Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισλανδία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω νέας ηφαιστειακής έκρηξης στη χερσόνησο Reykjanes

Ισλανδία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω νέας ηφαιστειακής έκρηξης στη χερσόνησο Reykjanes
Tο ηφαίστειο στη χερσόνησο Reykjanes εξερράγη για 4η φορά από τον Δεκέμβριο και για 7η φορά από το 2021
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω νέας ηφαιστειακής έκρηξης στη χερσόνησο Reykjanes κηρύχθηκε η νότια Ισλανδία.
Όπως ανακοίνωσε η ισλανδική μετεωρολογική υπηρεσία, το ηφαίστειο στη χερσόνησο Reykjanes εξερράγη για 4η φορά από τον Δεκέμβριο και είναι η 7η από το 2021.
Ποτάμια λάβας από το ηφαιστειακό ρήγμα έχουν φτάσει στα ανατολικά οχυρωματικά έργα της πόλης Grindavik, η οποία έχει εκκενωθεί τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της ηφαιστειακής δραστηριότητας.
Μάλιστα, εκκενώθηκε ο δημοφιλής τουριστικός προορισμός Blue Lagoon, μια δημοφιλής γεωθερμική πηγή, όπου πάνε εκατοντάδες τουρίστες.
Ήχησε συναγερμός στις 20:00 η ώρα τοπική το βράδυ και 500 περίπου άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν.
Ωστόσο, ανοιχτός παραμένει οεναέριος χώρος της Ισλανδίας και λειτουργούν κανονικά τόσο τα περιφερειακά αεροδρόμια, όσο και το διεθνές αεροδρόμιο, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται οι Αρχές.
Σημειώνεται ότι οι ισλανδικές αρχές προειδοποιούσαν εδώ και εβδομάδες ότι επίκειται η έκρηξη του ηφαιστείου που βρίσκεται νότια της πρωτεύουσας Reykjanes. Η πιο πρόσφατη έκρηξη ήταν στις αρχές του Φεβρουαρίου και τότε η λάβα κατέστρεψε δρόμους και αγωγούς, αφήνοντας χωρίς θέρμανση 20.000 ανθρώπους, ενώ στην έκρηξη του Ιανουαρίου η λάβα έκαψε σπίτια σε αλιευτική κωμόπολη.
Οι ηφαιστειακές εκρήξεις στην χερσόνησο Reykjanes είναι συνήθως περιορισμένων διαστάσεων και δεν προκαλούν μεγάλη διασπορά στάχτης στην στρατόσφαιρα.
Πάντως,οι επιστήμονες ανησυχούν ότι είναι πιθανόν να συνεχισθούν επί δεκαετίες και έτσι, οι αρχές της Ισλανδίας κατασκευάζουν αναχώματα για να εκτρέψουν την ροή της λάβας από κατοικίες και υποδομές.
Η Ισλανδία φιλοξενεί στο έδαφός της πάνω από 30 ενεργά ηφαίστεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης