Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καθαρό μήνυμα της Ρωσίας στον ΟΗΕ - Να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για το σαμποτάζ στον Nord Stream

Καθαρό μήνυμα της Ρωσίας στον ΟΗΕ - Να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για το σαμποτάζ στον Nord Stream
«Οι έρευνες της Δανίας, της Σουηδίας και της Γερμανίας σχετικά με δολιοφθορές σε αγωγούς ήταν εντελώς αδιαφανείς για τη Ρωσία» ξεκαθαρίζει ο Polyansky
Η Μόσχα απαιτεί να βρεθούν και να καταδικαστούν οι υπεύθυνοι για την υπονόμευση των αγωγλων Nord Streams, δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Dmitry Polyansky.
«Πρέπει να καταλάβουμε, πρώτα απ 'όλα, ποιος το έκανε αυτό. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να εντοπιστούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Το αποτέλεσμα της έρευνας, που θα αναφέρει ότι ο αγωγός απλώς ανατινάχθηκε, δεν θα μας ικανοποιήσει», ξεκαθάρισε ο διπλωμάτης.
«Οι έρευνες της Δανίας, της Σουηδίας και της Γερμανίας σχετικά με δολιοφθορές σε αγωγούς ήταν εντελώς αδιαφανείς για τη Ρωσία, ενώ απέρριψαν όλες τις προσπάθειες δημιουργίας διμερούς συνεργασίας από την πλευρά της Μόσχας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Μόσχας ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών.
«Πρόσφατα, η Σουηδία και η Δανία σταμάτησαν την έρευνα. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι σημειώθηκε δολιοφθορά στα χωρικά ύδατα της Δανίας», εξήγησε
Ενώ πρόσθεσε ότι η έλλειψη τιμωρίας για αυτό το έγκλημα παραβιάζει τις υποχρεώσεις της Στοκχόλμης και της Κοπεγχάγης βάσει της Διεθνούς Σύμβασης για την Καταστολή των Τρομοκρατικών Βομβαρδισμών του 1997.

Το σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου

Οι εκρήξεις στο Nord Stream και στο Nord Stream 2 σημειώθηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου 2022.
Η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο στοχευμένων δολιοφθορών.
Η εταιρεία εκμετάλλευσης Nord Stream AG ανέφερε ότι οι αγωγοί υπέστησαν καταστροφή άνευ προηγουμένου και το χρονικό πλαίσιο για τις επισκευές τους είναι αδύνατο να εκτιμηθεί.
Από την πλευρά της, η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας άνοιξε δικογραφία για πράξη διεθνούς τρομοκρατίας.
Την ίδια ώρα, στα τέλη Φεβρουαρίου, η αστυνομία της Δανίας σταμάτησε να ερευνά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Nord Stream.
Οι ανακριτές, όπως υποστήριξαν στα πορίσματα, δεν είδαν επαρκείς λόγους για να κινήσουν ποινική υπόθεση.
Στις αρχές του περασμένου μήνα, ο Σουηδός εισαγγελέας Mats Ljungqvist ανακοίνωσε την οριστική εγκατάλειψη των ερευνών.
Εξήγησε ότι δεν εμπίπτει στη σουηδική δικαιοδοσία, με αποτέλεσμα η Γερμανία να αποτελέι πλέον το μοναδικό ευρωπαϊκό κράτος που συνεχίζει την έρευνα για τη δολιοφθορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης