Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Τελειώνουν» οι ΗΠΑ τον Netanyahu - Schumer (Δημοκρατικοί): Αποτελεί εμπόδιο για την ειρήνη, να γίνουν εκλογές στο Ισραήλ

«Τελειώνουν» οι ΗΠΑ τον Netanyahu - Schumer (Δημοκρατικοί): Αποτελεί εμπόδιο για την ειρήνη, να γίνουν εκλογές στο Ισραήλ
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει εκνευρίσει μέχρι και τον πιο μεγάλο σύμμαχο της χώρας
Σχετικά Άρθρα
Εκλογές στο Ισραήλ ζήτησε ο ηγέτης της πλειοψηφίας της αμερικανικής Γερουσίας και μέλος των Δημοκρατικών, Chuck Schumer, χαρακτηρίζοντάς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu ως ένα «εμπόδιο» για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
Συγκεκριμένα, αποτελεί ένα από τα τέσσερα κύρια εμπόδια για την επίτευξη της ειρήνης: τα άλλα είναι η Hamas και οι υποστηρικτές της, η ριζοσπαστική δεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Abbas.
«Αυτά είναι τα τέσσερα εμπόδια για την ειρήνη. Και αν αποτύχουμε να τα ξεπεράσουμε, τότε το Ισραήλ, η Δυτική Όχθη και η Γάζα θα παγιδευτούν στην ίδια βίαιη κατάσταση πραγμάτων που έχουν βιώσει τα τελευταία 75 χρόνια», είπε ο Chuck Schumer, μιλώντας στη Γερουσία.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να απαιτήσει από το Ισραήλ να συμπεριφέρεται έχοντας κατά νου μια μελλοντική λύση δύο κρατών: «Δεν πρέπει να αναγκαζόμαστε να υποστηρίξουμε απερίφραστα τις ενέργειες μιας ισραηλινής κυβέρνησης που περιλαμβάνει μεγαλομανείς που απορρίπτουν την ιδέα ενός παλαιστινιακού κράτους», είπε.
«Γνωρίζω τον πρωθυπουργό Netanyahu εδώ και πολύ καιρό. Αν και έχουμε διαφωνήσει έντονα σε πολλές περιπτώσεις, θα σέβομαι πάντα την εξαιρετική του γενναιότητα για το Ισραήλ στο πεδίο της μάχης ως νεότερος. Πιστεύω στην καρδιά του, έχει υψηλότερη προτεραιότητά την ασφάλεια του Ισραήλ. Ωστόσο, πιστεύω επίσης ότι ο Netanyahu έχει χάσει το δρόμο του, επιτρέποντας στην πολιτική του επιβίωση να υπερισχύει των συμφερόντων του Ισραήλ», είπε ο Schumer.
Οι νέες εκλογές είναι ο μόνος τρόπος για να επιτραπεί μια υγιής και ανοιχτή διαδικασία λήψης αποφάσεων για το μέλλον του Ισραήλ σε μια εποχή που τόσοι πολλοί Ισραηλινοί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση, είπε ο Schumer.
«Ως δημοκρατία, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να επιλέγει τους ηγέτες του. Αλλά το σημαντικό είναι ότι δίνεται στους Ισραηλινούς μια επιλογή. Πρέπει να γίνει μια νέα συζήτηση για το μέλλον του Ισραήλ μετά τις 7 Οκτωβρίου. Κατά τη γνώμη μου, αυτό επιτυγχάνεται καλύτερα με τη διεξαγωγή εκλογών».
«Εάν ο σημερινός συνασπισμός του Netanyahu παραμείνει στην εξουσία μετά τον πόλεμο κατά της Hamas και συνεχίσει να ακολουθεί επικίνδυνες και εμπρηστικές πολιτικές που δοκιμάζουν τη θέληση των ΗΠΑ για βοήθεια στην περιοχή, τότε οι ΗΠΑ δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής του Ισραήλ χρησιμοποιώντας τη μόχλευση του για να αλλάξει η τρέχουσα πορεία», προειδοποίησε.
«Ο δεσμός των Ηνωμένων Πολιτειών με το Ισραήλ είναι άθραυστος. Αλλά εάν οι εξτρεμιστές συνεχίσουν να επηρεάζουν αδικαιολόγητα την ισραηλινή πολιτική, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να διασφαλίσει ότι η υποστήριξή μας στο Ισραήλ ευθυγραμμίζεται με τον ευρύτερο στόχο μας για την επίτευξη μακροπρόθεσμης ειρήνης και σταθερότητα στην περιοχή. Η παγκόσμια υποστήριξη προς το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιδεινώνεται εάν η ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίσει να κινείται προς ένα κράτος που θα είναι εξ ολοκλήρου υπό τον έλεγχό της.
Ως ο υψηλότερος Εβραίος εκλεγμένος αξιωματούχος στην κυβέρνησή μας και ως ένθερμος υπερασπιστής του Ισραήλ, υψώνω το ανάστημά μου για να πω κατηγορηματικά ότι αυτό είναι ένα σοβαρό λάθος για το Ισραήλ, για τους Παλαιστίνιους, για την περιοχή και για τον κόσμο.
Η μόνη πραγματική και βιώσιμη λύση σε αυτή τη σύγκρουση δεκαετιών είναι μια λύση δύο κρατών κατόπιν διαπραγματεύσεων, ένα αποστρατιωτικοποιημένο παλαιστινιακό κράτος, που θα ζήσει δίπλα-δίπλα με το Ισραήλ σε ειρήνη, ασφάλεια, ευημερία, αξιοπρέπεια και αμοιβαία αναγνώριση».
«Τόσο οι Εβραίοι όσο και οι Παλαιστίνιοι έχουν μακροχρόνιες, ιστορικές αξιώσεις σε αυτή τη γη, σε αντίθεση με τους αβάσιμους, παράλογους και προσβλητικούς ισχυρισμούς ορισμένων από τους Εβραίους ότι είναι αποικιστές στα προγονικά τους σπίτια.
Αλλά οι Παλαιστίνιοι έζησαν στη γη για γενιές, και κατά τους περασμένους αιώνες, έχουν διαμορφώσει τη δική τους κουλτούρα, ταυτότητα, κουζίνα και λογοτεχνία. (...)
Η Hamas δεν μπορεί να διαδραματίσει κανέναν ρόλο στο μέλλον της Γάζας εάν πρόκειται να επιτευχθεί ειρήνη.
Οποιαδήποτε πρόταση αφήνει τη Hamas με ουσιαστική ισχύ είναι απαράδεκτη. Μόλις αυτό το τέρας στερηθεί την εξουσία, οι Παλαιστίνιοι θα είναι πολύ πιο ελεύθεροι να επιλέξουν μια κυβέρνηση που θέλουν και τους αξίζει.
Νομίζω ότι το ίδιο ισχύει και για τον ισραηλινό λαό. Πείτε με αισιόδοξο, αλλά πιστεύω ότι εάν παρουσιαστεί στο ισραηλινό κοινό μια πορεία προς μια λύση δύο κρατών που προσφέρει μια ευκαιρία για διαρκή ειρήνη και συνύπαρξη, τότε οι περισσότεροι Ισραηλινοί θα μετριάσουν τις απόψεις τους και θα την υποστηρίξουν», κατέληξε.

Ωστόσο, το State Department ανέφερε πως οι δηλώσεις του Δημοκρατικού επικεφαλής της αμερικανικής Γερουσίας Chuck Schumer, απηχούν δικές του απόψεις και όχι της αμερικανικής κυβέρνησης του προέδρου Biden, διευκρίνισε το .
Προσπαθώντας να κρατήσει αποστάσεις από τα σχόλια του Schumer, ο Matthew Miller, εκπρόσωπος του State Department, δήλωσε ότι το αμερικανικό Κογκρέσο λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση.
Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει κάποιου είδους δυσφορία στις τάξεις της Ουάσινγκτον απέναντι στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu, δήλωσε:
«Υπάρχουν πολλά πράγματα που θέλαμε να δούμε το Ισραήλ να κάνει διαφορετικά».

Απάντηση Ισραήλ σε Schumer: Δεν είμαστε «μπανανία» - Οι ΗΠΑ να σέβονται την ισραηλινή δημοκρατία

Το κόμμα Λικούντ του Benjamin Netanyahu απέρριψε την πρόταση του Δημοκρατικού επικεφαλής της αμερικανικής Γερουσίας Chuck Schumer, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής εκλογών στο Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας επίσης τον Ισραηλινό πρωθυπουργό «εμπόδιο για την ειρήνη».
Το Ισραήλ «δεν είναι μπανανία» και η πολιτική Netanyahu έχει ευρεία δημόσια υποστήριξη, ανέφερε το Λικούντ.
«Σε αντίθεση με τις δηλώσεις Schumer, η ισραηλινή κοινή γνώμη υποστηρίζει μια ολοκληρωτική νίκη κατά της Hamas, απορρίπτει οποιεσδήποτε διεθνείς υπαγορεύσεις για τη δημιουργία παλαιστινιακού τρομοκρατικού κράτους και αντιτίθεται στην επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα», ανέφερε η ανακοίνωση του Λικούντ.
«Ο γερουσιαστής Schumer πρέπει να σέβεται την εκλεγμένη κυβέρνηση του Ισραήλ και να μην την υπονομεύει. Αυτό ισχύει πάντα, και ακόμη περισσότερο εν καιρώ πολέμου».
Αντιδρώντας επίσης ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος του Θρησκευτικού Σιωνισμού, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να σέβονται την ισραηλινή δημοκρατία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης