Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πείνα στις ΗΠΑ: Πάνω από 15 εκατομμύρια Αμερικανοί (το 6,5% του πληθυσμού) δανείζονται για να αγοράσουν βασικά προϊόντα διατροφής

Πείνα στις ΗΠΑ: Πάνω από 15 εκατομμύρια Αμερικανοί (το 6,5% του πληθυσμού) δανείζονται για να αγοράσουν βασικά προϊόντα διατροφής
Οι καταναλωτές σε όλα τα επίπεδα εισοδήματος χρησιμοποιούν τα δάνεια BNPL για να αντιμετωπίσουν βασικές τους ανάγκες
Καθώς τα εισοδήματα έχουν συντριβεί, ενώ οι τιμές των τροφίμων εκτινάσσονται στα ύψη ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί δανείζονται για να καλύψουν βασικές διατροφικές ανάγκες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Yahoo Finance την Κυριακή 17 Μαρτίου.
Πέρυσι, περίπου 15 εκατομμύρια καταναλωτές - ή το 6,5% του πληθυσμού των ΗΠΑ - ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν δάνεια BNPL για να πληρώσουν το λογαριασμό στα παντοπωλεία ή να διαχειριστούν τα εβδομαδιαία έξοδα διατροφής τους, σύμφωνα με έρευνα της PYMNTS Intelligence.
Από αυτό το μερίδιο, περίπου το 5,4% των νοικοκυριών που χρησιμοποίησαν τα δάνεια BNPL για να αγοράσουν είδη παντοπωλείου ήταν χαμηλού εισοδήματος – γεγονός που δείχνει ότι αρχίζουν να επηρεάζονται από την κρίση και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα μικρό μερίδιο ατόμων με υψηλότερα έσοδα, εκείνοι που έβγαζαν πάνω από 100.000 δολ. ετησίως, χρησιμοποιώντας τα δημοφιλή δάνεια με δόσεις "pay-in-4" για να αγοράσουν τρόφιμα κάθε μήνα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τάση μπορεί να επιταθεί φέτος καθώς οι καταναλωτές σε όλες τις εισοδηματικές ομάδες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ανοδικές τιμές – γεγονός που αποδεικνύει ότι ο πληθωρισμός… αγνοεί τα μέτρα της Fed.

Θυσίες…. στο φαγητό

«Καθώς το κόστος ζωής αυξάνεται, οι άνθρωποι δυσκολεύονται περισσότερο να διαχειριστούν τους προϋπολογισμούς τους και να καλύψουν τα έξοδά τους», δήλωσε στο Yahoo Finance η δικηγόρος και ειδικός στα προσωπικά οικονομικά Erika Kullberg.
«Ως εκ τούτου, τα δάνεια BNPL προσφέουν μια βραχυπρόθεσμη λύση, επιτρέποντας στους αγοραστές να κατανείμουν τις πληρωμές με την πάροδο του χρόνου».
Ωστόσο, ενώ οι τιμές των τροφίμων μετριάστηκαν τον Φεβρουάριο, παραμένουν 22,3% υψηλότερες από τα επίπεδα του 2020.
Η άνοδος του κόστους έχει αναγκάσει τα νοικοκυριά σε κάθε επίπεδο εισοδήματος να κάνουν θυσίες.
Για παράδειγμα, οι μισοί από τους καταναλωτές που κερδίζουν περισσότερα από 100.000 δολάρια δήλωσαν ότι περιόρισαν τις μη απαραίτητες δαπάνες στο παντοπωλείο.
Περισσότερο από το 60% όσων κερδίζουν κάτω από 100.000 δολάρια ετησίως δήλωσαν ότι έπρεπε να περικόψουν τις δαπάνες τους λόγω του υψηλού κόστους των τροφίμων.
Για να εξοικονομήσουν χρήματα, περισσότεροι άνθρωποι είπαν ότι στράφηκαν σε εκπτωτικά καταστήματα .
Για παράδειγμα, έκαναν αγορές στο Target (TGT) αντί για Whole Foods.
Άλλοι αποφάσισαν να αγοράσουν λιγότερο ποιοτικά τρόφιμα, όπως μη βιολογικά προϊόντα για πιο προσιτές επιλογές.
Ακόμη και η απόλαυση ενός γεύματος σε ένα εστιατόριο έχει γίνει πιο ακριβή.
Σε ετήσια βάση, ο δείκτης πληθωρισμού για τα τρόφιμα εκτός οικείας αυξήθηκε κατά 4,5% τον Φεβρουάριο.
«Επιτέλους πλήρωσα την παραγγελία μου στο Uber Eats από τον Ιανουάριο», έγραψε ένας χρήστης στο X.
Ο κάτοικος του Σικάγο είπε ότι παρήγγειλε μια παραγγελία σε πακέτο για 44,88 δολ. και την εξόφλησε σε τέσσερις ίσες δόσεις μέσω της BNPL.
Μια άλλη γυναίκα δήλωσε ότι χρησιμοποίησε το δημοφιλές δάνειο pay-in-4 για μια αγορά 11,01 δολ.  στο Juanchos Tacos - που σημαίνει ότι ένα γεύμα που έφαγε στις αρχές Μαρτίου θα εξοφληθεί τον Απρίλιο..
«Οι νεότερες γενιές, ειδικότερα, είναι συνηθισμένες στις ψηφιακές συναλλαγές και στην αξία της ευκολίας, και γιατί να μην είναι;» είπε η Kullberg.
Αλλά δεν χρησιμοποιούν όλοι το BNPL, κάνοντας μεγάλες αλυσίδες τροφίμων όπως τα McDonald's να το σκέφτονται προκειμένου δελεάσουν τους καταναλωτές.
CDN media
«Ορισμένοι καταναλωτές απλώς επιλέγουν να τρώνε στο σπίτι πιο συχνά», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της McDonald's Ian Borden σε διάσκεψη επενδυτών.
Τουλάχιστον το 90% των εστιατορίων McDonald's στις ΗΠΑ πρόσφεραν πακέτα πρωινού ή γευμάτων με τιμή κάτω των 4 δολ..
Ο Borden σημείωσε επίσης ότι η McDonald's σχεδιάζει να προσφέρει ακόμη περισσότερες προσφορές φέτος για να προσελκύσει καταναλωτές, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν πληγεί περισσότερο από τον πληθωρισμό.
«Οι συναρπαστικές προσφορές στις σωστές τιμές θα προσελκύσουν τους καταναλωτές καθώς είναι πιο προσεκτικοί στις επιλογές τους», είπε ο Borden.
«Νομίζω ότι οι καταναλωτές το 2024 θα επικεντρωθούν πολύ περισσότερο στην οικονομική προσιτότητα».

Το ένα τρίτο των υψηλών εισοδημάτων ζουν από μισθό σε μισθό

Τον Ιανουάριο, περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς δήλωσαν ότι ζουν από μισθό σε μισθό – δηλαδή δεν έχουν καμία δυναότητα αποταμίευσης - ένδειξη ότι το αυξανόμενο κόστος ζωής μπορεί να επηρεάζει την οικονομική σταθερότητα των καταναλωτών, σύμφωνα με έκθεση της PYMNTS Intelligence
Το μερίδιο όσων ζουν από μισθό σε μισθό εκτείνεται σε εισοδηματικά κλιμάκια και γενιές.
Τουλάχιστον τα τρία τέταρτα εκείνων που κερδίζουν λιγότερα από 50.000 δολ. ετησίως και περίπου τα δύο τρίτα των μεσαίων εισοδημάτων - κερδίζοντας μεταξύ 50.000 και 100.000 δολ. - ζούσαν από μισθό σε μισθό τον Ιανουάριο.
Προσθέστε σε αυτό το 36% που βγάζει περισσότερα από 200.000 δολάρια που δήλωσαν ότι δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα με τις βασικές δαπάνες.
Όσοι δεν χρησιμοποίησαν τα δάνεια BNPL βασίστηκαν σε πιστωτικές κάρτες για να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς για δαπάνες διατροφής.
Το ένα τρίτο όλων των καταναλωτών των ΗΠΑ, το 31%, δήλωσε ότι χρησιμοποίησε μια παραδοσιακή πιστωτική κάρτα για να αγοράσει είδη παντοπωλείου τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της PYMNTS.
«Αντικατοπτρίζει μια επιταχυνόμενη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν τις δαπάνες και την πίστωση», είπαν οι ερευνητές.

Τα BNPL είναι «δίκοπο μαχαίρι»

Ενώ η λήψη ενός βραχυπρόθεσμου δανείου πληρωμής σε τέσσερις δόσεις για την αγορά ειδών παντοπωλείου μπορεί να φάνεται βολικό, οι δανειολήπτες θα πρέπει να προσέχουν να μην βασίζονται υπερβολικά σε αυτού του τύπου το δανεισμό.
Πρώτον, υπάρχει ο κίνδυνος υπερβολικών δαπανών και μη ικανοποιήσεις πολλαπλών δανειακών απαιτήσεων.
«Η χρήση του BNPL για μικρότερες αγορές μπορεί να φαίνεται αβλαβής αυτή τη στιγμή, αλλά πρέπει να είστε σίγουροι ότι δεν θα αφήσετε το χρέος να σας ξεφύγει», είπε ο Kullberg.
«Είναι πολύ εύκολο να αφήσετε όλες αυτές τις μικροσκοπικές αγορές να αθροιστούν, με αποτέλεσμα να αντιμετωπιστεί το περιττό χρέος».
Δεύτερον, ενώ τα BNPL είναι γενικά άτοκο για μικρότερες αγορές, θα μπορούσατε να χρεωθείτε τόκους για μεγαλύτερα δάνεια.
Αν και τα BNPL δεν είναι ρυθμιζόμενη αγορά, οι καθυστερημένες πληρωμές επηρεάσουν σοβαρά την πιστοληπτική ικανότητα.
Ο Kullberg πρόσθεσε: «Αν χρησιμοποιηθούν με υπευθυνότητα, τα BNPL μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός πόρος.
Ωστόσο, είναι ένα δίκοπο μαχαίρι που μπορεί γρήγορα να στραφεί εναντίον κάποιου αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης