Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουγγαρία: Ο Αμερικανός πρέσβης προειδοποιεί για τους «στενούς και επεκτεινόμενους» δεσμούς του Orban με τη Ρωσία

Ουγγαρία: Ο Αμερικανός πρέσβης προειδοποιεί για τους «στενούς και επεκτεινόμενους» δεσμούς του Orban με τη Ρωσία
Η Ουγγαρία είναι ένας σύμμαχος «που συμπεριφέρεται διαφορετικά από οποιονδήποτε άλλο»
Σχετικά Άρθρα
Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ προειδοποιούν την Ουγγαρία για τους κινδύνους της «στενής και επεκτεινόμενης» σχέσης της με τη Ρωσία και αν αυτή είναι η πολιτική επιλογή της Βουδαπέστης «θα πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα προστατεύσουμε καλύτερα τα συμφέροντά μας για την ασφάλεια», δήλωσε σήμερα 14/3 ο Αμερικανός πρέσβης στην Ουγγαρία.
Οι σχέσεις μεταξύ της Βουδαπέστης και της Ουάσινγκτον έχουν επιδεινωθεί λόγω της μεγάλης καθυστέρησης της Ουγγαρίας να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ -επικύρωση που έγινε τελικά τον περασμένο μήνα μετά από σχεδόν δύο χρόνια αναμονής- και λόγω των στενών δεσμών του εθνικιστή πρωθυπουργού Viktor Orban με τη Μόσχα.
«Αυτές οι εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια -τις οποίες συμμερίζονται οι 31 σύμμαχοι της Ουγγαρίας- δεν μπορούν να αγνοηθούν», δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ David Pressman, σε ομιλία του για την 25η επέτειο από την ένταξη της Ουγγαρίας στο ΝΑΤΟ.
Τόνισε ότι η Ουγγαρία είναι ένας σύμμαχος «που συμπεριφέρεται διαφορετικά από οποιονδήποτε άλλο».
Στην ομιλία του έκανε λόγο για «μια κυβέρνηση που χαρακτηρίζει και συμπεριφέρεται στις ΗΠΑ ως "αντίπαλο" ενώ κάνει πολιτικές επιλογές που την απομονώνουν όλο και περισσότερο από φίλους και συμμάχους. Αυτή η ομιλία είναι για έναν μακροχρόνιο φίλο και σύμμαχο που λέει και κάνει πράγματα που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη και τη φιλία», είπε.
Οι εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης Orban και της κυβέρνησης του προέδρου Biden έχουν επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες καθώς ο Ούγγρος πρωθυπουργός υποστήριξε ανοιχτά την υποψηφιότητα του Donald Trump για την προεδρία των ΗΠΑ μετά τη συνάντηση μαζί του στη Φλόριντα. Ο Orban επαίνεσε τον Trump ως τον μοναδικό υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ που θα μπορούσε να βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία -διακόπτοντας τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.
Η Βουδαπέστη αντιτίθεται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει αρνηθεί να στείλει όπλα στο Κίεβο και επικρίνει επανειλημμένα τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Η κυβέρνησή του διατηρεί στενές σχέσεις με τη Μόσχα - εν μέρει λόγω της συνεχιζόμενης ενεργειακής εξάρτησης της Ουγγαρίας από τη Ρωσία.
Ο Pressman τόνισε ότι η Ουγγαρία ζητούσε ανοιχτά από τις ΗΠΑ και από άλλους συμμάχους να διακόψουν τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία ώστε να αναγκαστεί σε κάνει άμεση κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
«Οι ΗΠΑ θέλουν επίσης ειρήνη. Θέλουμε να τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Αλλά η ουγγρική πρόταση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης