Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμπάργκο Microsoft, Amazon στη Ρωσία: Αναστέλλουν τις λειτουργίες cloud από τις 20 Μαρτίου

Εμπάργκο Microsoft, Amazon στη Ρωσία: Αναστέλλουν τις λειτουργίες cloud από τις 20 Μαρτίου
Οι περιορισμοί προέρχονται από το 12ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας με ημερομηνία 19 Δεκεμβρίου 2023
Η Microsoft και η Amazon θα αναστείλουν την πρόσβαση στα προϊόντα cloud τους στη Ρωσία από τις 20 Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας Softline, επικαλούμενη πληροφορίες από τις ίδιες τις εταιρίες όπως μεταδίδει το TASS
«Για τις ρωσικές εταιρείες, αυτό σημαίνει ότι θα είναι αδύνατη η χρήση αυτών των προϊόντων ή η πρόσβαση στα δεδομένα που περιέχονται σε αυτά από τις 20 Μαρτίου 2024», ανέφερε η εταιρεία.
Η Elena Volotovskaya, Αντιπρόεδρος Επενδύσεων στη Softline, δημοσίευσε επίσης μια επιστολή της Microsoft στο κανάλι της στο Telegram.
Όπως προειδοποίησε η ρωσική εταιρεία, λόγω του κλεισίματος της πρόσβασης, είναι δυνατοί λειτουργικοί περιορισμοί στη λειτουργία προϊόντων και υπηρεσιών cloud από τη Microsoft, την Amazon και την Google.
Οι περιορισμοί προκλήθηκαν από το 12ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας με ημερομηνία 19 Δεκεμβρίου 2023.
Ειδικότερα, το πακέτο περιόριζε τις προμήθειες λογισμικού για επιχειρηματικά αναλυτικά στοιχεία και άλλα προϊόντα στη χώρα.
«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μπορεί να αφορά όλα τα προϊόντα cloud από τη Microsoft, την Amazon και την Google, τα οποία οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων ορίζουν ως απαγορευμένα για παράδοση στη Ρωσία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κανονισμού [EU 833/2014]», καταλήγει η Softline.

Ευρωκοινοβούλιο: Αυστηρή τιμωρία των κρατών που δεν εφαρμόζουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Υπενθυμίζεται πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε νέους κανόνες για την εναρμόνιση της νομοθεσίας των κρατών - μελών περί επιβολής των ευρωπαϊκών κυρώσεων.
Με 543 ψήφους υπέρ, 45 κατά και 27 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την οδηγία, η οποία συμφωνήθηκε με τα κράτη μέλη, σχετικά με την ποινικοποίηση της παραβίασης και της καταστρατήγησης των κυρώσεων της ΕΕ. Η νομοθεσία θεσπίζει κοινό ορισμό της εγκληματικής πράξεις και ελάχιστες ποινές.
Οι κυρώσεις της ΕΕ μπορούν να περιλαμβάνουν δέσμευση κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων (συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών «κρυπτοστοιχείων»), ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, εμπάργκο όπλων και περιορισμούς της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αν και οι κυρώσεις θεσπίζονται σε επίπεδο ΕΕ, η εφαρμογή τους βασίζεται στα κράτη μέλη, στα οποία υπάρχουν διαφορετικοί ορισμοί του τι συνιστά παραβίαση των κυρώσεων, αλλά και διαφορετικές ποινές.
Η νέα νομοθεσία ορίζει ενιαίους ορισμούς για τις παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένης της μη δέσμευσης κεφαλαίων, της μη τήρησης ταξιδιωτικών απαγορεύσεων ή του εμπάργκο όπλων, της μεταφοράς κεφαλαίων σε πρόσωπα που υπόκεινται σε κυρώσεις ή της επιχειρηματικής δραστηριότητας με κρατικές οντότητες των χωρών που υπόκεινται σε κυρώσεις. Η παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ή νομικών συμβουλών κατά παράβαση των κυρώσεων θα καταστεί επίσης αξιόποινη πράξη.
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία θα ορίζει πλέον τι συνιστά παράκαμψη των κυρώσεων και θα διασφαλίζει ότι θα θεωρείται αξιόποινη πράξη. Σχετικά παραδείγματα είναι η απόκρυψη ή η μεταφορά κεφαλαίων που θα έπρεπε να δεσμευτούν, η απόκρυψη της πραγματικής κυριότητας περιουσιακών στοιχείων και η μη αναφορά των απαραίτητων πληροφοριών. Η νομοθεσία ορίζει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια ή η υποστήριξη βασικών ανθρώπινων αναγκών δεν θα πρέπει να θεωρούνται παραβιάσεις κυρώσεων.

Η Ρωσία απαντά στις νέες κυρώσεις της ΕΕ – Επεκτείνει τη λίστα απαγόρευσης εισόδου στη χώρα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι διεύρυνε τον κατάλογο των αξιωματούχων και πολιτικών της ΕΕ στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στη Ρωσία ως απάντηση στον τελευταίο γύρο κυρώσεων του μπλοκ.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει τις άκαρπες προσπάθειές της να ασκήσει πίεση στη Ρωσία μέσω μονομερών περιοριστικών μέτρων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Σε απάντηση σε αυτές τις μη φιλικές ενέργειες, η ρωσική πλευρά επέκτεινε σημαντικά την λίστα των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών και των κρατών μελών της ΕΕ στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στο έδαφος της χώρας μας», αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Αποφασιστικό μήνυμα Lavrov: Η Ρωσία θα απαντήσει στις νέες κυρώσεις ισχυροποιώντας την οικονομία της

Η Ρωσία θα απαντήσει με δράση στις νέες επικείμενες αμερικανικές κυρώσεις ενισχύοντας την οικονομία της και αυξάνοντας το βιοτικό επίπεδο του λαού της, διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G20.
«Ξέρετε, θα απαντήσουμε με δράση που αφορά την ανάπτυξη της δικής μας οικονομίας, την εξέλιξη και την ενίσχυση των δεσμών με εταίρους που, σε αντίθεση με τη δυτική μειονότητα που συνεχίζει να σκέφτεται με αποικιοκρατικούς και νεοαποικιοκρατικούς όρους, έχουν ικανότητες σύναψης συμφωνιών και οικοδομούν τους οικονομικούς τους δεσμούς προς το συμφέρον των λαών τους, αυξάνοντας το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και παρέχοντας ευημερία» δήλωσε ο Lavrov, όπως μεταδίδει το Tass.

James Carden (State Department): Οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι παραφροσύνη

Οι αμερικανικές αρχές, εισάγοντας νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, επαναλαμβάνουν τις ίδιες ενέργειες με την ελπίδα να έχουν αποτέλεσμα, επιδεικνύοντας έτσι σημάδια παραφροσύνης, δήλωσε ο James Carden, πρώην σύμβουλος της διμερούς ρωσο-αμερικανικής προεδρικής επιτροπής στο State Department
"Ποιος είναι ο ορισμός της παραφροσύνης;
Κάνοντας το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και περιμένοντας ένα διαφορετικό αποτέλεσμα.
Αυτό ακριβώς είναι», σχολίασε το νέο πακέτο κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ο James Carden χαρακτήρισε επίσης τις ενέργειες της αμερικανικής διοίκησης «άστοχες» και πρόσθεσε ότι η επιβολή κυρώσεων κατά της Μόσχας σε σχέση με τον θάνατο του Navaly δεν είναι θέμα των ΗΠΑ, αφού ήταν Ρώσος πολίτης.
Τα Υπουργεία Οικονομικών, Εμπορίου και State Department ανακοίνωσαν την επιβολή κυρώσεων μεγάλης κλίμακας κατά της Ρωσίας, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί να συμπέσουν με τη δεύτερη επέτειο της ρωσικής ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Συνολικά, περίπου 500 άτομα και οργανισμοί, μεταξύ άλλων από τρίτες χώρες, προστέθηκαν στις κυρώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης