Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα παιδιά… στην Οδησσό - Σενάρια πολέμου Macron από το καλοκαίρι του 2023 - Κρίσιμη συνάντηση με Scholz, Tusk

Τα παιδιά… στην Οδησσό - Σενάρια πολέμου Macron από το καλοκαίρι του 2023 - Κρίσιμη συνάντηση με Scholz, Tusk
Αύριο Παρασκευή 15/3 ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz και τον Πολωνό πρωθυπουργό Donald Tusk
Από το καλοκαίρι του 2023, όταν και διαφάνηκαν οι αδυναμίες του ουκρανικού στρατού, επεξεργάζεται το Παρίσι το σενάριο της αποστολής Γάλλων στρατιωτών στην Ουκρανία όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στον γαλλικό Τύπο.
Σύμφωνα με αυτά, ο Γάλλος πρόεδρος ανησυχεί ιδιαίτερα για την αδυναμία του ουκρανικού στρατού στο πεδίο της μάχης.
Μάλιστα ο Macron, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί στο επίκεντρο με αφορμή τις δηλώσεις του για την αποστολή χερσαίας ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης στην Ουκρανία αλλά και για την αποστολή γαλλικών στρατευμάτων εάν η Ρωσία στραφεί προς το Κίεβο ή την Οδησσό, αναμένεται σε τηλεοπτική του συνέντευξη σήμερα Πέμπτη 14/3 το βράδυ να ξεκαθαρίσει τη στάση της Γαλλίας όσον αφορά το ουκρανικό ζήτημα.
Γάλλοι διπλωμάτες επισημαίνουν πως αν και οι δηλώσεις του Macron είχαν μια λογική ως προς την ουσία τους, παρόλο αυτά είχαν καταστροφικές διπλωματικές παρενέργειες, τις οποίες τώρα η προεδρία προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει.

Το σενάριο

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, η συζήτηση για την πιθανή αποστολή στρατευμάτων άρχισε πολύ πριν από τις δηλώσεις Macron στις 26 Φεβρουαρίου.
Όπως επισημαίνεται, το σενάριο αυτό άρχισε να εξετάζεται το καλοκαίρι του 2023, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Μπρατισλάβα τον Ιούνιο.
Ήταν τότε που ο Macron τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αλλά και της επιτάχυνσης όσον αφορά στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ.
«Εκείνη τη στιγμή, η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της ήλπιζαν ότι η επικείμενη αντεπίθεση θα τους επέτρεπε να απωθήσουν μέρος των ρωσικών στρατευμάτων.
Αλλά οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σταμάτησαν στη ρωσική άμυνα.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η πιθανότητα αποστολής χερσαίων στρατευμάτων ήταν μια επιλογή, την οποία οι γαλλικές αρχές άρχισαν να μελετούν υπό άκρα μυστικότητα.
Αναφέρθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας στο Μέγαρο των Ηλυσίων στις 12 Ιουνίου 2023» αναφέρουν τα γαλλικά δημοσιεύματα.

Επιλογές στρατού

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν πως ο αρχηγός των γαλλικών χερσαίων δυνάμεων, Pierre Schille υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του Macron δεν ήταν «μια απότομη κλιμάκωση».
«Ο ρόλος του στρατού είναι να προετοιμάζει πάντα όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές για να υποστηρίξει τις πολιτικοστρατιωτικές αποφάσεις του προέδρου» είπε ο Schille, με τη γαλλική Le Monde να υποστηρίζει πως «το Παρίσι ανησυχεί για την αδυναμία του ουκρανικού στρατού».
Επικαλείται μάλιστα τις δηλώσεις του Francois Bayrou, στενού συμμάχου του Γάλλου προέδρου, ο οποίος κατόπιν συνάντησης με τον Macron, είχε κάνει λόγο για ανησυχία του Γάλλου προέδρου, την οποία συμμεριζόταν.

Τα παιδιά στην Οδησσό

Όπως αναφέρεται, ο Emmanuel Macron μιλώντας σε στενό κύκλο προσκεκλημένων στις 21 Φεβρουαρίου μετά την τελετή εκ νέου ταφής στο Πάνθεον του Παρισιού του ήρωα του γαλλικού κινήματος της Αντίστασης Missak Manuchian, φέρεται να υποστήριξε πως «σε κάθε περίπτωση, φέτος θα πρέπει να στείλω τα παιδιά στην Οδησσό».
Πέντε ημέρες μετά από αυτή τη δήλωση, και κατόπιν της διάσκεψης που έγινε στο Παρίσι για την υποστήριξη της Ουκρανίας, ο Macron ανακοίνωσε ότι η ΕΕ συμφώνησε να δημιουργήσει έναν «ένατο συνασπισμό για βαθιά χτυπήματα» στην Ουκρανία, η οποία θα προμηθευτεί πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, υπογραμμίζοντας πως η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει τη Ρωσία από το να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο.
Πάντως, κατέστη σαφές πως πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες δεν συμφώνησαν με την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, με τον Γάλλο πρόεδρο να επισημαίνει ωστόσο, πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι κάτι τέτοιο θα γίνει στο μέλλον.
Ήταν αυτές οι δηλώσεις που προκάλεσαν τεράστιες αντιδράσεις στο στρατόπεδο της Δύσης, με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Πολωνία και πολλά ακόμα κράτη να επισημαίνουν πως δεν πρόκειται να εμπλακούν άμεσα σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία και ότι δεν θα στείλουν ποτέ στρατιωτικές δυνάμεις τους στο έδαφος της Ουκρανίας.

Καμία κόκκινη γραμμή

Και ενώ φούντωναν οι αντιδράσεις και η Συμμαχία εμφάνιζε τριγμούς ως προς την ενότητα τους και το κυριότερο, ως προς τα πού είναι πρόθυμες να φτάσουν για να στηρίξουν το Κίεβο απέναντι στη Ρωσία, ο Macron «ξαναχτύπησε» ύστερα από συνάντηση που είχε τους ηγέτες της γαλλικής αντιπολίτευσης.
Ήταν εκεί που φέρεται να είπε πως η Γαλλία δεν έχει όρια και κόκκινες γραμμές στο θέμα της βοήθειας προς την Ουκρανία, ενώ υπήρξαν δηλώσεις από ηγέτη αντιπολιτευόμενου κόμματος, ο οποίος είπε ότι ο Macron υποστήριξε πως θα στείλει γαλλικά στρατεύματα, εάν οι Ρώσοι κινηθούν προς την Οδησσό ή το Κίεβο.
Αλλά και αυτές οι δηλώσεις προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις όλων των κομμάτων της γαλλικής αντιπολίτευσης, τα οποία τήρησαν αποστάσεις από τον Macron.

Διευκρινίσεις

Τη στάση του απέναντι στον πόλεμο της Ουκρανίας αλλά και τις προθέσεις του σχετικά με την ανάπτυξη γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων απέναντι στη Ρωσία αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξης που θα παραχωρήσει σήμερα το βράδυ ο Macron.
Αν μη τι άλλο πρόκειται για εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τοποθέτηση, η οποία έρχεται στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για πυρηνικό πόλεμο και ότι αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία θα είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κλιμάκωση.
Άλλωστε είναι άκρως απαραίτητο να διευκρινίσει τις σκέψεις του ο Macron, καθώς αύριο Παρασκευή 15/3 θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Olaf Scholz και με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Donald Tusk με μοναδικό αντικείμενο την κατάσταση στην Ουκρανία.
Scholz και Tusk έχουν καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να στείλουν ποτέ στρατιωτικές τους δυνάμεις στην Ουκρανία, και ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να συνεχίσουν να ενισχύουν… με όπλα και χρήματα το Κίεβο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης