Τελευταία Νέα
Διεθνή

Olli Rehn (ΕΚΤ): Το καλοκαίρι ξεκινά ο γύρος μειώσεων στα επιτόκια το 2024 με την επιφύλαξη αρνητικού σοκ

Olli Rehn (ΕΚΤ): Το καλοκαίρι ξεκινά ο γύρος μειώσεων στα επιτόκια το 2024 με την επιφύλαξη αρνητικού σοκ
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ πλησιάζουν σε μια πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο – αφού πειστούν ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει σταθερά στο 2%. 
«Κοντά στο καλοκαίρι» περιμένει την πρώτη μείωση των επιτοκίων ο Olli Rehn, μέλος του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς εκτιμά ότι διαμορφώνονται οι συνθήκες που θα επιτρέψουν αρκετές μειώσεις στο κόστος δανεισμού φέτος.
«Η άποψή μου είναι ότι κοντά στο καλοκαίρι θα είναι η ώρα να αρχίσουμε σηκώνουμε το πόδι από το φρένο της νομισματικής πολιτικής», είπε σε συνέντευξή του στο YLE TV1 το Σάββατο 16 Μαρτίου 2024, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Εάν ο πληθωρισμός σταθεροποιείται διατηρήσιμα στο 2% και δεν προκύψουν αρνητικά σοκ —όπως η ενεργειακή κρίση—, πιστεύω ότι έχουμε τις προϋποθέσεις να μειώσουμε τα επιτόκια πολλές φορές όσο προχωρά το έτος».
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ πλησιάζουν σε μια πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο – αφού πειστούν ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει σταθερά στο 2%. Αυτό μετατοπίζει τη συζήτηση στο πόσο θα μειωθούν τα επιτόκια.
Οι πιο συγκεκριμένες εκτιμήσεις ήλθαν αυτή την εβδομάδα από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος δήλωσε στο Bloomberg ότι θα ήθελε να δει δύο μειώσεις πριν από το διάλειμμα στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ τον Αύγουστο, καθώς και άλλες δύο μέχρι το τέλος του έτους.
Ερωτηθείς για την πορεία των επιτοκίων, ο Rehn είπε ότι προτιμά μια σταδιακή αξιολόγηση με βάση τα τελευταία οικονομικά δεδομένα.
«Έχουμε πολλές συναντήσεις και μπορούμε να αποφασίζουμε συνάντηση με συνάντηση», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης