Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ψήφος εμπιστοσύνης στη Meloni από την αγορά – Σε χαμηλά διετίας το spread ιταλικών - γερμανικών ομολόγων

Ψήφος εμπιστοσύνης στη Meloni από την αγορά – Σε χαμηλά διετίας το spread ιταλικών - γερμανικών ομολόγων
H Ιταλίδα πρωθυπουργός Georgia Meloni αψήφησε αυτές τις προσδοκίες, καθώς η κυβέρνησή της έχει ακολουθήσει δρόμο δημοσιονομικής ορθότητας
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών μειώθηκε το spread μεταξύ των ιταλικών και των γερμανικών ομολόγων, με τους επενδυτές να γίνονται ολοένα και πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές της ιταλικής οικονομίας.
Ειδικότερα, το spread, δηλαδή η διαφορά στο κόστος δανεισμού μεταξύ των 10 ετών ιταλικών και γερμανικών ομολόγων, υποχώρησε σε 1,16 ποσοστιαία μονάδα την Πέμπτη, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2021.
Αυτό σηματοδοτεί σημαντική ανάκαμψη από ένα επίπεδο των 2 ποσοστιαίων μονάδων που σημειώθηκε τον Οκτώβριο, γεγονός που αντανακλά την αυξανόμενη εμπιστοσύνη της αγοράς στον χειρισμό της οικονομίας από την πρωθυπουργό Giorgia Meloni, σε μια περίοδο που η ανάπτυξη στη Γερμανία έχει σταματήσει.
«Πριν από τρεις ή τέσσερις μήνες, λίγοι μπορούσαν να φανταστούν ότι το spread σήμερα, στα μέσα Μαρτίου, θα μπορούσε να είναι 123 μονάδες βάσης» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Giancarlo Giorgetti στους Financial Times.
Πρόσθεσε δε ότι ελπίζει πως το χάσμα στο κόστος δανεισμού θα "συνεχιστεί προς αυτή την κατεύθυνση", στις 110 μονάδες βάσης, καθώς η Ρώμη προσπαθεί να συρρικνώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.
Η απότομη πτώση του spread αψηφά τους φόβους πολλών σχολιαστών ότι η εκλογή του δεξιού μπλοκ της Meloni τον Σεπτέμβριο του 2022 θα απελευθέρωνε ένα λαϊκιστικό κύμα δαπανών και θα επιδείνωνε τις πιέσεις στη σχέση της Ιταλίας με την ΕΕ.
Ωστόσο, η Meloni αψήφησε αυτές τις προσδοκίες, καθώς η κυβέρνησή της έχει ακολουθήσει δρόμο δημοσιονομικής ορθότητας και έχει σφυρηλατήσει μια ισχυρή εργασιακή σχέση με τις Βρυξέλλες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης