Τελευταία Νέα
Διεθνή

Netanyahu «απασφάλισε» κατά των ΗΠΑ: Ξεχνούν γρήγορα την 7η Οκτωβρίου και τα εγκλήματα της Hamas – Απρεπείς οι δηλώσεις για νέες εκλογές

Netanyahu  «απασφάλισε» κατά των ΗΠΑ: Ξεχνούν γρήγορα την 7η Οκτωβρίου και τα εγκλήματα της Hamas – Απρεπείς οι δηλώσεις για νέες εκλογές
Ο Benjamin Netanyahu δήλωσε πως το Ισραήλ θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Rafah, το τελευταίο σχετικά ασφαλές μέρος στον πυκνοκατοικημένο θύλακα της Γάζας έπειτα από πέντε και πλέον μήνες πολέμου
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu απάντησε με σκληρή γλώσσα στη διεθνή πίεση - κυρίως από τις ΗΠΑ -  για αλλαγή του τρόπου διαχείρισης της στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα και δήλωσε ότι θα συνεχίσει με τη στρατιωτική εκστρατεία εναντίον της Hamas «μέχρι την τελική νίκη».
Μιλώντας σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Netanyahu δήλωσε πως το Ισραήλ θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Rafah, το τελευταίο σχετικά ασφαλές μέρος στον πυκνοκατοικημένο θύλακα της Γάζας έπειτα από πέντε και πλέον μήνες πολέμου.
«Θα επιχειρήσουμε στη Rafah.
Θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες, αλλά θα συμβεί», είπε, χωρίς να διευκρινίζει αν εννοούσε πως η επίθεση θα διαρκέσει εβδομάδες ή πως θα αρχίσει σε μερικές εβδομάδες.
Οι σύμμαχοι του Ισραήλ έχουν καλέσει κατ΄ε πανάληψη τον Netanyahu να μην επιτεθεί στη Rafah, όπου τουλάχιστον ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές του ρημαγμένου θύλακα έχουν αναζητήσει καταφύγιο, χωρίς σχέδιο για προστασία των αμάχων.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ καταφέρθηκε εναντίον της πίεσης από τους συμμάχους λέγοντας: «Είναι η μνήμη σας τόσο μικρή;
Έχετε ξεχάσει τόσο γρήγορα την 7η Οκτωβρίου, την πιο φρικτή σφαγή των Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα;
Τόσο γρήγορα είσαστε έτοιμοι να αρνηθείτε στο Ισραήλ το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στα τέρατα της Hamas;»
Έχει πει πως το Ισραήλ έχει ένα σχέδιο να απομακρύνει αμάχους από τη Rafah, όμως υπηρεσίες αρωγής και σύμμαχοι του Ισραήλ παραμένουν επιφυλακτικοί.

Απρεπείς δηλώσεις 

Σε δηλώσεις στο CNN, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επισήμανε επίσης πως η ομιλία του επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία των ΗΠΑ Chuck Schumer κατά την οποία ζήτησε να διεξαχθούν νέες εκλογές στο Ισραήλ είναι «εντελώς απρεπής».
Σε ομιλία του στη Γερουσία την Πέμπτη (14/3), ο Schumer, επί μακρόν υποστηρικτής του Ισραήλ και ο πλέον υψηλόβαθμος εκλεγμένος Αμερικανός Εβραίος αξιωματούχος ζήτησε τη διενέργεια νέων εκλογών στο Ισραήλ και είπε πως ο Netanyahu είναι εμπόδιο για την ειρήνη.
«Νομίζω πως αυτό που είπε είναι εντελώς απρεπές.
Είναι απρεπές να πηγαίνετε σε μια αδελφή δημοκρατία και να προσπαθείτε να αντικαταστήσετε την εκλεγμένη ηγεσία εκεί»
, είπε ο Netanyahu σε συνέντευξη στο CNN.
Η ομιλία ήταν ενδεικτική της αυξανόμενης δυσαρέσκειας στην Ουάσινγκτον με τον Netanyahu , τη διαχείρισή του του πολέμου με τη Hamas, την αποτυχία να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τους άμαχους Παλαιστίνιους και για αυτό που θεωρείται πως είναι παρεμπόδιση της διανομής βοήθειας στη Γάζα.
Οι διεθνείς επικρίσεις για την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ έχουν αυξηθεί λόγω του απολογισμού των θανάτων και της κρίσης λιμού στον παραλιακό θύλακα.
Ο Schumer είπε πως θα ήταν «σοβαρό λάθος» για το Ισραήλ να απορρίψει μια λύση δύο κρατών και κάλεσε τους διαπραγματευτές στη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας να κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να εξασφαλίσουν μια κατάπαυση του πυρός, να απελευθερωθούν οι όμηροι και να διοχετευθεί βοήθεια στη Γάζα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden δήλωσε την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024 πως τα σχόλια του Schumer δείχνουν τις ανησυχίες πολλών Αμερικανών, χαρακτηρίζοντας τις παρατηρήσεις μια «καλή ομιλία».
Ο Schumer επέκρινε επίσης τους Παλαιστίνιους που υποστηρίζουν την ισλαμιστική οργάνωση Hamas και είπε πως ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas θα πρέπει επίσης να παραμερίσει.
Ο Schumer αναφέρθηκε ακόμη στο ενδεχόμενο η Ουάσινγκτον να χρησιμοποιήσει την επιρροή της αν το Ισραήλ δεν αλλάξει πορεία.
Ωστόσο δεν έφθασε μέχρι του σημείου να εισηγηθεί ένα βήμα που υποστηρίζουν ορισμένοι Δημοκρατικοί: την εισαγωγή νομοθεσίας ώστε ο μετριασμός της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα να καταστεί όρος για την παροχή όπλων από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης