Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία - Προεδρικές εκλογές 2024, 3η μέρα: Πάνω από 73% η αυτοπρόσωπη συμμετοχή, 90% η διαδικτυακή - Ολοταχώς για θρίαμβο Putin

Ρωσία - Προεδρικές εκλογές 2024, 3η μέρα: Πάνω από 73% η αυτοπρόσωπη συμμετοχή, 90% η διαδικτυακή - Ολοταχώς για  θρίαμβο Putin
Στις 21:00 ώρα Μόσχας τα πρώτα αποτελέσματα - Σε 11 ζώνες ώρας οι εκλογές - Η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να ολοκληρωθεί  το πρωί της Δευτέρας - 1115 διεθνείς παρατηρητές από 129 χώρες παρακολουθούν την εκλογική διαδικασία

(upd5)Η τρίτη ημέρα των προεδρικών εκλογών στην Ρωσία βαίνει στην κορύφωση και ολοκλήρωσή της με τα πρώτα στατιστικά στοιχεία να δίνουν συμμετοχή πάνω από 73% για εκείνους που επέλεξαν να μεταβούν στα εκλογικά τους τμήματα για να ψηφίσουν και άνω του 90% για την διαδικτυακή συμμετοχή, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (ΚΕΕ) της Ρωσίας.
Οι εκλογές διεξάγονται 15 - 17 Μαρτίου 2024 σε 11 διαφορετικές ζώνες ώρας οι εκλογές με την καταμέτρηση των ψήφων να αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρωί της Δευτέρας 18/3, όμως τα πρώτα αποτελέσματα θα δοθούν στις 21:00 ώρα Μόσχας, 18:00 GMT.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Ella Pamfilova, 1115 διεθνείς παρατηρητές από 129 χώρες έχουν μεταβεί στη χώρα για να παρατηρήσουν την εκλογική διαδικασία.

Επιθέσεις και παρατράγουδα

Η ΚΕΕ της Ρωσίας κάνει λόγο για ομαλή συνέχιση της εκλογικής διαδικασίας στα περισσότερα από 94.000 εκλογικά τμήματα εντός και εκτός Ρωσίας και χαρακτηρίζει μεμονωμένα τα περιστατικά, όπου κάποιοι πολίτες έριξαν χρώμα ή ιώδιο σε κάλπες, έβαλαν φωτιά ή έριξαν ακόμη και βόμβα μολότοφ, με αποτέλεσμα να συλληφθούν.
«Σε 20 περιφέρειες και συνολικά 29 εκλογικά τμήματα ασκήθηκαν διοικητικά μέτρα εναντίον κάποιων επιπόλαιων ανθρώπων για διάφορους λόγους», δήλωσε η πρόεδρος της ΚΕΕ Ella Pamfilova, σημειώνοντας ότι καταγράφηκαν 20 απόπειρες να ριχτεί κάποιο υγρό στο εσωτερικό καλπών, 8 απόπειρες εμπρησμού και 1 χρήση καπνογόνου.
Στην Αγία Πετρούπολη συνελήφθη με δικαστική απόφαση η νεαρή, που έριξε βόμβα στον τοίχο εκλογικού τμήματος.
Κατά την πρόεδρο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Ρωσίας καταστράφηκαν οριστικά 214 ψηφοδέλτια και οι ένοχοι για τις πράξεις αυτές «δέχονταν τηλεφωνικές κλήσεις με σχετικές οδηγίες από το έδαφος της Ουκρανίας και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες».

280.000  διαδικτυακές επιθέσεις

Από την έναρξη της ψηφοφορίας στις 15 Μαρτίου και ως το μεσημέρι της 3ης ημέρας των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία, 17 Μαρτίου, έχουν αποκλειστεί 280.000 DDOS-επιθέσεις στο σύστημα διαδικτυακής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας της Μόσχας, DEG, μέθοδο, που είχαν προεπιλέξει πάνω από 4,1 εκατομμύρια πολίτες, όπως ανέφερε η επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (CEC) της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ella Pamfilova.
Επιπλέον, το τελευταίο 24ωρο έχουν καταγραφεί 12,6 χιλιάδες επικίνδυνες επιπτώσεις στον ιστότοπο της CEC.
Ο επικεφαλής του Δημόσιου Αρχηγείου για την Παρακολούθηση των Εκλογών στη Μόσχα, ο Vadim Kovalev είπε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός επιθέσεων στο σύστημα διαδικτυακής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας της Μόσχας (DEG) στον κυβερνοχώρο προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Με τη σειρά της, η Πρόεδρος του Mosgorizbirkom Olga Kirillova σημείωσε ότι η δεύτερη ημέρα της ψηφοφορίας στην πρωτεύουσα ήταν τακτική.

H νίκη του Vladimir Putin αναμένεται... θριαμβευτική!

Tριάντα χρόνια αναμένεται να κρατήσει ο νυν Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin στα χέρια του το τιμόνι της Ρωσίας, καθώς είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί των εκλογών.
Οι εκλογές είναι πάνω του, σε μια περίοδο που το Κρεμλίνο εμφανίζει την εθνική ενότητα ως πατριωτικό καθήκον, εν μέσω της σύγκρουσης με την Ουκρανία.
Ο Putin ήδη βρίσκεται στο τιμόνι της Ρωσίας εδώ και 24 χρόνια εκ των οποίων τα 5 ως πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια θα δημοσιευθούν exit polls και τα πρώτα αποτελέσματα από το κρατικό ινστιτούτο Vtsiom.

Επικριτές και αντιπολίτευση

Οι επικριτές του Ρώσου πρόεδρου, που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας εδώ και 24 χρόνια, θα προσπαθήσουν σε κάθε περίπτωση να κάνουν να ακουστεί η φωνή τους, παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών, καλώντας τους υποστηρικτές τους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες το μεσημέρι.
Για το αποτέλεσμα των εκλογών, στις οποίες ο 71χρονος Putin είναι αντιμέτωπος με τρεις επιλεγμένους, αλλά χωρίς απήχηση υποψηφίους, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία.
Η αντιπολίτευση έχει αποδεκατιστεί από χρόνια διώξεων, που έχει ενταθεί με τη σύγκρουση στην Ουκρανία –το φόντο αυτών των εκλογών.
Όλη αυτή η εβδομάδα σημαδεύτηκε από φονικά πλήγματα και απόπειρες διείσδυσης ενόπλων από την Ουκρανία στο ρωσικό έδαφος.
Σήμερα, νέα επίθεση με drones που αποδίδεται στην Ουκρανία προκάλεσε πυρκαγιά σε διυλιστήριο στη νότια Ρωσία, με τις τοπικές αρχές να κάνουν λόγο για έναν νεκρό ύστερα από καρδιακή ανακοπή.
Ο Putin ορκίστηκε εκδίκηση την Παρασκευή για τις ουκρανικές επιθέσεις σε αντίποινα για τους καθημερινούς βομβαρδισμούς της Ουκρανίας από τη Ρωσία από τις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου, που μπορεί να βασίζεται σε μια πραγματική δημοφιλία, βλέπει τις εκλογές ως επίδειξη της συσπείρωσης των Ρώσων γύρω από τον ίδιο.
«Πρέπει να επαναβεβαιώσουμε την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε», δήλωσε την Πέμπτη, λέγοντας ότι είναι «κρίσιμο να μην παραστρατήσουμε» καθώς η χώρα βρίσκεται, όπως είπε στο στόχαστρο πολέμου σχεδιασμένου από τη Δύση.

Άποψη που συμμερίζονται πολλοί συμπατριώτες του.
«Οι ενέργειες της Δύσης σε βάρος μας απλά θα ενώσουν περισσότερο τον ρωσικό λαό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Lubov Pyankova, μια συνταξιούχος 70 ετών από την Αγία Πετρούπολη, τη γενέτειρα του Putin.
Οι βασικοί αντίπαλοι του Πούτιν είναι νεκροί, στη φυλακή ή στην εξορία.
Η εκστρατεία καταστολής κορυφώθηκε με τον μυστηριώδη θάνατο του Alexey Navalny σε φυλακή σε απομονωμένη περιοχή στη ρωσική Αρκτική.
Αν και οι αντιπολιτευόμενοι δεν έχουν καμία ελπίδα να επηρεάσουν την ψηφοφορία, μπορούν ωστόσο να δείξουν ότι υπάρχουν, όπως έγινε κατά την κηδεία του Navalny όταν πλήθη πήγαν στη Μόσχα να αποτίσουν φόρο τιμής σε εκείνον.
Η Yulia Navalnova, που έχει υποσχεθεί παρά την εξορία της να συνεχίσει τον αγώνα του εκλιπόντος συζύγου της, έχει καλέσει τους υποστηρικτές του να εμφανιστούν στις κάλπες την ίδια ώρα, σήμερα το μεσημέρι (11.00 ώρα Ελλάδας) και να ψηφίσουν οποιοδήποτε άλλο υποψήφιο εκτός του Putin.
Οι αρχές της πρωτεύουσας έχουν προειδοποιήσει κατά της οποιαδήποτε μορφής διαδήλωσης.

Δεν είναι δικό μας πρόβλημα η αναγνώριση ή όχι των εκλογών από δυτικούς

Κατά την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova, οι δηλώσεις δυτικών ηγετών ότι δεν αναγνωρίζουν τις εκλογές στη Ρωσία «είναι δικό τους πρόβλημα, είναι οι δικές μας εκλογές, η δική μας χώρα, εμείς θα ζήσουμε σ’ αυτήν, τι λόγο έχουν αυτοί;».
Η Maria Zakharova εκτίμησε ότι το Κίεβο «για άλλη μια φορά χτύπησε σήμερα στο Belgorod, όπως και πριν, για να ακυρώσει την ψηφοφορία, να φοβίσει τους ανθρώπους», καθώς οι επιθέσεις στη μεθοριακή με την Ουκρανία πόλη συνεχίστηκαν για τρίτο 24ωρο.
Η Ρωσίδα εκπρόσωπος υποστήριξε επίσης ότι «οι ΗΠΑ έχουν ετοιμάσει μεγάλο αριθμό ψευδών ειδήσεων κάθε είδους για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών», ενώ και ο πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ Αnatoly Antonov δήλωσε, σύμφωνα με το δίκτυο Russia Today, ότι οι επιθέσεις των χάκερ στο σύστημα των ρωσικών εκλογών γίνονται «ολοφάνερα και όχι χωρίς τη βοήθεια χωρών της Δύσης».
Η Maria Zakharova δήλωσε επίσης ότι «παρά τις δολοπλοκίες της Δύσης, θα ολοκληρωθεί το έργο των εκλογών στις ρωσικές διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό», αναφερόμενη σε περιορισμούς και δυσκολίες, που υπήρξαν σε μια σειρά χώρες, με σοβαρότερες εξ αυτών τη σύγκρουση της Μόσχας με την κυβέρνηση της Μολδαβίας, η οποία δεν αναγνώρισε και καταδίκασε τη λειτουργία ρωσικών εκλογικών τμημάτων στην αποσχισθείσα περιφέρεια της Υπερδνειστερίας, που είναι έδαφος της Μολδαβίας, αλλά οι αυτόνομες τοπικές Αρχές της τελούν υπό ρωσική προστασία.
Κατά τον ειδικό εντεταλμένο του ρωσικού ΥΠΕΞ Rodyon Miroshnik, «η Ρωσία παρακολουθεί προσεκτικά όλες τις προσπάθειες εξωτερικής επίδρασης στην εκλογική διαδικασία στη χώρα» και «τα συμπεράσματα για το ζήτημα αυτό θα εξαχθούν αργότερα», καθώς οι προσπάθειες αυτές αποτελούν «έγκλημα κατά της κρατικής υπόστασης» της Ρωσίας, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ria Novosti».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης