Τελευταία Νέα
Διεθνή

Foreign Affairs: Ο χρόνος τελειώνει για την Ουκρανία – Η Ρωσία έχει μεγάλο και δυνατό στρατό, ήθελε πολύ την Avdiivka και την πήρε

Foreign Affairs: Ο χρόνος τελειώνει για την Ουκρανία –  Η Ρωσία έχει μεγάλο και δυνατό στρατό, ήθελε πολύ την Avdiivka και την πήρε
Πιθανότατα όλα θα κριθούν το καλοκαίρι του 2024 στην Ουκρανία, υποστηρίζει το Foreign Affairs
Σχετικά Άρθρα
Δύο χρόνια από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας, η Ουκρανία και οι δυτικοί υποστηρικτές της βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σημείο και αντιμετωπίζουν ένα θεμελιώδες ερώτημα: Πώς μπορεί να σταματήσει η περαιτέρω ρωσική πρόοδος στο πεδίο της μάχης και στη συνέχεια να αντιστραφεί;
Μετά την κατάληψη της Avdiivka, οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν επιθετικά σε άλλες περιοχές κατά μήκος του μετώπου.
Τα ρωσικά πλεονεκτήματα σε ανθρώπινο δυναμικό, υλικό και αμυντική παραγωγή αυξάνονται συνεχώς από το 2023, ενώ οι παραδόσεις πυρομαχικών των ΗΠΑ έχουν περιοριστεί και κινδυνεύουν να περιοριστούν σχεδόν εξ ολοκλήρου λόγω του αδιεξόδου της χρηματοδότησης στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, επισημαίνει σε εκτενές δημοσίευμά του το Foreign Affairs.
Οι προμήθειες κρίσιμων πυρομαχικών για τις ουκρανικές μονάδες πρώτης γραμμής μειώνονται και ενώ οι στρατιώτες αντιμετωπίζουν ακόμη και πρόβλημα σίτισης.
Ορισμένες μονάδες αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού.
Η τρέχουσα δυναμική του πεδίου μάχης δεν έχει καμία ενιαία αιτία.

Η Ρωσία κινητοποιήθηκε εγκαίρως

Βασίζεται κυρίως σε αποφάσεις που ελήφθησαν από το φθινόπωρο του 2022.
Όταν η Ρωσία κινητοποίησε την πολεμική της οικονομία, η Δύση δεν το έκανε και η Ουκρανία δεν μπορούσε.
Όταν η Ρωσία κατασκεύασε ένα δίκτυο αμυντικών οχυρώσεων μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων και βάθους πολλαπλών στρωμάτων, η Ουκρανία δεν το έκανε.
Η Ρωσία απέκτησε περισσότερες από ένα εκατομμύριο (κατά ορισμένες εκτιμήσεις, τρία εκατομμύρια) βλήματα πυροβολικού και χιλιάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τους εταίρους της, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.
Η Δύση δεν μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτό, έχοντας ήδη φτάσει στον πάτο του βαρελιού παρόμοιων πόρων, υποστηρίζει το Foreign Affairs.
Η Μόσχα έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αναγεννήσει το προσωπικό και να αναπληρώσει τις δυνάμεις της, ενώ το Κίεβο δεν έχει ακόμη κινητοποιηθεί πλήρως και πιθανότατα δεν μπορεί.

Η κατάσταση θα φτάσει σε οριακό σημείο και θα κριθεί το καλοκαίρι 2024

Χωρίς αύξηση της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας και σημαντικές αλλαγές στη στρατηγική του Κιέβου, η θέση της Ουκρανίας στο πεδίο μάχης θα συνεχίσει να επιδεινώνεται έως ότου φτάσει σε οριακό σημείο, πιθανώς μέχρι το καλοκαίρι του 2024.
Στην τρέχουσα πορεία, στην οποία οι ουκρανικές ανάγκες σε πυρομαχικά και ανθρώπινο δυναμικό δεν καλύπτονται, οι ουκρανικές μονάδες είναι πιθανό να εκκενωθούν, καθιστώντας τις ρωσικές καταλήψεις εδαφών μία εξαιρετικά σημαντική πιθανότητα.
Η Dara Massicot, που υπογράφει το άρθρο στο Foreign Affairs καλεί σε επείγουσα δράση, πριν να είναι αργά για την Ουκρανία.

Ο ρωσικός στρατός είναι μεγάλος και προσαρμοστικός

Σύμφωνα με την ίδια, που επικαλείται στοιχεία των New York Times, ο ρωσικός στρατός «δεν είναι ούτε καλός ούτε κακός, είναι απλά μεγάλος».
«Τους πρώτους μήνες του πολέμου, το Κρεμλίνο ήταν απρόθυμο να παραδεχτεί ότι η αρχική του επίθεση στην Ουκρανία ήταν μια αποτυχία.
Μέχρι τον Αύγουστο του 2022, οι κατεστραμμένες ρωσικές μονάδες είχαν γίνει εύθραυστες και όταν δοκιμάστηκαν από τους Ουκρανούς κατέρρευσαν στο Kharkiv και υποχώρησαν από την Kherson.
Αλλά η Ρωσία προσαρμόστηκε από τότε με τις απαιτήσεις και το κόστος μιας παρατεταμένης σύγκρουσης.
Συνειδητοποιώντας ότι η πολεμική του προσπάθεια ήταν σε κίνδυνο, το Κρεμλίνο έκανε αυτό που δεν ήθελε να κάνει στο παρελθόν: επιστράτευσε 300.000 άνδρες, αύξησε δραματικά τις αμυντικές δαπάνες και αγόρασε βασικά όπλα από τους εταίρους του για να καλύψει τα κενά.
Ωστόσο, όταν οι ουκρανικές δυνάμεις είναι επαρκώς επανδρωμένες, εφοδιασμένες και εδραιωμένες, έχουν δείξει ότι μπορούν να επιφέρουν υψηλό κόστος στις ρωσικές δυνάμεις και να ματαιώσουν την ικανότητα της Ρωσίας να μετατρέψει τα πλεονεκτήματά της σε αποφασιστικά κέρδη», επισημαίνει η Massicot.

Ήθελε πολύ την Avdiivka και την πήρε

«Η μάχη για την Avdiivka είναι η πιο πρόσφατη περίπτωση: χρησιμοποιώντας συχνές αεροπορικές επιδρομές και δεσμεύοντας έως και 30.000 άνδρες σε 12 μονάδες, η Ρωσία χρειάστηκε πέντε μήνες για να καταλάβει την πόλη. Η Ρωσία ήθελε πολύ την Avdiivka, και πήρε την Avdiivka. Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, έχασε περισσότερα από 600 τεθωρακισμένα οχήματα και πιθανώς χιλιάδες στρατιώτες. Αλλά οι ρωσικές αδυναμίες θα έχουν πολύ μικρή σημασία εάν οι εξαντλημένες ουκρανικές μονάδες δεν μπορούν πλέον να οπλίσουν την άμυνα ή εάν δεν μπορούν να αναπαράγουν γρήγορα τους τύπους άμυνας που κατασκευάζονταν στην Avdiivka επί 10 χρόνια», υποστηρίζει η Αμερικανίδα αναλύτρια του γνωστού thnik tank RAND και συγγραφέας.
fa.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης