Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στις κάλπες οι Ρώσοι - Ο Putin θέλει σαρωτική νίκη με 80% - Στο 36% η συμμετοχή των ψηφοφόρων

Στις κάλπες οι Ρώσοι - Ο Putin θέλει σαρωτική νίκη με 80%  - Στο 36% η συμμετοχή των ψηφοφόρων
Η δημοφιλία του Ρώσου προέδρου έχει εκτοξευθεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία

(upd 3) Η Ρωσία άρχισε την Παρασκευή (15/3/2024)  την τριήμερη ψηφοφορία για την επαναβεβαίωση του αναπόφευκτου, δηλαδή μιας ακόμη εξαετούς προεδρικής θητείας για τον Vladimir Putin με σαρωτικά ποσοστά, που δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν το 80%, σύμφωνα με τους αναλυτές, για πρώτη φορά.
Μέχρι τις 22:00 ώρα Ελλάδας την Παρασκευή (15/3) η συμμετοχή των ψηφοφόρων είχε φτάσει το 36%
Η δημοφιλία του Ρώσου προέδρου έχει εκτοξευθεί μετά την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία, ενώ κερδίζει πόντους και λόγω της ανθεκτικότητας της ρωσικής οικονομίας, παρά τις δυτικές κυρώσεις.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας είχε κερδίσει τις εκλογές το 2012 με 64,35% των ψήφων, το 2004 με 71,91% και το 2000 με 53,44%.
Πρόκειται για τον μακροβιότερο πρόεδρο της Ρωσίας μετά τον Stalin.
Οι προηγούμενες προσπάθειες του Putin να διατηρήσει τον έλεγχο περιλάμβαναν μια συνταγματική τροποποίηση του 2008 που επέκτεινε την προεδρική θητεία από τέσσερα σε έξι χρόνια και μια προσωρινή ανταλλαγή θέσεων εργασίας με τον τότε πρωθυπουργό του Dmitry Medvedev την ίδια χρονιά, η οποία προηγήθηκε της ταχείας επιστροφής του στην προεδρία το 2012.
Με τον Alexei Navalny νεκρό και τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Boris Nadezhdin αποκλεισμένο, δεν έχει απομείνει κανείς που να αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για τον Ρώσο πρόεδρο.
O Nikolay Kharitonov θα εκπροσωπήσει το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Δύο άλλοι πολιτικοί της Δούμας, ο Leonid Slutsky και ο Vladislav Davankov, είναι επίσης υποψήφιοι.
Ο Davankov είναι αντιπρόεδρος της Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, ενώ ο Slutsky εκπροσωπεί το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ρωσίας, το κόμμα του οποίου προηγουμένως ηγείτο ο υπερεθνικιστής πυρήνας Vladimir Zhirinovsky, ο οποίος πέθανε το 2022.
Όλοι θεωρούνται αξιόπιστα φιλοκρεμλινικοί.
Αλλά δεν υπάρχει κανένας υποψήφιος που να αντιτίθεται στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Boris Nadezhdin, ο μοναδικός αντιπολεμικός υποψήφιος, αποκλείστηκε από τις εκλογές.

Ηχηρή νίκη

Οι περισσότερες ψηφοφορίες διεξάγονται στη Ρωσία και στις προσαρτημένες περιοχές της Ουκρανίας στη διάρκεια των τριών ημερών μεταξύ 15 και 17 Μαρτίου, αν και σε ορισμένες περιοχές η ψηφοφορία διεξάγεται εκ των προτέρων.
Η Ρωσία είναι μια τεράστια χώρα με 11 ζώνες ώρας και μεγάλες εκτάσεις αραιοκατοικημένων και απομακρυσμένων περιοχών.
Είναι τόσο μεγάλη που η εκλογική επιτροπή χρησιμοποιεί ελικόπτερα για να έχει πρόσβαση σε απομακρυσμένες περιοχές της Σιβηρίας για να στήσει αναδυόμενα εκλογικά τμήματα.
Το exit poll θα είναι διαθέσιμο τις επόμενες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, ενώ τα επίσημα αποτελέσματα θα αναρτηθούν λίγες ημέρες αργότερα.
Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται πολυήμερη ψηφοφορία σε ρωσικές προεδρικές εκλογές, καθώς και η πρώτη που επιτρέπει στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν ηλεκτρονικά.
Με δεδομένο ότι πρόκειται απλώς για μια τυπική διαδικασία για τον Putin και για τους ψηφοφόρους, το Sky News εξηγεί γιατί ο Putin θέλει να εξασφαλίσει μια ηχηρή νίκη.

Zakharova: Εχθρικές χώρες προσπάθησαν να σαμποτάρουν τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία αλλά απέτυχαν

Οι μη φιλικές χώρες προσπάθησαν να κάνουν τα πάντα για να διαταράξουν τη διαδικασία ψηφοφορίας των Ρώσων στο εξωτερικό στις προεδρικές εκλογές, αλλά απέτυχαν, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
Η εκπρόσωπος ρωτήθηκε για τη μείωση του αριθμού των εκλογικών τμημάτων στο εξωτερικό.
«Αλλά όσον αφορά τον αριθμό των εκλογικών τμημάτων, αυτή τη φορά είναι πράγματι σημαντικά λιγότερα.
Για έναν απλό λόγο: αυτές είναι ακριβώς οι ενέργειες εκείνων των πολύ εχθρικών καθεστώτων που κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν, να αναστατώσουν, να εκφοβίσουν τους πολίτες μας και να ασκήσουν πολιτική πίεση, αλλά δεν βλέπουν επιτυχία», είπε η Zakharova.

Δημοψήφισμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι φετινές εκλογές εξελίσσονται σε ένα άτυπο δημοψήφισμα για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία», όπως αποκαλεί η Ρωσία την εισβολή.
Αν η συμμετοχή και η υποστήριξη είναι σύμφωνες με τη γενικευμένη ανησυχία για το πώς θα ολοκληρωθεί αυτός ο πόλεμος -ιδιαίτερα ένας πόλεμος που παρουσιάζεται ως μια ατελείωτη σύγκρουση με τη Δύση- τότε θα φανεί ότι ο Putin έκανε ένα τρομερό λάθος κι αυτό δεν μπορεί να το επιτρέψει.
«Είναι σαν τον Churchil που έλεγε ότι οι δικτάτορες καβαλάνε τίγρεις από τις οποίες δεν τολμούν να κατέβουν», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο  David Kankia από το ρωσικό κίνημα παρακολούθησης των εκλογών, Golos.
«Έχουμε μια πολεμική κρίση, μια πολιτική κρίση εντός και εκτός της χώρας.
Αν ο Putin εξασφαλίσει μικρότερη υποστήριξη σε σχέση με έξι χρόνια, πριν αυτό θα σημαίνει ότι δεν έχει την υποστήριξη του λαού του.
Είναι επίσης ένας τρόπος να αποδείξει σε όσους μπορεί να αισθάνονται τουλάχιστον κάποια ανησυχία για την πορεία που ακολουθεί η χώρα τους, ότι αποτελούν μειοψηφία», εξηγεί ο αναλυτής.

«Έκρηξη» της δημοφιλίας του Putin

Η δημοτικότητα του Putin έχει ενισχυθεί σημαντικά, με φόντο τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.
Τον περασμένο μήνα, το 86% των Ρώσων δήλωσαν ότι εγκρίνουν τις ενέργειες του και μόλις το 11% δήλωσαν ότι δεν τις εγκρίνουν.
Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό αποδοχής του προέδρου από τα χρόνια μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, κατά την κρίση στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2014.

Ουκρανική επίθεση σε εκλογικά τμήματα στην Kherson

Οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε εκλογικά τμήματα σε Kakhovka και Brilevka, στην περιοχή Kherson, όπως ανέφερε η περιφερειακή εκλογική επιτροπή στο κανάλι της Telegram.
«Στην Kakhovka, δεν υπήρξαν θύματα.
Υπάρχουν τραυματίες στην Brilyovka.
Χάρη στις συντονισμένες ενέργειες των εκλογικών υπαλλήλων της περιφέρειας, οι ψηφοφόροι απομακρύνθηκαν από τα κτίρια», αναφέρει η επιτροπή.
Επιπλέον, στο Skadovsk, ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετήθηκε σε έναν κάδο απορριμμάτων κοντά σε ένα εκλογικό κέντρο αλλά δεν τραυματίστηκε κανείς από την έκρηξη.
Στις νέες περιφέρειες της Ρωσίας - τις Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk και του Lugansk, τις περιφέρειες Kherson και Zaporizhia - διεξάγεται για πρώτη φορά η ψηφοφορία στις προεδρικές εκλογές.

putin.JPG

Τα τρία τέταρτα των Ρώσων υποστηρίζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά περισσότεροι από τους μισούς θα προτιμούσαν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Η συντριπτική πλειοψηφία των Ρώσων που υποστηρίζουν τον Putin, δηλώνουν ότι υποστηρίζουν σίγουρα ή κυρίως τον πόλεμο, ενώ λιγότερο από το ένα τρίτο των αντιπάλων του προέδρου - περίπου 1 στους 10 Ρώσους - δηλώνουν το ίδιο.
Λιγότερο από το 40% του συνόλου των ενηλίκων Ρώσων πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί ο πόλεμος τώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης