Τελευταία Νέα
Διεθνή

EPF - Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Ειρήνης: Το ταμείο που πυροδοτεί τον πόλεμο και είναι μία μόνιμη πηγή για σκάνδαλα και δολοπλοκίες

EPF - Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Ειρήνης: Το ταμείο που πυροδοτεί τον πόλεμο  και είναι μία μόνιμη πηγή για σκάνδαλα και δολοπλοκίες
«Μια νέα εποχή ξημερώνει», ισχυρίστηκε ο Emmanuel Macron μετά την δημιουργία του, ενώ ο Πολωνός Donald Tusk επαίνεσε: «Θέλουμε να ξοδέψουμε τα χρήματά μας στην Ουκρανία».
Ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron και ο Πολωνός πρωθυπουργός Donald Tusk υποσχέθηκαν πρόσφατα να σταθούν δίπλα στην Ουκρανία προμηθεύοντας την με περισσότερα όπλα, σε μια συνάντηση στο Βερολίνο, αλλά μια πιο προσεκτική ματιά δείχνει ότι τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων «που δαπανώνται για την Ουκρανία» θα πάνε σε ένα σύστημα που ονομάζεται European Peace Facility, το οποίο από την δημιουργία του προωθεί τον πόλεμο αντί για την ειρήνη και εμπλουτίζει σκιώδεις φορείς.
Τα προβλήματα που απασχολούν τους τρεις Ευρωπαίους ηγέτες στο Βερολίνο φαίνονται ξεκάθαρα.
To νομοσχέδιο των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων που στοχεύει στη στήριξη της «πολεμικής προσπάθειας» της Ουκρανίας έχει κολλήσει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και η παρτίδα όπλων αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων που έστειλαν πρόσφατα οι ΗΠΑ στο Κίεβο δεν είναι προφανώς αρκετή για να σταματήσει τη σταδιακή υποχώρηση των στρατευμάτων του Zelensky.
Έτσι, ο Olaf Scholz, ο Emmanuel Macron και ο Donald Tusk ένιωσαν την επείγουσα ανάγκη να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι «οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να παρέμβουν» και να αντισταθμίσουν το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, με την ΕΕ να στέλνει θανατηφόρα «δώρα» στους Ουκρανούς.
Αυτή η αποζημίωση υποτίθεται ότι θα γίνει μέσω του «κατάφωρα λάθος» και εκτός προϋπολογισμού συστήματος European Peace Facility (EPF).

Το Ταμείο αξίας δισεκατομμυρίων

Το ταμείο EPF ιδρύθηκε το 2021 και αρχικά χρησιμοποιήθηκε για την αποζημίωση των ευρωπαίων παραγωγών όπλων που στάλθηκαν σε «φιλικούς προς την ΕΕ δικτάτορες στην Αφρική» - μια έκφραση που χρησιμοποιούν οι επικριτές του ταμείου στα δυτικά μέσα ενημέρωσης.
Αλλά από τον Φεβρουάριο του 2022, το EPF άρχισε να λειτουργεί με δισεκατομμύρια και αφιερώθηκε εξ ολοκλήρου στον εξοπλισμό των αντιπάλων της Ρωσίας στην Ουκρανία και σε άλλες μετασοβιετικές χώρες.
Επιφανειακά, οι επιχειρήσεις του EPF προκαλούν εντύπωση: «Η ΕΕ συμφωνεί για 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία», «Μετρητά της ΕΕ για την Ουκρανία» – τέτοιοι τίτλοι ήταν πανταχού παρόντες στα δυτικά μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα.
Οι απεσταλμένοι των χωρών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες συμφώνησαν πρόσφατα να αυξήσουν τα περιουσιακά στοιχεία του EPF σε 17 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ προορίζονται για την Ουκρανία.
(Μέχρι στιγμής, το EPF έχει ήδη ξοδέψει 6,1 δισεκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα των φορολογουμένων για τον εφοδιασμό του καθεστώτος Zelensky με όπλα.)
Ωστόσο, το European Conservative, ένα μέσο ενημέρωσης με έδρα τη Βουδαπέστη, αναφέρει ότι «είναι θεωρητικά πιθανό να μην φτάσουν πραγματικά χρήματα στο EPF βάσει της συμφωνίας».
Γιατί;
Η ΕΕ έχει γίνει θύμα της δικής της υποκρισίας.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας ειρηνικός οργανισμός που δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει νόμιμα οποιαδήποτε πολεμική προσπάθεια άμεσα, παρά το γεγονός ότι τα κράτη μέλη αγωνίζονται σε όλους σχεδόν τους μεγάλους πολέμους από το 1991 – από το Ιράκ και το Αφγανιστάν μέχρι τη Λιβύη και τη Γιουγκοσλαβία.
Εξ ου και η ανάγκη για αυτό το ταμείο «ειρήνης», το οποίο χρησιμοποιεί ευρωπαϊκά χρήματα, αλλά νομικά δεν αποτελεί μέρος του δημοσιονομικού συστήματος της ΕΕ με τους αυστηρούς κανονισμούς του, γράφει η εφημερίδα.

Ομόλογα - σε χρήματα ή όπλα

Έτσι, και οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποτίθεται ότι θα συνεισφέρουν στο EPF, ανάλογα με το σχετικό μέγεθος της οικονομίας κάθε χώρας.
Ωστόσο, υπάρχει μια διάταξη που επιτρέπει σε κάθε χώρα να αντικαταστήσει το μερίδιό της στην υποχρεωτική πληρωμή των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ με «μια δωρεά σε είδος».
Αυτό σημαίνει ότι αντί να δωρίσουν χρήματα, η Εσθονία ή η Γερμανία θα μπορούσαν απλώς να «δωρίσουν» όπλα (συμπεριλαμβανομένων των παλαιών) σε αυτό το σεβαστό ταμείο «ειρήνης».
Αυτό ανοίγει την πόρτα σε διάφορα σχήματα.
«Τα ψιλά γράμματα διευκρινίζουν ότι για κάθε δωρεά στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 2 δολαρίων, τα κράτη μέλη μπορούν να αφαιρέσουν 1 δολάριο από την απαιτούμενη χρηματική δωρεά τους στο EPF – χωρίς περιορισμό στις κρατήσεις», γράφει το The European Conservative.
Έτσι, αν διαβάσουμε τα ψιλά γράμματα, τα νέα για τη «θυσία» των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ των κρατών μελών της ΕΕ για τον ουκρανικό στρατό δεν είναι αρκετά ακριβή: η Γερμανία, για παράδειγμα, μπορεί να μην πληρώσει ένα επιπλέον σεντ στο ταμείο.
Όπως αναφέρει το Politico, η Γερμανία υπήρξε ο μεγαλύτερος χορηγός για τον ουκρανικό στρατό, έχοντας δώσει 17,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτικές προμήθειες.
Τώρα η Γερμανία υποτίθεται ότι πληρώνει 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στο EPF, αλλά εφόσον δίνει τουλάχιστον 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ όπλα στην Ουκρανία σε ένα χρόνο, η Γερμανία είναι απαλλαγμένη από οποιαδήποτε υποχρέωση να πληρώσει χρήματα στο ταμείο.

Politico - Το σκάνδαλο της Εσθονίας: Δείχνοντάς τους τα χρήματα, παίρνει όπλα για ιδία χρήση

Ωστόσο, αν η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος δωρητής, τότε η Εσθονία είναι ο πιο έξυπνος δωρητής.
Νωρίτερα φέτος, το Politico κατηγόρησε την Εσθονία ότι χρησιμοποιεί ένα κενό στους κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το EPF.
Οι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες ξέχασαν να διευκρινίσουν πώς τα μέλη της ΕΕ θα πρέπει να υπολογίσουν την τιμή προμήθειας των όπλων που στέλνουν στην πολεμική μηχανή της Ουκρανίας μέσω της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης.
Έτσι, η Εσθονία (ακολουθούμενη από τη Λετονία και τη Λιθουανία) υπερεκτίμησε πολύ την αξία των παλαιών σοβιετικών όπλων που παρείχε.
Ωστόσο, το EPF εξακολουθούσε να δίνει στην Εσθονία τα χρήματα, τα οποία οι αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν αργότερα για να ικανοποιήσουν τις αμυντικές και καταναλωτικές ανάγκες της χώρας τους.
«Αυτοί [Εσθονοί και άλλα μέλη της ΕΕ] στέλνουν τα... υπολείμματά τους στην Ουκρανία και αργότερα αγοράζουν ολοκαίνουργιο πολεμικό υλικό για τις χώρες τους, χρησιμοποιώντας χρήματα της ΕΕ», γράφει το Politico.
Σύμφωνα με επιθεωρητές της ΕΕ που επικαλείται το The European Conservative, η συμπεριφορά της εσθονικής κυβέρνησης υπό την ηγεσία της πρωθυπουργού Kaya Kallas ήταν μια «ιδιαίτερα κραυγαλέα περίπτωση».
Η Εσθονία «κυριάρχησε στα charts» των προγραμμάτων κατάχρησης του EPF, απαιτώντας αποζημίωση 91% για τα παλιά όπλα που δωρήθηκαν και έφτασαν τα 135 εκατομμύρια ευρώ μόνο πέρυσι.
Τα νέα μέλη του ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία ζήτησαν επίσης τεράστιες επιστροφές χρημάτων και η Γαλλία του Macron επέμενε στο 71% συν την υποχρέωση να λειτουργεί μόνο με όπλα ευρωπαϊκής κατασκευής.
«Συνολικά, αυτή είναι μια ανάρμοστη ιστορία – οι δυτικές χώρες υπερηφανεύονται για την υποτιθέμενη ανιδιοτελή στρατιωτική τους βοήθεια στην Ουκρανία, όπως καυχιόνταν για τη βοήθειά τους στους αντάρτες στη Συρία.
Ως αποτέλεσμα, η Συρία και η Ουκρανία υπέστησαν σοβαρές ζημιές σε μεγάλο βαθμό από όπλα δυτικής κατασκευής», σχολίασε η Sonja van den Ende, αναλύτρια διεθνών υποθέσεων με έδρα τη Μόσχα με εμπειρία στην κάλυψη των πολέμων στη Μέση Ανατολή.
«Αλλά στην πραγματικότητα αυτή η στρατιωτική βοήθεια δεν είναι ανιδιοτελής.
Βλέπουμε στο παράδειγμα του EPF πώς αυτή η βοήθεια βοηθά στην πραγματικότητα να γεμίσουν οι τσέπες μεγάλων εταιρειών παραγωγής όπλων και αξιωματούχων της δυτικής κυβέρνησης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης