Τελευταία Νέα
Διεθνή

Josep Borrell (ΕΕ): Η Ευρώπη δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις ΗΠΑ στη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία

Josep Borrell (ΕΕ): Η Ευρώπη δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις ΗΠΑ στη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία
Το Ουκρανικό κρίνεται το Καλοκαίρι, οι Ρώσοι νικάνε
Η Ευρώπη δεν μπορεί να συγκριθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τον όγκο της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχεται στην Ουκρανία και δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις ΗΠΑ από αυτή την άποψη, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell σε συνέντευξή του στο PBS.
Όταν ρωτήθηκε εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία σε αρκετή ποσότητα για να αντικαταστήσει τη βοήθεια των ΗΠΑ, ο διπλωμάτης απάντησε:
«Κανείς δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τον αμερικανικό στρατό και τις στρατιωτικές ικανότητες των ΗΠΑ».
Σύμφωνα με τον Josep Borrell, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «πιο ισχυρός υποστηρικτής της Ουκρανίας επειδή έχουν ισχυρές στρατιωτικές δυνατότητες».
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είπε ότι στην Ουάσιγκτον, επικοινωνώντας με έναν Ρεπουμπλικάνο βουλευτή, «προσπάθησε να του εξηγήσει και του ζήτησε να εξηγήσει στους συναδέλφους του ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες του αποκλεισμού της αμερικανικής βοήθειας στην Ουκρανία».
«Για εμάς τους Ευρωπαίους και για εσάς στις Ηνωμένες Πολιτείες, το κόστος ασφαλείας μιας ρωσικής νίκης στην Ουκρανία είναι τόσο μεγάλο, τόσο τεράστιο, τόσο απίστευτο, που προτρέπω όλους να καταλάβουν ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί όχι μόνο από γενναιοδωρία, οι άνθρωποι που υπερασπίζονται τον εαυτό τους από την εισβολή, αλλά και για τα δικά μας συμφέροντα», υποστήριξε ο Borrell.
Του ζητήθηκε επίσης να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, Trump για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
«Λοιπόν, αν εκλεγεί ο Trump θα σκεφτούμε τον Trump.
Στο μεταξύ, σκεφτόμαστε τον σημερινό αρχηγό του κράτους Biden κατέληξε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ.

H σύγκρουση στην Ουκρανία θα κριθεί σε λίγους μήνες

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ είπε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ, συζήτησε τις πιθανές συνέπειες της νίκης της Ρωσίας
Η έκβαση της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα αποφασιστεί μεταξύ άνοιξης και το καλοκαίρι, επομένως η Δύση δεν θα πρέπει να καθυστερήσει τη στρατιωτική της βοήθεια προς την κυβέρνηση του Κιέβου, δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το Reuters.
«Αυτή την άνοιξη, αυτό το καλοκαίρι πριν από το φθινόπωρο θα κριθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία», είπε ο Josep Borrell.
«Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί», είπε, προσθέτοντας ότι «ότι πρέπει να γίνει, πρέπει να γίνει γρήγορα».
Είναι αλήθεια για εμάς.
Πρέπει να επιταχύνουμε.
Πρέπει να αυξήσουμε την υποστήριξή μας, να κάνουμε περισσότερα και γρηγορότερα.
Γι' αυτό αυξάνουμε τις ικανότητές μας βιομηχανικής άμυνας.
Και ισχύει επίσης και για τις ΗΠΑ».
«Πολλοί αναλυτές αναμένουν μια μεγάλη ρωσική επίθεση αυτό το καλοκαίρι και η Ουκρανία δεν μπορεί να περιμένει μέχρι το αποτέλεσμα των επόμενων αμερικανικών εκλογών, πρόσθεσε.
Ο Ευρωπαίος διπλωμάτης πιστεύει ότι η νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία «θα έχει τεράστιες επιπτώσεις για την Αμερική και για το σύστημα συμμαχιών που χτίστηκαν γύρω από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη».
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, «καμία χώρα δεν θα μπορούσε πλέον να είναι σίγουρη» ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «έρχονταν να βοηθήσουν οποιονδήποτε σύμμαχο» που θα δεχόταν επίθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης