Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρήξη Biden - Ισραήλ για Γάζα: Εμπόδιο ο Netanyahu - Μακελειό με 100 νεκρούς - Απειλούν με ανάφλεξη οι Houthis

Ρήξη Biden - Ισραήλ για Γάζα: Εμπόδιο ο Netanyahu - Μακελειό με 100 νεκρούς - Απειλούν με ανάφλεξη οι Houthis
Σκηνές χάους με 100 νεκρούς και 200 τραυματίες Παλαιστίνιους που δέχθηκαν πυρά ενώ περίμεναν στην ουρά για ανθρωπιστική βοήθεια
(upd14) Εμπόδιο για την ειρήνη στη Γάζα χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu, o Δημοκρατικός Chuck Schumer, επικεφαλής της Γερουσίας των ΗΠΑ και ένας εκ των πιο στενών συμμάχων του Αμερικάνου προέδρου, Joe Biden, τη στιγμή που ο Netanyahu διεμήνυε πως οι Ισραηλινοί θα εισβάλλουν στη Rafah αδιαφορώντας για τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας.
Μάλιστα, ο ισραηλινός στρατός κατηγορείται ότι προκάλεσε χάος στη Γάζα, όταν δυνάμεις του φέρονται πως έπληξαν άμαχους που περίμεναν στην ουρά για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, με τον απολογισμό μέχρι στιγμής να κάνει λόγο για τουλάχιστον 100 νεκρούς.
Και ενώ η Γάζα πνίγεται στο αίμα και στην πείνα, οι Houthis από την Υεμένη και παρά τα διαδοχικά πλήγματα που δέχονται από τις αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις, απειλούν ότι θα κλιμακώσουν τις επιθέσεις τους το επόμενο διάστημα κατά των πλοίων που κινούνται όχι μόνο στην Ερυθρά Θάλασσα και στον κόλπο του Άντεν, αλλά και από τον Ινδικό Ωκεανό προς το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας.

Schumer: Εμπόδιο για την ειρήνη ο Netanyahu

Οι δηλώσεις του Δημοκρατικού Chuck Schumer, ο οποίος θεωρείται ο υψηλότερος Εβραίος αξιωματούχος στην αμερικανική κυβέρνηση, κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού και των χειρισμών του στη Γάζα έχουν προκαλέσει αναστάτωση στις ΗΠΑ και στις σχέσεις τους με το Ισραήλ.
Ο Schumer αφού κατηγόρησε τον Netanyahu ότι αυτός είναι το εμπόδιο για την ειρήνη στη Γάζα, κάλεσε το Ισραήλ να πάει σε νέες εκλογές.
Μάλιστα ο Schumer τόνισε ότι είχε πολυετή σχέση με τον Netanyahu, ο οποίος, όπως είπε, «έχασε το δρόμο του επιτρέποντας στην πολιτική του επιβίωση να υπερισχύσει των συμφερόντων του Ισραήλ».
Στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της αμερικανικής Γερουσίας, αφού υπογράμμισε τη συμπερίληψη ακροδεξιών αξιωματούχων στην κυβέρνησή του, είπε ότι ο Netanyahu «ήταν πολύ πρόθυμος να ανεχθεί τον αριθμό των αμάχων στη Γάζα, γεγονός που ωθεί την υποστήριξη προς το Ισραήλ παγκοσμίως σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα».
Το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβιώσει αν γίνει παρίας» τόνισε ο Schumer, υποστηρίζοντας πως ο κυβερνητικός συνασπισμός του Netanyahu δεν υπηρετεί πλέον τις ανάγκες των Ισραηλινών μετά την 7η Οκτωβρίου.

Δεν είμαστε μπανανία, μην υπονομεύετε την κυβέρνηση

Άμεση πάντως ήταν η απάντηση του κυβερνώντος κόμματος Likud στον Schumer.
«Το Ισραήλ δεν είναι δημοκρατία της μπανανίας.
Σε αντίθεση με τα λόγια του Schumer, το ισραηλινό κοινό υποστηρίζει την ολοκληρωτική νίκη επί της Hamas, απορρίπτει οποιεσδήποτε διεθνείς επιταγές για τη δημιουργία τρομοκρατικού παλαιστινιακού κράτους και αντιτίθεται στην επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα» αναφέρει το Likud, το οποίο καλεί τον Αμερικάνο γερουσιαστή να σεβαστεί την εκλεγμένη κυβέρνηση του Ισραήλ και να μην την υπονομεύει.
«Αυτό ισχύει πάντα και ακόμα περισσότερο σε καιρό πολέμου» επισημαίνει το Likud.

Στο πλευρό των Ισραηλινών οι Ρεπουμπλικάνοι

Πάντως, στο πλευρό των Ισραηλινών στέκονται οι Ρεπουμπλικάνοι.
Σε δηλώσεις του ο Mitch McConnell, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία υποστήριξε πως «το Ισραήλ δεν είναι μια αποικία της Αμερικής της οποίας οι ηγέτες υπηρετούν προς όφελος του κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία στην Ουάσιγκτον».
«Μόνο οι πολίτες του Ισραήλ πρέπει να έχουν λόγο για το ποιος διοικεί την κυβέρνησή τους.
Είτε σεβόμαστε τις αποφάσεις τους είτε δεν σεβόμαστε τη δημοκρατία τους» υπογράμμισε ο Ρεπουμπλικάνος.

Netanyahu: Θα εισβάλλουμε στη Rafah

Και ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση φέρεται πως αδιαφορεί απέναντι στις εκκλήσεις του προέδρου Biden για μια συμφωνία προσωρινής εκεχειρίας, ο Netanyahu επαναλαμβάνει πως ο ισραηλινός στρατός θα εισβάλλει με χερσαίες δυνάμεις στη Rafah.
«Ασκείται διεθνής πίεση για να εμποδιστούμε να μπούμε στη Rafah και να τελειώσουμε τη δουλειά.
Απορρίπτω την πίεση και θα συνεχίσω να το κάνω.
Θα μπούμε στη Rafah.
Θα ολοκληρώσουμε την εξάλειψη των ταγμάτων της Hamas.
Θα αποκαταστήσουμε την ασφάλεια και θα φέρουμε την ολοκληρωτική νίκη στον λαό του Ισραήλ και στο κράτος του Ισραήλ» τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Σημειώνεται πως η διεθνής κοινότητα ζητά από το Ισραήλ να φροντίσει για την ασφαλή εκκένωση των 1,5 εκατομμυρίων Παλαιστινίων που έχουν βρει καταφύγιο στη Rafah, πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια.
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, είπε πως οι άμαχοι στη Rafah θα μεταφερθούν αλλού σε συντονισμό με διεθνείς παράγοντες, κάνοντας λόγο για δημιουργία «ανθρωπιστικών νησίδων» στο κεντρικό τμήμα της Γάζας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει που ακριβώς σχεδιάζεται να μεταφερθούν, πότε, και βάσει ποιου χρονοδιαγράμματος.

Πυρά σε αμάχους που περίμεναν σε ουρά για τρόφιμα – 100 νεκροί

Για τουλάχιστον 100 νεκρούς και για περισσότερους από 200 τραυματίες κάνει λόγο ο αραβικός τηλεοπτικός σταθμός Al Mayadeen αναφερόμενος στον απολογισμό της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε κατά Παλαιστινίων αμάχων που περίμεναν στην ουρά για να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια.
Προηγούμενες οι επίσημες αναφορές έκαναν λόγο για 29 νεκρούς και για πάνω από 150 τραυματίες.

Σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους, πρόκειται για δύο ξεχωριστές επιθέσεις των Ισραηλινών.
Η πρώτη έγινε στον καταυλισμό Al-Nuseirat στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας όπου ισραηλινά μαχητικά έπληξαν την περιοχή αφήνοντας πίσω τους 8 νεκρούς.
Το δεύτερο έγινε σε κυκλικό κόμβο στη βόρεια Γάζα, όπου τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 150 τραυματίστηκαν, όταν Ισραηλινοί άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους που περίμενε φορτηγά βοήθειας.
Για «απευθείας πυρά των δυνάμεων κατοχής εναντίον κόσμου που ήταν συγκεντρωμένος στον κυκλικό κόμβο «Κουβέιτ» και περίμενε την άφιξη φορτηγών με τρόφιμα» έκαναν λόγο Παλαιστίνιοι γιατροί, οι οποίοι περιγράφουν σκηνές χάους.

Αρνούνται οι Ισραηλινοί

Ο ισραηλινός αρνήθηκε πως άνοιξε πυρ δυνάμεις εναντίον πλήθους που περίμενε βοήθεια και πρόσθεσε πως «αναλύει» το «συμβάν».
Στα τέλη Φεβρουαρίου, περίπου 120 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, όταν διανομή βοήθειας μετατράπηκε σε αιματοκύλισμα επίσης στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
«Οι πληροφορίες του Τύπου κατά τις οποίες ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίον δεκάδων κατοίκων της Γάζας σε σημείο διανομής βοήθειας είναι λαθεμένες», ανέφερε σε λακωνική ανακοίνωσή του ο στρατός του Ισραήλ διαβεβαιώνοντας πως «αναλύει» το «συμβάν» με «σοβαρότητα».

Πρόταση εκεχειρίας από Hamas

Πρόταση εκεχειρίας έχει υποβάλλει σε ΗΠΑ και μεσολαβητές η Hamas, η οποία περιλαμβάνει την απελεθέρωση Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων, εκ των οποίων οι 100 εκτίουν ισόβια κάθειρξη.
Σύμφωνα με την Hamas, η πρόταση αυτή θα προβλέπει σε πρώτη φάση την απελευθέρωση γυναικών, παιδιών, ηλικιωμένων και αρρώστων από τους ομήρους που κρατά, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 700 με 1.000 Παλαιστινίων.
Παράλληλα προβλέπεται και η απελευθέρωση Ισραηλινών γυναικών νεοσυλλέκτων.
Άμεση ήταν η απάντηση από την πλευρά του Netanyahu, ο οποίος υποστήριξε ότι οι νέες θέσεις της Hamas είναι μη ρεαλιστικές.
Αρχικά είχε προταθεί μια κατάπαυση πυρός 40 ημερών που προέβλεπε την απελευθέρωση 40 Ισραηλινών ομήρων και 400 Παλαιστίνιων.
Ωστόσο, ούτε η πρόταση αυτή κατέληξε σε συμφωνία, καθώς η Hamas απαιτούσε μόνιμη κατάπαυση πυρός, κάτι που απέρριπτε κατηγορηματικά το Ισραήλ, το οποίο επιθυμεί την πλήρη εξόντωση της Hamas.
Στην πρόταση της η Hamas αναφέρει ότι μπορεί να αποδεχθεί να οριστεί μια μόνιμη κατάπαυση πυρός σε μετέπειτα ημερομηνία από την απελευθέρωση των ομήρων και των κρατουμένων καθώς και ότι η πλήρης αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα μπορεί να συμφωνηθεί αργότερα, μετά το πρώτο στάδιο της συμφωνίας.
Η Hamas αναφέρει πως όλοι οι κρατούμενοι και από τις δύο πλευρές θα μπορούν να απελευθερωθούν στο δεύτερο στάδιο.

Επιμένει η Αίγυπτος – al Sisi (πρόεδρος): Θέλουμε εκεχειρία στη Γάζα

Η Αίγυπτος εξακολουθεί να προσπαθεί να φτάσει σε μια συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas υποστηρίζει ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Abdel Fattah al Sisi.
Όπως λέει, άμεση προτεραιότητα είναι η αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας καθώς και το να επιτραπεί σε όλους τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους που τώρα βρίσκονται στα νότια και κεντρικά της Γάζας να μετακινηθούν προς τα σπίτια τους στα βόρεια εδάφη.
Στο πλαίσιο αυτό ο al Sisi έσπευσε να επισημάνει τους κινδύνους για τον πληθυσμό, σε περίπτωση που το Ισραήλ προχωρήσει σε χερσαία στρατιωτική επέμβαση στη Rafah.

Στη Γάζα το πλοίο Open Arms με 200 τόνους τρόφιμα

Το ισπανικό πλοίο Open Arms που αναχώρησε πριν από τρεις ημέρες από τη Λάρνακα της Κύπρου, μεταφέροντας 200 τόνους βοήθειας, έχει εμφανιστεί ήδη στα ανοιχτά των ακτών της Γάζας.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το πλοίο βρίσκεται περίπου 3 ναυτικά μίλια από τις ακτές της βόρειας Γάζας.
Βάσει του τελευταίου επίσημου απολογισμού, οι νεκροί στη Γάζα ανέρχονται σε 31.490, ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται σε πάνω από 73.400.

Ανάφλεξη στην Ερυθρά, απειλούν οι Houthis

Με κλιμάκωση των επιθέσεων τους κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα απειλούν οι Houthis.
«Η βασική μάχη μας έχει σκοπό να αποτρέπονται πλοία συνδεόμενα με τον ισραηλινό εχθρό να διέρχονται όχι μόνο από την Αραβική Θάλασσα, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, αλλά και από τον Ινδικό Ωκεανό, προς το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.
Αυτό είναι μεγάλο βήμα κι έχουμε αρχίσει να προχωρούμε σε επιχειρήσεις», είπε ο ηγέτης του κινήματος, Abdel Malek al Houthi, ο οποίος υποστήριξε πως από την έναρξη των επιχειρήσεων τους στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου, έχουν σκοτωθεί περίπου 34 μέλη του κινήματος.
Οι Houthis απειλούν με κλιμάκωση των επιθέσεων τους παρά το ότι οι ΗΠΑ συγκρότησαν πολυεθνικό συνασπισμό για να «προστατεύσουν» την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, παρότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέπτυξε δική της ναυτική δύναμη και παρά τους συνεχείς βομβαρδισμούς Αμερικάνων και Βρετανών σε θέσεις και υποδομές τους στην Υεμένη.

Βομβαρδισμοί

Είναι χαρακτηριστικό πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες πως κατέστρεψαν εννέα αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους (ASBMs) και δυο drones των Houthis, οι οποίοι προχώρησαν νωρίτερα σε συνολικά τέσσερις εκτοξεύσεις ASBMs, δύο στην Ερυθρά Θάλασσα και άλλων δύο στον Κόλπο του Άντεν, χωρίς να αναφερθούν ούτε τραυματισμοί, ούτε ζημιές σε εμπορικά πλοία, ή σκάφη των ΗΠΑ και του διεθνούς συνασπισμού.
Ο αμερικανικός στρατός «κατέστρεψε εννέα αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους και δύο μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα σε περιοχές ελεγχόμενες από τους Houthis», ανακοίνωσε η CENTCOM.
Νωρίτερα, σύμφωνα με την ενημέρωση της CENTCOM που δημοσιοποιήθηκε μέσω X (του πρώην Twitter), οι Houthis εκτόξευσαν πυραύλους προς την κατεύθυνση του Κόλπου του Άντεν και προς την κατεύθυνση της Ερυθράς Θάλασσας, χωρίς να αναφερθούν «κανένας τραυματισμός ούτε καμιά ζημιά».
Από την πλευρά της, η υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας της Βρετανίας (UKMTO) ανακοίνωσε πως έλαβε πληροφορίες για «συμβάν» στον θαλάσσιο χώρο 50 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμένα Χοντάιντα της Υεμένης.
Εμπορικό πλοίο ανέφερε πως δύο πύραυλοι πέρασαν πάνω από το σκάφος και ακούστηκαν «δυο εκρήξεις» σε απόσταση, σύμφωνα με την υπηρεσία, που διευκρίνισε πως το εμπορικό πλοίο – δεν κατονομάστηκε - δεν έπαθε τίποτε, κανένα μέλος του πληρώματος δεν τραυματίστηκε και συνεχίζει την πορεία του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης