναφέρεται στην ανάρτηση της ουκρανικής ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων στα κοινωνικά δίκτυα, γράφει ότι η 141η ταξιαρχία στάλθηκε πρόσφατα στο Robotyne, που συγκροτήθηκε το καλοκαίρι του 2023.
Αλλά η μονάδα δεν έχει νέα άρματα μάχης και φαίνεται να στερείται δυνάμεων υποστήριξης.
Η πιθανή έλλειψη βαρέως εξοπλισμού για την ταξιαρχία υπενθυμίζει ότι μετά από μια αποτυχημένη αντεπίθεση, είναι δύσκολο για τον Ουκρανικό στρατό να εξοπλίσει εξίσου όλες τις μονάδες, τονίζει το Forbes.
«Αυτή είναι μόνο μία ταξιαρχία σε μια ένοπλη δύναμη που θα έπρεπε να έχει εκατοντάδες από αυτούς», γράφει το Forbes.
Το Robotyne είναι ένα χωριό στην πρώτη γραμμή στην περιοχή Zaporozhye.
Οι αρχές του Κιέβου το παρουσιάζουν ως το κύριο επίτευγμα της αποτυχημένης αντεπίθεσης των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων τον Ιούνιο 2023.
Για να το καταλάβει, η Ουκρανία έφερε στη μάχη ταξιαρχίες με δυτική εκπαίδευση από τη στρατηγική εφεδρεία.
Ήδη ο Ρωσικός στρατός έχει ανακαταλάβει το χωριό Robotyne.

ΕΕ: Εγκρίθηκε επιπλέον χρηματοδότηση 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία


Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα 18/3 να αυξήσει το ανώτατο χρηματοδοτικό όριο του ταμείου «Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης για την Ειρήνη» κατά 5 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές και να δεσμεύσει το ποσό αυτό για την Ουκρανία, δημιουργώντας ένα ειδικό Ταμείο Βοήθειας για την Ουκρανία (Ukraine Assistance Fund – UAF) στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης για την Ειρήνη.
«Η ΕΕ ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της. Το Ταμείο Βοήθειας για την Ουκρανία (UAF) μετατρέπει τα λόγια μας σε πράξη. Με το ταμείο αυτό, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για να υπερασπιστεί τον εαυτό της από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας με ό,τι χρειαστεί και για όσο χρειαστεί», δήλωσε ο Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας
Το νεοσύστατο UAF θα επιτρέψει στην ΕΕ να υποστηρίξει περαιτέρω τις εξελισσόμενες ανάγκες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων μέσω της παροχής τόσο θανατηφόρου όσο και μη θανατηφόρου στρατιωτικού εξοπλισμού και εκπαίδευσης, σύμφωνα με ανακοίνωση των Βρυξελλών.
Το UAF θα επιδιώξει να μεγιστοποιήσει την προστιθέμενη αξία της ΕΕ όσον αφορά την παροχή περισσότερης και καλύτερης επιχειρησιακής υποστήριξης στην Ουκρανία, συμπληρώνοντας τις διμερείς προσπάθειες των κρατών μελών της ΕΕ και εστιάζοντας σε αυξημένες κοινές προμήθειες από την ευρωπαϊκή και τη νορβηγική αμυντική βιομηχανία.
Παράλληλα, το Συμβούλιο αποφάσισε να βελτιώσει τους κανόνες διακυβέρνησης της διευκόλυνσης ώστε να τους καταστήσει πιο βιώσιμους και να τους προσαρμόσει στις νέες διεθνείς συνθήκες.
Οι βελτιωμένοι κανόνες διακυβέρνησης θα βασίζονται στις καλά λειτουργούσες εθνικές δομές προμηθειών, καθώς και στις υφιστάμενες συμβάσεις-πλαίσια, αξιοποιώντας τόσο την προσέγγιση του επικεφαλής κράτους όσο και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (ΕΟΑ), και περιλαμβάνοντας την από κοινού προμήθεια του απαιτούμενου αμυντικού εξοπλισμού από την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και τη Νορβηγία – συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων – ενώ παράλληλα θα επιτρέπει την ευελιξία στις αλυσίδες εφοδιασμού που μπορεί να περιλαμβάνουν φορείς εγκατεστημένους ή με εγκαταστάσεις παραγωγής εκτός της ΕΕ ή της Νορβηγίας.
Η επιστροφή των δωρεών των κρατών μελών (δηλ. από αποθέματα, μονομερείς και κοινές αγορές εξοπλισμού διαθέσιμου στην αγορά και μονομερείς προμήθειες) θα περιοριστεί μετά από μια μεταβατική περίοδο.
Μετά τη σημερινή απόφαση, το χρηματοδοτικό ανώτατο όριο του ΕΤΠ θα ανέλθει σε πάνω από 17 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027.

Το Βέλγιο στέλνει 300 οχήματα LMV στην Ουκρανία, αξίας 412 εκατ. ευρώ


Την αποστολή 300 οχημάτων LMV στην Ουκρανία, ετοιμάζει το Βέλγιο, με τη συνολική αξία της εν λόγω στρατιωτικής βοήθειας να φθάνει τα 412 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Shephard Media.
Σημειώνεται ότι εκτός από οχήματα μάχης πολλαπλών χρήσεων, το Βέλγιο σχεδιάζει να βοηθήσει την Ουκρανία και με οχήματα εκκαθάρισης ναρκοπεδίων.
«Η νέα πρωτοβουλία στρατιωτικής βοήθειας, που πραγματοποιήθηκε από κοινού από το Βέλγιο και την Ολλανδία, (...) έχει στόχο να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ουκρανίας», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Επίσης, σημειώνεται ότι το Βέλγιο θα παρέχει βασική εκπαίδευση.
Η χώρα έχει επίσης δεσμευτεί να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία συνολικού ύψους 611 εκατ. ευρώ το 2024 -περίπου το ήμισυ αυτού του ποσού διατέθηκε για πρόσθετα πυρομαχικά πυροβολικού.
Ο Βέλγος υπουργός Άμυνας Ludivine Dedonder, δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά δεν θα στείλει τα στρατεύματά του στο μέτωπο.
Τέλος, το Βέλγιο θα στείλει δύο αεροσκάφη F-16 στη Δανία για να συμμετάσχουν στην εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων.

Luhansk_Battle_Map_Draft_March_172024.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_March_172024.png

Avdiivka_Direction_Battle_Map_Draft_March_172024.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_March_172024.png

Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_March_172024.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης