Τελευταία Νέα
Διεθνή

Scholz: Αγορά όπλων για την Ουκρανία με τα κέρδη από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Scholz: Αγορά όπλων για την Ουκρανία με τα κέρδη από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία εξακολουθούν να αντιτίθενται στην πλήρη κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων, επειδή πιστεύουν ότι θα αποδυναμώσει τη διεθνή εμπιστοσύνη στο ευρώ και έχουν ανησυχίες σχετικά με την νομική εγκυρότητα μιας τέτοιας πράξης
Η Δύση ενορχηστρώνει τρόπο να προμηθεύσει την Ουκρανία με όπλα χρησιμοποιώντας χρήματα από «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας για περισσότερο από ένα χρόνο.
Εν τω μεταξύ, η Μόσχα υποστήριξε ότι οποιαδήποτε κλοπή των παγωμένων περιουσιακών τους στοιχείων θα προκαλέσει μια συμμετρική απάντηση.
Την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024, ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα χρησιμοποιήσουν τα έκτακτα κέρδη από σχεδόν 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να επιτρέψουν την αγορά όπλων για την Ουκρανία, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ εφημερίδας της Νέας Υόρκης.
Ο Scholz μίλησε σε Αμερικανούς δημοσιογράφους μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron και τον Πολωνό πρωθυπουργό Donald Tusk.
Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ασκήσει επανειλημμένες πιέσεις σε ορισμένες χώρες της ΕΕ να συμφωνήσουν να χρησιμοποιήσουν τα κλεμμένα περιουσιακά στοιχεία ως τρόπο χρηματοδότησης της Ουκρανίας.
Αν και αυτή είναι η πρώτη φορά που το Βερολίνο εξέφρασε την υποστήριξή του για την ιδέα, περίπου μια εβδομάδα νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου David Cameron δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν έτοιμο να δανείσει στην Ουκρανία όλα τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στο κράτος, υπό την αίρεση ότι η Ουκρανία θα αποπληρώσει τα δάνεια με ρωσικές «αποζημιώσεις» μετά το τέλος του πολέμου.
Ωστόσο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία εξακολουθούν να αντιτίθενται στην πλήρη κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων, επειδή θεωρούν ότι θα αποδυναμώσει τη διεθνή εμπιστοσύνη στο ευρώ και έχουν νομικές ανησυχίες σχετικά με την εγκυρότητα μιας τέτοιας πράξης.
Όμως, παρόλο που τα περιουσιακά στοιχεία έχουν παγώσει, έχουν ωριμάσει και επανεπενδυθεί, δημιουργώντας κέρδη τα οποία οι αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι θα μπορούσαν να φτάσουν τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ (16 δισεκατομμύρια δολάρια) τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Η ΕΕ συμφώνησε να διατάξει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να τοποθετήσουν τα κέρδη από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία σε διαφορετικό λογαριασμό.

Το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων 

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν επιμείνουν στη μεταφορά των χρημάτων στα ταμεία της ΕΕ ή στα εθνικά ταμεία έως ότου το μπλοκ έχει αρκετή υποστήριξη από άλλα κράτη.
Η πρόταση αναμένεται να υποβληθεί την επόμενη εβδομάδα.
Από τα περίπου 282 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που πάγωσαν στην Ιαπωνία και τη Δύση, περίπου 207 δισεκατομμύρια δολάρια (191 δισεκατομμύρια ευρώ) βρίσκονται στην Euroclear.
Η Euroclear είναι μια εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με έδρα το Βέλγιο που ειδικεύεται στον διακανονισμό συναλλαγών με τίτλους, καθώς και στη φύλαξη και αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων σχετιζόμενων με αυτούς τους τίτλους.
Η Ρωσία δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα σε οποιαδήποτε κλοπή των περιουσιακών τους στοιχείων.
Η Euroclear αντιμετωπίζει ήδη 50 και 100 αγωγές στα ρωσικά δικαστήρια για τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία.
Ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov δήλωσε στο Sputnik στα τέλη Φεβρουαρίου ότι οποιαδήποτε κλοπή παγωμένων περιουσιακών στοιχείων θα προκαλέσει μια συμμετρική απάντηση εκ μέρους της ρωσικής ομοσπονδίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης