Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μακελειό Ισραήλ στη Rafah της Γάζας - Στρατιωτική επέμβαση διέταξε ο Netanyahu - Στο 1,5 εκ. οι εγκλωβισμένοι Παλαιστίνιοι

Μακελειό Ισραήλ στη Rafah της Γάζας - Στρατιωτική επέμβαση διέταξε ο Netanyahu - Στο 1,5 εκ. οι εγκλωβισμένοι Παλαιστίνιοι
Σε αδιέξοδο οι διπαραγματεύσεις στο Κατάρ - Ζεσταίνουν τις πολεμικές μηχανές στη Rafah
Τα σχέδια για στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Rafah της Γάζας ενέκρινε ο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείο του, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας εν γένει.
Τα σχέδια για στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Rafah της Γάζας ενέκρινε ο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείο του, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας εν γένει.


Στην πυκνοκατοικημένη συνοικία που βρίσκεται στα νότια του θύλακα έχουν βρει καταφύγιο περίπου1,5 εκατομμύρια Παλαιστινίοι, μη έχοντας που άλλου να καταφύγουν, καθώς το σύνολο της Γάζας έχει κατεδαφιστεί από τον ισραηλινό στρατό.
721e00fd33ca4fe1830ad81905ad8738_18.webp


Ενώ την ίδια στιγμή οι Αιγύπτιοι αρνούνται να ανοίξουν τα σύνορα τους προκειμένου το Κάϊρο να υποδεχτεί τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Διπλωματική κινητικότητα με επίκεντρο τη Ντόχα

Ως προς το διπλωματικό πεδίο, το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ θα συνεδριάσει την Παρασκευή το μεσημέρι και θα συζητήσει την απάντηση της Hamas, η οποία σήμερα το βράδυ υπέβαλε επίσημα την πρότασή της στις μεσολαβούσες χώρες, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσίευσε η Hamas, η συμφωνία είχε σκοπό να επιτρέψει την επιστροφή των κατοίκων της Γάζας στα σπίτια τους και την απόσυρση του Ισραηλινού Στρατού από τη Λωρίδα.
Το Κατάρ έστειλε στο Ισραήλ μια επίσημη επιστολή εκ μέρους της Hamas στην οποία περιγράφονται λεπτομερώς οι απαιτήσεις της σουνίτικης οργάνωσης ως μέρος της συμφωνίας για τους αχιμαλώτους και την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ανέφερε το KAN News το βράδυ της Πέμπτης.
Επί του ζητήματος η Hamas αποκάλυψε ότι παρουσίασε στους μεσολαβητές ένα ολοκληρωμένο όραμα μιας συμφωνίας εκεχειρίας που βασίζεται στον τερματισμό της ισραηλινής «επιθετικότητας» κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, στην παροχή ανακούφισης και βοήθειας, στην επιστροφή των εκτοπισμένων κατοίκων της Γάζας στα σπίτια τους και στην απόσυρση των IDF από τον Παλαιστνιακό θύλακα.
Ωστόσο, πριν από τα υπόλοιπα, το επίκεντρο της συμφωνίας αναμένεται να επιφέρει την ανταλλαγή των Ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα για Παλαιστίνιους κρατούμενους.
Ισραηλινές γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και άρρωστοι όμηροι προτείνεται να απελευθερωθούν, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 700-1000 Παλαιστινίων κρατουμένων, σύμφωνα με πρόταση που είδε το Reuters.
Οι απελευθερώσεις θα περιλαμβάνουν 100 Παλαιστίνιους κρατούμενους που εκτίουν κάθειρξη ισόβιας κάθειρξης στις ισραηλινές φυλακές και την απελευθέρωση Ισραηλινών «γυναικών νεοσύλλεκτων».

Σκληρή στάση Netanyahu - Εσπευσμένα στο Κατάρ η ισραηλινή αντιπροσωπεία

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu χαρακτήρισε μη ρεαλιστικές τις πιο πρόσφατες προτάσεις για συμφωνία για τους ομήρους από τη ισλαμιστική οργάνωση Hamas αλλά δήλωσε ότι μια αποστολή θα μεταβεί στο Κατάρ για να συζητήσει τη θέση του Ισραήλ για μια πιθανή συμφωνία.
Ανέφερε επίσης ότι ο Netanyahu ενέκρινε τα σχέδια για στρατιωτική επιχείρηση στη Rafah, την πόλη στο νότιο τμήμα της Γάζας όπου έχουν βρει καταφύγιο πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι και δήλωσε ότι ο στρατός ασχολείται με επιχειρησιακά θέματα και ετοιμάζει την απομάκρυνση των αμάχων.

CNN: Οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να μπλοκάρουν την εισβολή του Ισραήλ στη Rafah με ψήφισμα στο ΣΑ του ΟΗΕ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέταξαν ένα νέο ψήφισμα, το οποίο αν και δεν είναι ακόμη διαθέσιμο προς ψήφιση, στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, εκφράζει την ανησυχία των Αμερικανών για το ισραηλινό σχέδιο εισβολής στη Rafah της Γάζας και προβλέπει κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas, μετέδωσε το CNN την Παρασκευή 15/3.
Το εν λόγω draft φέρεται να υπογραμμίζει πώς η εισβολή στη Rafah θα προκαλούσε περισσότερες απώλειες και θύματα αμάχων, προκαλώντας κλιμάκωση των εντάσεων και θέτοντας σε κίνδυνο την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια.
Το CNN σημείωσε επίσης το ρόλο της Αιγύπτου και του Κατάρ τόσο στη σύνταξη του σχεδίου ψηφίσματος, όσο και εν γένει στη μεσολάβηση για μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, για χαλάρωση των περιορισμών στη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας και για προσπάθεια σύναψης συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης.
Κατά συνέπεια βάσει αυτών των προσπαθειών, το αμερικανικό ψήφισμα καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει τη συμφωνία και την εφαρμογή μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός, υπό τον όρο της συμφωνίας για την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των δύο πλευρών.

Hamas: Το Ισραήλ χειραγωγεί της διαπραγματεύσεις - Ο Netanyahu θέλει να κερδίσει χρόνο

Την περασμένη Πέμπτη, ο Hussam Badran, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Hamas, ανακοίνωσε ότι η αντιπροσωπεία της σουνιτικής οργάνωσης έφυγε από το Κάιρο για να συμμετάσχει σε περαιτέρω διαβουλεύσεις με την ηγεσία του κινήματος πίσω στη Γάζα.
Ο Badran ανέφερε ότι ο λόγος πίσω από τις τελματωμένες διαπραγματεύσεις είναι η επιμονή του ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu να διατηρήσει τη θέση του και η προσπάθειά του να χειραγωγήσει τις διαπραγματεύσεις για να κερδίσει περισσότερο χρόνο.
Παραχωρώντας συνέντευξη στο ρωσικό Sputnik το στέλεχος της οργάνωσης εξήγησε ότι ο Netayahu απέρριψε την κατάπαυση του πυρός λόγω διαφωνιών σε πολλά σημεία.
Σύμφωνα με τον Badran, «δεν υπάρχουν θετικές απαντήσεις σχετικά με την απόσυρση [των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής] από τη Γάζα, καμία εγγύηση για την είσοδο βοήθειας ή την ανοικοδόμηση, για να μην αναφέρουμε το κύριο θέμα που σχετίζεται με την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους, ιδίως στη βόρεια Γάζα».
Επιπλέον, ο αξιωματούχος της Hamas τόνισε ότι «η κατοχή [ενν. το Ισραήλ] χειραγωγεί τις διαπραγματεύσεις]σαν να θέλει να κερδίσει περισσότερο χρόνο», καθώς αρνείται να ανταποκριθεί στα «δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού μας λαού».
Τέλος, εκτιμάει ότι «οι αμερικανικές εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και η είσοδος βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας στερούνται αξιοπιστίας, δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εταίρος με το Ισραήλ στον πόλεμό του κατά του παλαιστινιακού λαού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης